kapat
03.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

İpekyol, Cimbom gibi gol peşinde


Kadın giyimin ünlü markası İpekyol, Avrupa'ya Fatih Terim taktikleri ile çıkmaya hazırlanıyor.
İki yıl sonra Paris'te mağaza açmayı hedefleyen firma şimdiden reklam kampanyalarına başladı. Dünyada Galatasaray ve Fatih Terim'le adından daha da sık söz ettiren Türkiye'nin, üçüncü markası olmaya aday olduklarını söyleyen İpekyol'un patronu Yalçın Ayaydın, "önce marka sonra mağaza" diyor. Tıpkı Fatih Terim'in önce adını duyurup, sonra Fiorentina'nun teknik direktörü olması gibi. Yalçın Ayaydın ile İpekyolu'nun hedeflerini konuştuk.

*Bu seferki kriz daha mı zor atlatılacak? Ne dersiniz?

Dört elle işine sarılan krizden çıkacaktır. Bir aya kalmaz işler açılır. Biz de krizden büyüyerek çıkacağız.

*Peki ama nasıl?

Belki 6 ay hedeflerimiz ertelenmiş olacağız. Bu da normal. Şimdi Antalya'da mağaza açıyoruz. İzmir, Bursa ve Ankara da sırada. Ama asıl hedefimiz moda merkezleri. 2003'te Paris'te mağaza açmayı planlıyoruz. Sonra New York ve Düsseldorf'da. Şimdiden hazırlanmaya başladık. Dünyanın sayılı moda dergilerine bu ay 4'er sayfa ilan verdik. Bu reklamlar hemen avantaj sağlamayacak. Ama İpekyol kafalara kazınacak. Paris'te mağaza açtığımız zaman kimse "Bu da nereden çıktı" demeyecek. Türk imajından korkmuyoruz.

* İpekyol dünya markası olabilir mi?

Kendi ülkende marka olmadan yurtdışında nasıl marka olacaksın! Önce zeminin sağlam olacak sonra zıplayacaksın. Yoksa dünyada esamen bile okunmaz. Biz de yurtiçinde 20 mağaza açtıktan sonra, 21'nci mağazamızı Paris'te açacağız.

Türkiye bugüne kadar iki marka yaratabildi. Birincisi Fatih Terim, ikincisi Galatasaray. İnşallah üçüncü, dördüncü marka da bizim sektörden çıkar. Neden olmasın? Niçin 10 tane Türk daha dünya markası olmasın. Yapabiliriz.

* Terim nasıl başardı sizce?

Terim hırslı ve azimli adam. İşi biliyor. Hırs var, azim var. Azmetti ve başarılı oldu. Biz de yapabiliriz.

'100 lira sermaye ile 1 milyonluk iş yapılmaz'
* Krizler neleri öğretiyor?

Türkiye'nin en büyük yanlışı şu: Hiç kimsede sermaye yok. Adamın 100 lirası var, 1 milyonluk iş yapıyor. Krize girdiği zaman da 100 lira 1 milyonu kurtarmıyor. Otomatikman batıyor. 100 liran varsa 200 liralık iş yap. Ülke krize girdiği zaman 200 lirayı kurtarırsın. "Bugün doğdum 10 sene sonra milyarder olacağım" diye birşey bir tek Türkiye'de var. Her yıl bir tane mağaza açtık. Biri kendini kurtardı, diğerini açtık. Böyle yapmasaydım batardık. Markamıza güvendik. Ama hesabımı da bildim. Hesabını bilmeyen gider.

Mine ŞENOCAKLI

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır