kapat
03.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Dolar el yakıyor


Bir türlü fiyat istikrarına kavuşamayan dolar yine zirve yaptı. Merkez Bankası kuru 1 milyon 120 bin lira olarak açıkladı
Dalgalı kura geçiş ile birlikte dengesini yitiren dolar, dün öğleden sonra gelen talebin etkisi ile yine çıkışa geçti. Merkez Bankası kapanış kurunu 1 milyon 120 bin 115 lira olarak açıklarken, TL'nin Cuma gününe göre değer kaybı yüzde 9.2 olarak gerçekleşti. Geçen Pazartesi 981 bin 668 liradan işlem gören doların yedi günlük artışı ise yüzde 14'ü buldu.

Sabah saatlerinde oldukça sakin olan ve Merkez Bankası'nın dolar satış ihalesini bekleyen piyasalar dönem talebi ortadan kalktığı için aslında oldukça rahattı. Merkez Bankası'nın hergün düzenli olarak açtığı döviz satış ihalesinde minumum 1 milyon 50 bin maksimum fiyat ise 1 milyon 120 bin lira olarak açıklandı ve ortalama 1 milyon 67 bin 94 liradan 50 milyon dolarlık satış gerçekleştirildi. İhalede oluşan fiyatın piyasa beklentisinin üzerinde çıkması ile dolarda ilk etapta 20 bin liralık bir artış oldu. Dolarda banka satışı olmadığını kaydeden uzmanlar, bu nedenle müşteri kaynaklı talebin dahi dolarda fiyat oynamasına neden olduğunu ifade ediyorlar. Bankacılara göre dün öğlen saatlerinde yaşanan çıkışın nedeni de işte bu müşteri kaynaklı talepti. Merkez Bankası, dünkü satış rakamını 1 milyon 120 bin 115 lira olarak belirledi.

Bu arada Hazine'nin bugün yapacağı 4 ay vadeli bono ihalesinden önce Fitch'in Türkiye'nin uzun vadeli notlarını düşürmesi piyasada olumsuz algılandı ve bugün valörlü işlemlerde Derviş bonosunun bileşik faizi yüzde 137.99 oldu. Bugünkü ihalede faiz oranı müşteri talebine göre belirlenecek olarak görünse de Fitch'in kredi notunu indirmesinin de etkisini göstereceği tahmin ediliyor.

Fitch not indirdi
UluslararasI kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu B+'dan B'ye düşürürken, uzun vadeli döviz kredi notunu BB-'den B+'ya indirdi. Fitch, bankacılıktaki sorunları öne çıkararak notun daha da inebileceğini ifade etti. Açıklamada "Programın güvenilirliği, somut yapısal reform önlemlerinin alınmasına bağlı" denildi. Ayrıca Türkiye'nin notlarının daha da indirilmek üzere izleneceği bildirildi.

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır