kapat
03.04.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

Kangurum

Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Turk.Net

 

Soğuk Savaş rüzgarları


Amerİkan istihbarat uçağı, bir Çin savaş uçağıyla çarpışıp acil iniş yapınca iki ülke arasında kriz çıktı. Çinliler uçaktaki sırları ele geçirmek istedi. Amerika ise bölgeye üç destroyer yolladı
ABD Deniz Kuvvetleri'ne ait EP-3 tipi istihbarat uçağının, bir Çin savaş uçağıyla çarpıştıktan sonra Hainan adasına acil iniş yapması iki ülke arasında krize yol açtı. Casus uçağının, Çin topraklarına zorunlu iniş yapması ABD'nin teknolojik sırlarının, Bush yönetimi tarafından "yeni büyük tehdit" olarak nitelendirilen Çin'in eline geçmesi olasılığını gündeme getirdi.

Güney Çin Denizi'nde F-8 tipi bir Çin savaş uçağıyla çarpıştıktan sonra Çin'in Hainan adasına acil iniş yapan EP-3 tipi Amerikan uçağının 24 mürettebatı havaalanında uçağın çevresinde bir kordon oluşturarak Çinli yetkililerin uçağın içini görmesini engellediler. Amaçları dünyanın en gelişmiş casus uçağı olarak bilinen uçağın teknolojisinin ve içerdiği bilgilerin Çin'in eline geçmesini engellemekti.

'BURASI AMERİKAN TOPRAĞI'
Uçağın mürettebatı kazanın hemen ardından ilk iş olarak uçakta bulunan bütün elektronik cihazları bozdular. Havaalanına EP-3'ü incelemek için akın eden Çinliler'i de "Bu uçak Amerikan toprağıdır. İznimiz olmadan giremezsiniz" diyerek engellediler.

Amerikan yönetimi, uçağın ve 24 kişilik personelinin hemen iade edilmesini istedi. Amerika'nın Pekin'deki büyükelçiliğindeki iki askeri ataşe, kazanın hemen ardından apar topar binlerce kilometre uzaklıktaki Hainan adasına gelerek uçağın ve mürettebatın durumunu incelediler. Aralarında Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi üyesi Senatör John Mc Cain'in de bulunduğu çok sayıda senatör kazanın hemen ardından Çin'i uyararak uçağa girip incelemeye çalışmalarının iki ülke arasında büyük bir krize neden olabileceği uyarısını yaptılar.

ASKERİ SIRLAR TEHLİKEDE
Çarpışma sırasında denize düşen ve pilotu halen kayıp olan uçaklarını arama çalışmalarına bile başlamadan doğruca Amerikan EP-3 uçağının çevresini saran Çinliler'in ise buna niyeti yok. Çin Hükümeti, savaş uçağını düşürdüğü gerekçesiyle iadeye yanaşmıyor. Uzmanlar Çinli yetkililerin EP-3'ün sırlarını ele geçirmeleri durumunda ABD'nin Güneydoğu Asya'daki istihbarat olanaklarının büyük ölçüde zayıflayacağını belirtiyorlar. İşte bu yüzden ABD, Basra Körfezi'nden ülkeye dönmekte olan üç destroyerini Hong Kong açıklarında konuşlandırdı.

Çin yönetimi uçağa ne yapılacağı konusunda henüz resmi bir açıklama yapmadı. Ancak yıllardır Amerikan askeri sırlarını çalmak amacıyla çok sayıda girişimde bulunan Çinliler'in, ayaklarına kadar gelen bu fırsatı değerlendirmekte ve uçağın sırlarını ele geçirmekte kararlı olduğu bildiriliyor.

YIL 1960, YER SSCB
ABD-Çin arasında baş gösteren casus uçak krizinin bir benzeri 1960'tan İncirlik Üssü'nden kalkan U2 tipi Amerikan casus uçağının Sovyetler Birliği'nde düşürülmesi sırasında yaşandı. Yıllar boyunca 23 bin metre yükseklikten uçarak Sovyet uçaklarına ve uçaksavarlarına yakalanmadan istihbarat çalışmaları yapan U2, 1 Mayıs 1960'ta bir SAM-2 füzesiyle vuruldu. Uçağın pilotu Gary Powers'ı esir alan Ruslar uçağın enkazına da el koydu. Sovyetler Birliği lideri Nikita Krushchev, 7 Mayıs 1960'ta uçağın casusluk yaparken yakalandığını açıkladı.

ABD-Çin arasında 2 ayda 3'üncü kriz
ABD başkanı George Bush'un göreve gelmesinin ardından Çin'le ABD arasında üst üste sorunlar yaşanmaya başlandı. NATO'nun Yugoslavya'ya yönelik hava saldırısında Amerikan uçaklarının Belgrad'daki Çin büyükelçiliğini bombalamasıyla tırmanan Çin Amerikan gerginliği kısa süre önce yerini yumuşamaya bırakmıştı. Ancak Bush'un iktidara gelmesiyle birlikte ABD Çin'e karşı tutumunu tekrar sertleştirdi.

Bush yönetiminin ilk icraatından biri Çin'le başlayan ılımlı askeri işbirliği askıya almak oldu. Bush döneminde iki ülke arasındaki ilk kriz, ABD yönetiminin Çin'I, Rusya'yla askeri işbirliğini geliştirmekle ve Irak, İran gibi ülkelere silah satmakla suçlamasıyla başladı.

ABD'nin Tayvan'a silah satma girişimi Çin'in tepkisine neden olunca iki ülke arasındaki ikinci kriz doğdu. Casus uçak krizi ise şimdiye kadar karşılaşılan en ciddi sorun olarak ortaya çıktı.

En gelişmiş casus uçağı
Afrika'nın doğusundan Amerika'nın batısına kadar aralıksız uçabilen istihbarat uçağı EP-3, telefonları bile dinleyebiliyor

Amerİkan donanmasına bağlı olarak hizmet veren EP-3 dünyanın en gelişmiş istihbarat uçağı olarak değerlendiriliyor. Uçağın altına yerleştirilen tabak biçimindeki anten, görev yaptığı bölgedeki telsiz ve telefon konuşmaları dahil her türlü elektronik haberleşmeyi en ince ayrıntılarına kadar belirleyebiliyor.

18 UÇAK VAR
Amerika'nın Pasifik Filosu Komutanı Amiral Dennis Blair'in, "Afrika'nın doğusundan Amerika'nın batısına kadar aralıksız gidebilir" diyerek tanımladığı uçak hem jet hem de pervaneli uçak esasına göre çalışan 4 motoruyla 12 saat boyunca aralıksız olarak 5.555 km uçabiliyor. Uçakta 7'si mürettebat olmak üzere toplam 24 kişi görev yapıyor. 1969 yılında hizmete giren EP-3'ten Amerikan ordusunda 18 adet bulunuyor.

 
İstanbul 2008 Olimpiyat Oyunlarına seçilebilicek mi?

Kesinlikle Evet. En güçlü aday İstanbul ve bu sefer seçilecek.
Hayır. Rakip ülkeler daha üstün özelliklere sahip İstanbul yine yenilecek.
İstanbul başarılı olabilir ama Uluslararası Olimpiyat Komitesi İstanbul'u seçmeyecek.

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır