kapat
24.03.2001
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Turk.Net

 

Seçim riski azaldı


Başsavcı Kanadoğlu, kapatılmasını istediği FP'den sadece iki milletvekilinin üyeliğinin düşürülmesini istedi. Eski Başsavcı Savaş, tüm FP'lilerin üyeliğinin düşmesini istemişti
FP'nin kapatılması davasında ek iddianame hazırlayan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, ek iddianameye ilişkin esas hakkındaki mütalaasını tamamladı ve dün Anayasa Mahkemesi'ne gönderdi.

Esas hakkındaki mütalaasında, FP ile kapatılan RP arasında fikir, söylem ve eylem birliği bulunduğunu öne süren Başsavcı Kanadoğlu, FP'nin "kapatılan bir partinin devamı olduğu" iddia etti ve "kapatma" talebini yineledi. Başsavcı, FP'nin kurucularının siyasetten 5 yıl yasaklanmasını, kuruculardan Bolu Milletvekili İsmail Alptekin ile Adıyaman Milletvekili Mehmet Özyol'un milletvekilliklerinin de düşürülmesini istedi.

FP hakkındaki kapatma davasını açan Yargıtay Cumhuriyet eski Başsavcısı Vural Savaş ise kapatma davasından birkaç gün önce partisinden istifa eden Aydın Menderes dışındaki FP milletvekilerinin tümünün vekilliklerinin düşürülmesini istemişti. Savaş'ın bu talebi, FP'nin kapatılması ve FP milletvekillerinin tümünün vekiliklerinin düşürülmesi olasılığı nedeniyle ara seçim "tehlikesine" yol açmıştı. Savaş'tan sonra yerine gelen Kanadoğlu'nun, sadece iki FP'linin vekilliğinin düşürülmesini istemesi ise "ara seçim" ihtimalini büyük ölçüde ortadan kaldırmış oldu. Anayasa Mahkemesi de FP'yi kapatıp, bu yönde karar verirse, ara seçime gidilmeyecek. Anayasa'nın 78'inci maddesi Meclis'teki boş üyelik sayısının yüzde beşi bulması durumunda ara seçime gidilmesini öngörüyor. Kanadoğlu, 12 sayfadan oluşan esas hakkındaki mütalaasında, FP'nin RP'nin devamı olduğunu tekrarlarken, FP'nin savunmasını da yanıtladı. Başsavcı'nın mütalaası özetle şöyle:

HUKUK HİLESİ DEĞİL GÖREVİMİZİ YAPIYORUZ
- Bir siyasi partinin uzun süre kapatma davasının tehdidi altında kalmasının sakıncalarının bilincinde olmakla birlikte, böyle önemli bir davanın eksik kanıtla sonuçlandırılmasının Anayasal düzenin korunması yönünden daha büyük sakıncalar yaratacağına inanmaktayız. Bu itibarla ek iddianamemiz, "hukuk hilesi, hukuku dolanmanın tipik örneği" değil, hukukun ve görevimizin gereğidir.

- Laik cumhuriyete aykırı eylemleri nedeniyle Anayasa gereğince temelli kapatılan bir partinin, başka bir ad altında kurulmasına, aynı Anayasa'nın göz yummasını kabul etmek olanaklı değildir. Zira Anayasa abesle iştigal etmez. Kurulursa ne olur? sorusunun tek yanıtı "temelli kapatmadır".

HUKUKA KARŞI ASIL HİLEYİ FAZİLET YAPTI
- FP, RP'nin kapatılması için açılan davanın son aşamasında kapatılma olasılığına karşı önlem olarak kurdurulmuş yedek bir partidir. Temelli kapatmanın gerçekleşmesinden sonra, TBMM üyeleri, belediye başkanları örgütlerin tüm yöneticileri FP'ye katılmış, yeni yönetimde yer almış ve böylece devam olgusu sağlanmıştır. Anayasa'nın "temelli kapatılan bir parti başka bir ad altında kurulamaz" hükmü, "takdim-tehir" yolu ile aşılmak istenmiştir. Bu durum, hukuka karşı hilenin, hukuku dolanmanın Anayasa yargısındaki tipik örneği bir olgudur.

- Kapatılan RP'nin üniversite ve kamu kurumlarındaki türban yasağına karşı fikir, söylem ve eylemlerinin, Anayasa'nın laiklik ilkesine açık aykırılık oluşturduğu RP'nin temelli kapatılması kararında belirtilmiştir. RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın konuşmalarının laik düzen karşıtları için bir mesaj oluşturduğu da kararda ifade edilmiştir. Aynı konularda, FP Genel Başkanı, Meclis Grup Başkanvekili, Milletvekilleri ve belediye başkanlarının konuşmaları, 2.5.1999 tarihinde TBMM'de gerçekleştirilen eylem (Merve Kavakçı'nın Meclis Genel Kurulu'na türbanla gelmesi) ve FP'nin 1. Olağan Kongresi'nin video kaset çözümleri, bir bütün olarak değerlendirildiğinde, kapatılan RP ile FP arasındaki fikir, söylem ve eylem birliği açık bir şekilde görülmektedir.

KUTAN: KAPATILMA İHTİMALİ YÜZDE SIFIR
Kutan, partisinin kapatılma ihtimalinin yüzde sıfır olduğunu ve kesinlikle kapatılmayacağını söyledi. FP'nin bundan sonra Ankara'da oturmayacağını, Anadolu yollarına taşınacağını belirten Kutan, Süleyman Demirel'in yasaklı olduğu yıllarda söylediği sözü kullanarak, "demir çarık, demir asa, her tarafı dolaşacağını" kaydetti.

MAHKEME'YE BASKI YAPILACAK ENDİŞESİ
FP Genel Başkan Yardımcısı Veysel Candan ise, FP'nin kapatılması isteminin Ulusal Program'a aykırı olduğunu savundu. Candan, "Son sözü Anayasa Mahkemesi'nin değerli üyeleri söyleyecektir. Benim bir tek endişem var bu konuda; Anayasa Mahkemesi üyelerine baskı yapmadan, üyelerimizin hür vicdanlarıyla oylarını kullandıkları zaman sürpriz bir kararla karşılaşmayacağımız ümidindeyim" dedi.

Ersin BAL

 
Sabahonline'nın değişen tasarımını nasıl buldunuz?

Eskisine göre çok beğendim
Eskisi daha iyiydi
Farketmez

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır