kapat
03.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Paraya numara takibi


Maliye, numaralı takip sürecini hızlandırıyor. Havale, kredi kartı, faiz, repo ve kâr payı incelemeleri tek vergi numarasıyla yapılacak
Maliye Bakanlığı, uzun süredir beklettiği, paraya numaralı takip sürecini mayıs ayından itibaren hızlandırıyor. Maliye Bakanı Sümer Oral, kayıtdışı ekonominin kayda alınması ve vergi tabanının yaygınlaştırılması amacıyla tek vergi kimlik numarası (VKN) kullanım alanını genişleteceklerini söyledi. Para trafiğinin izlenmesi sırasında, tasarruf sahiplerinin ürkütülmemesine özen gösterilecek.

İŞTE NUMARALI DÖNEM
*Kimler vergi numarası isteyecek: Türkiye'de kurulu bankalar, yabancı ülkelerde kurulmuş olup Türkiye'de şube açan bankalar, özel kanunla kurulan bankalar müşterilerinden VKN isteyecekler.

*Kimler vergi numarası alacaklar: Özel kişiler, şirketler, kooperatifler, döner sermayeli kuruluşlar, sigorta şirketleri, yerel yönetimlere ait iktisadi işletmeler, ÖFK'lar, vakıf, dernek, sendika, birlik ve mesleki kuruluşlara ait iktisadi işletmeler ile KİT'lere ait ticari hesaplar için VKN alınacak.

*Kredi kartları: Bankalar, kredi kartı verenler veya dağıtımına aracılık edenler de kart yenilerken VKN soracaklar.

* Havale işlemleri: Havalelerde gönderinin, havalenin sadece yurtiçine dönük olması halinde aynı zamanda alıcının VKN'si kayda geçecek. İnternet, intranet ve benzeri elektronik ortamlarda yapılan işlemler de belli bir bankadaki hesapla ilişkili olduğundan yine VKN şartı getirilecek.

*Çek-senetler: Çek karnesi verilen müşteriler ile çek kullananların tahsilat ya da takas işlemi sırasında VKN istenecek.

*Hisse senetleri: Aracı kurumlar, menkul kıymet yatırım ortaklığı ve fonları, portföy yönetim ve yatırım danışmanlığı şirketleri, gerek borsa gerekse borsa dışına yaptıkları alım satıma aracılık işlemlerinde, yatırım danışmanlığında, müşterileriyle yapacakları sözleşmelerde, her türlü gelir tahsilatı ve ödemelerinde VKN'ye yer verecekler.

*Ödünç para işlemi ve ÖFK'lar: Bir bedel karşılığı veya ipotek almak suretiyle ödünç para verenler, faktoring şirketleri, faizsiz bankacılıkta uzman özel finans kurumları da mali işlemleri VKN ile yapacak.

*Gurbetçiler: Gurbetçilerin, Türkiye'deki banka, ÖFK ve diğer mali kuruluşlardaki hesapları için VKN istenmeyecek.

* Emekli ve öğrenciler: Emeklilere yapılan maaş ödemeleri, öğrenci sınav harcı veya öğrenci kredi ödemelerinde, elektrik, su doğalgaz, telefon ve benzeri ödemelerde VKN istenmeyecek.

Okan MÜDERRİSOĞLU

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır