kapat
24.03.2001
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Aktif Dagitim
 

Röntgenci miyiz?


RTÜK'ün "Biri Bizi Gözetliyor" yarışma programı nedeniyle Show TV'ye ceza vermesinden sonra programın toplum üzerindeki etkileri tartışılmaya başlandı
RTÜK'ÜN Show TV'de yayınlanan "Biri Bizi Gözetliyor" adlı program nedeniyle kanalı kapatması ve programın yayından kaldırılmaması halinde daha ağır cezalar geleceğini bildirmesi programın toplumsal etkileri konusunda tartışma yarattı.

RTÜK: RÖNTGENCİ YAPIYOR
RTÜK'ün bir üyesi program için, "Röntgen ve özel hayatı irdeleme arzularını gıdıklıyor" dedi. Programın internette devam edebileceğini belirten RTÜK üyesinin görüşleri şöyle: "Avrupa televizyonlarında yayınlanıyor ama prime time'da değil. Birincisi program Türk toplumunun genel değerleriyle örtüşmüyor. İkincisi, toplumda röntgen ve insanların özel hayatlarını irdeleme gibi arzuları gıdıklıyor. Üçüncüsü, arkadaşlık ve dostluk kavramlarına ters unsurlar içeriyor. Aynı evde yaşadığınız bir insanı daha sonra eleyip, devre dışı bırakıyorsunuz. Bunu da 100 milyar için yapıyorsunuz. Bu vahşi kapitalizmin ilkel örneklerinden birisi."

KİM NE DEDİ?
*Hüsamettin Korkutata (FP Milletvekili): Programa katılan gençler televizyona çıkmak için kendilerine bir yol seçmişler. Kimse kendisi gibi davranmıyor

* Cemil Çiçek (FP Milletvekili): O programı ben tasvip etmiyorum. Aile yapımıza uygun değil.

*Hüseyin Akgül (MHP Milletvekili): Ben ekranların kapatılmasından ziyade, ağır para cezası uygulamasının daha uygun olacağına inanıyorum.

* Işın Çelebi (ANAP Milletvekili): Yasakçı zihniyete karşıyım. Ancak, toplumun örf, adet ve geleneklerine uygun yayıncılık yapılması gereği de var.

*Ahmet Tan (DSP milletvekili): Bu kanun varken RTÜK kapatmayı sürdürecektir. Kanallar çağa RTÜK'te kanunlara uymaya çalışıyor

* Doç.Dr. Bengi Semerci (Psikiyatrist): Bence program çocuk ve gençler için sakıncalı. Biz çocuk ve gençlere, "insanların yaşamları özeldir" diyoruz. Ama bu programla başka şey anlatıyoruz. Ailelere görev düşüyor. Kumandanın düğmeleri onların elinde.

*Taha Feyizli (Yapımcı-yönetmen): Etik anlamda sakıncalı buluyorum programı. Özel yaşamların bu kadar deşifre edilmesi sakıncalı.

FP' li Uzunkaya Meclis'e başvurdu
RTÜK'E yazılı başvuruda bulunarak harekete geçmesini sağlayan FP Samsun Milletvekili Musa Uzunkaya programın kaldırılması için Meclis'e de yazılı başvuruda bulundu. Başvuru dilekçesinde programla ilgili olarak Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın da rahatsızlığını ifade ettiğini belirten Uzunkaya, şöyle dedi: "'Biri Bizi Gözetliyor' programı hakkında telefon, faks ve bizzat görüşmelerde vatandaşlarımızdan yoğun tenkit ve eleştiriler iletilmektedir. Kültür Bakanı Talay da RTÜK'e başvuracaklarını bildirdi. Özel yaşamın mahrumiyeti, teşhir ve Türk aile yapısının tehdidi anlamındaki bu neşriyatla ilgili olarak RTÜK'ün icraat yapmasını beklemek en tabii hakkımızdır. Yayınlarının değerlendirilmeye alınarak, gereğinin yapılmasını arzederim."

25 ülkede ekranda
Hollandalı yapımcı John De Mol'un 1.5 yıl önce geliştirdiği Big Brother (Biri Bizi Gözetliyor) yarışma programı şu anda 25 ülkede yayınlanıyor. İlk kez Hollanda televizyonunda yayınlanan programın talibi olan ülkeler arasında İngiltere, Belçika, Amerika, İtalya, İspanya, Portekiz,.İsveç, Danimarka, Almanya, Avusturya ve Türkiye var.

Şule TÜRKER-Fatih ATİK-Şebnem HOŞGÖR

 
Sabahonline'nın değişen tasarımını nasıl buldunuz?

Eskisine göre çok beğendim
Eskisi daha iyiydi
Farketmez

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır