kapat
27.03.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 

Kriz hayırlı olur inşallah


Mudo'nun patronu Mustafa Taviloğlu, "Krizin değişime faydası bulunacaksa daha da dibe vurmaya razıyım. Değişiklikleri zorunlu kılarsa bu hayırlı bir krize dönüşebilir" dedi
Mudo mağazalarının, aynı adla anılan sahibi Mustafa Taviloğlu (58), çekirdekten yetişmiş 37 yıllık bir iş adamı... Sıfırdan başlayan ve 12 metrekarelik bir dükkandan, bugün, 24 mağazalık bir zincire sahip olan Taviloğlu, çalışkanlığının yanısıra, piyasayı her zaman parmaklarında hissedebilmenin ve ileriye bakabilmenin de avantajına sahip.. Onun toplumumuzun her kesimini ve neredeyse her ferdini maddi ve manevi etkilemekte olan 19-21 Şubat kriziyle ilgili fikirlerini merak ediyor musunuz?

"Her kötülükten bir hayır doğar derler. Artık köklü bir değişimi zorunlu kılan bu kriz son krizimiz olursa en hayırlı kriz olur. Şimdiye kadar krizlerden ders alamadığımızı gördük. Artık alınacak ders de kalmadı. Hâlâ ders alma krizi ise bu, herkes sınıfta kalır. Politika da, Türkiye de. İnsanlar bu krizde artık kulaklarının arkasını dahi gördüler. Bu mezuniyet krizi olmalı. Özetle, devletin ticari alemden elini çekmesi ve herkesin kendi ehil işini yapar hale gelmesi lazım" diyor kendi kendini yetiştirmiş bu işadamımız...

BU DA GEÇER
Peki bu krizden en az zararla kurtulmak için onun bir taktiği, bir acil durum planı var mı?

"En önemli politikam fiyatları arttırmamak olacak. Fiyat arttırmadan malı erken satmanın yolunu arayacağım. İnsanları şaşırtacağım. Ve ucuzluğa kaldıracağım malı önceden satmanın avantajını yakalayacağım."

Taviloğlu'na gelecek günleri nasıl gördüğünü soruyorum. İşte yanıtı:

"Bir sürü hünerler kullanarak buralara kadar geldik. Neydi o hünerler derseniz izlemeydi.. Dünyayı çok sıkı takipti. Ve bu kadar çabuk değişen şartlar yoktu. Kafam ilk defa karışık. Önümü görüyorum, görmüyorum değil. Şu kısa zamanda çok şey gördük. Bunu da geçireceğiz."

Ve devam ediyoruz:
* Çoğu iş adamı 'Bu kadarını görmedik' diyor..

Bu kadar belirsizini görmedik. Yarının ne olacağını bilmemek kadar kötü bir şey yok. Ama ben bu krizin öyle veya böyle noktalanacağını da hissediyorum. Ancak çözümün tek şartı 'köklü değişim'dir. Bugünkü şartlarla değil çocuklarımıza, torunlarımıza dahi doğru işler, doğru yönetilen bir memleket, doğru düzen bırakamayız."

*Dışardan para gelirse köklü değişim ertelenebilir mi?

Dışarısı bizi bizden daha iyi tanıyor.. Bana öyle geliyor ki biz değişiklikleri yapmadan para dahi bulamayacağız. Borç arttıkça borç verirler mi? Ben de olsam vermem. Hem vermemelerinde de hayır var. Böylece değişikliklerin acilen yapılması zorunlu hale gelir. Bıçak kemiğe dayandığı veya dibe vurmaya doğru gittiğimiz için temel değişikliklere mecbur kalınacak ve belki de bu kriz Türkiye için bir dönüm noktası olabilecek. Değişime faydası olacaksa daha da dibe vursun razıyım. Son olacak ise daha hayırlı bir kriz Türkiye'nin başına gelmemiştir diyebiliriz. Bu tekrarlanmayacak bir kriz olabilirse kârlı çıkarız bu günlerden..

*Mart sonunda iflaslar bekleniyor...

Mizacım kötü şeyleri düşünmeye müsait değil. Ancak bugünkü belirsizlik devam ederse belki Mart'ta değil ama devamında çok büyük tehlikelerle karşılaşabiliriz. Hedef noktayı koymak lazım. İnsanların tahammül sınırlarını zorlamak doğru olmaz.

'Bu kez çözüm gri olamaz'
* Bunca yıl bunca hükümet yanlış yolda mı gitmiş?

Maalesef. Avunmuşuz hep. Artık şimdi bu krizin nasıl çözüleceğini değil nasıl 'son' olacağını düşünmek lazım. Onun için de uzun sürüyor. Bu krizin en büyük olmasının nedeni tekrar etmiş olmasındandır. Ve artık son kriz olmak zorundadır. Benim hayat felsefem 'İnsanlara balık vermeyin, balık tutmasını öğretin'dir. Bizim parayı almayı değil almamayı becermemiz gerekiyor.

*94 yasada değişiklik yapılması, 84 yeni yasa çıkarılması, 4 bin kadar da idari önlem alınması gerekiyor. Yapabilecekler mi?.. Yapacaklar mı?

Başka çare yok. Bir tek doğru var. Yarımyamalak da olamaz. Bu sefer gri olamaz. Ya siyah ya beyaz olacak. İnanarak çalışacaklar. Kendileri ve gelecek için çalışacaklar. Başka bir şans yok."

* Bu meclisten yeni bir seçim kanunu, siyasi parti kanunu çıkabilir mi?

Başka çaresi yok. Çıkması lazım. Bu şans da onlara glemiş olsun. Bize de moral kaybettirmesinler. Aksi halde bir daha telafisi olmayan bir duruma girebiliriz. Para kaybedersin çok önemli değil, onur kaybedersin çok önemli ama moral kaybedersen herşeyi kaybedersin derler.

*Nasıl bir ekonomik model geliştirilmeli?

Dünyanın her şeyini alacağız, çok dünyalı olacağız ama Türkiye'ye mahsus bir sisteme sahip olacağız. Bu olmaz. Ben gidiyorum dünyada ne var ne yok izliyorum. Diğer medeni ülkelerde ne oluyorsa o olmalı bizde de. Örneğin işçinin parasının tamamını eline vereceksin. Herkesin vergisini kendisinin vermesi gerek. Bak o zaman nasıl hesap soracak. Ve ben Mesut Yılmaz'ın attığı, Bahçeli'nin kafa vurduğu topun gol olduğu kalede duran Derviş'in, 'Aynı takımda değil miyiz' diye sorduğu karikatürlere neden olacak olayların son bulmasını diliyorum.

FÜSÜN ARSAN

 
Sabahonline'nın değişen tasarımını nasıl buldunuz?

Eskisine göre çok beğendim
Eskisi daha iyiydi
Farketmez

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır