kapat
03.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Cep'te 'mevsimsel' hareketler


Geçen yıl tüm dünyada 390 milyon adet cep telefonu satıldı. Bu yıl ise 500 milyonlu rakamlara ulaşılması bekleniyor. Bunun habercisi de yazla birlikte gelecek yeni modeller
Yediden yetmişe herkesin sevgilisi haline gelen cep telefonları geçmişleri kısa olmasına rağmen teknoloji dünyasının en popüler ürünü haline geldi. Yalnız geçen yıl tüm dünyada 390 milyon yeni cep telefonu satılırken, kullanıcı sayısı da 600 milyona yaklaştı.

Yapılan tahminlere göre 2001'de dünya çapında 500 milyon cep telefonu satılacak. Firmalar bu pastadan en kalın dilimi kapabilmek için sürekli yenilikler peşinde koşuyor. Bu yeniliklerin başında hiç şüphesiz GPRS (Genel Paket Radyo Servisi) geliyor. Mobil cihazlar üzerinden çok daha hızlı veri erişimini mümkün kılan sistem buyılın en çok konuşulan teknolojilerinin başında gelecek. Şirketler yaz aylarında piyasaya çıkacak yeni ürünlerini bu teknolojiyi kullanıyor

Süreklİ onlIne
GPRS'in en büyük yeniliği kullanıcıya sürekli internet erişimi sağlaması. Sistemin saniyede 160 kilobit veri transferi yapacağı söyleniyor.

Halen kullanmakta olduğumuz GSM'de veri transfer hızı saniyede 9.6 kilobit. Piyasaya çıkmaya hazırlanan birçok GPRS'li cihazın veri transfer hızının saniyede 40 kilobit ile sınırlı olduğunu görüyoruz. Kısacası GPRS'in hız standardı henüz belli değil. Sistemin hakkında renkli fantaziler üretmeden önce sistemin veri transferi hızında hangi standardı benimseyeceğini bekleyip görmek gerekecek. Ancak herşeye rağmen GPRS'in mobil dünyaya yeni bir hava getireceği kesin.

Ufak ama marifetleri çok
Sony CMD-MZ5 Sony'nin kredi kartı boyundaki yeni ürünü CMD-MZ5 sahip olduğu teknik özelliklerle şaşırtıyor. Cihaz e-mail alıp göndermesinin yanı sıra WAP teknolojisinede sahip. Üzerinde bulunan memory stick yuvası sayesinde ise cihaza istenildiğinde bilgi veya MP3'de yüklenebiliyor.

Radyosu da var
Nokİa yeni modeli 8310'un 150'ye yakın renk kombinasyonu bulunuyor. Müşterilerini hem tasarım hem de teknolojiyle etkilemek isteyen Nokia yeni ürününe GPRS'in yanı sıra FM radyo özelliğini de eklemeyi ihmal etmemiş. Saniyede
40 kilobit veri indirebilen cihazın ağırlığı 84 gram. 8310 ayrıca WAP özelliklerine de sahip. Standby süresi 400 saat olan cihazın radyosu kullanıdığında bu süre 20 saate geriliyor.

Siemens S45 tam işadamlarına göre
S45'İn gelişmiş organizer ve hands-free gibi özellikleri bulunuyor. 93 gram ağırlığında ve doğrudan işadamlarını için tasarlanan cihaz yaz aylarında piyasaya çıkacak.

Yeni antensiz Ericsson
T68 Ericsson'un renkli ekranlı, GPRS özelliğine sahip ilk cep telefonu. Ürün GSM 900/1800/1900

ve GPRS şebekeleri uyumlu olarak çalışabiliyor.

Mahmut SANCAK

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır