kapat
24.03.2001
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Aktif Dagitim
 

'7 Depremi doğru bildik'


Bolvadin depremini önceden Başbakanlık'a haber veren Dr. Berk Üstündağ, 4 şiddetinin üzerinde 7 depremi doğru tahmin ettiğini söylüyor. Sırada, erken uyarı sistemi var...
İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Berk Üstündağ, henüz 31 yaşında. Meslektaşı Lütfü Canyaran'la geliştirdiği "Deprem tahmin aleti"yle, Bolvadin'deki 4.8 şiddetindeki depremi 37.5 saat önce tahmin ettiğini açıklaması bilim dünyasında tartışma yarattı. 100'ün üzerinde tasarımı bulunan Üstündağ, bilim adamı olmak için genç ama adı şimdiden 2 büyük projeyle anılıyor.

AKBİL'İN MUCİDİ
Biri ekmeği uzun süre saklayan "Dijital kontrollü ekmek kabı" diğeri ise "Bebeklere kan değişim cihazı". Günün 20 saatini çalışarak geçiren Üstündağ'ın ilk icadı Akbil. Genç bilimadamı, binlerce vatandaşı bilet ya da bozuk para arama derdinden kurtarmakla kalmadı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi aleyhine "Projemi çaldılar" diyerek dava açınca, Akbil aracılığıyla sanal ortamda yapılan büyük bir yolsuzluğun da soruşturulmasını sağladı. Üstündağ, meslektaşı Canyaran'la geliştirdiği tahmin sistemi sayesinde Afyon ve Çankırı'da meydana gelen depremleri 37.5 saat önceden bildirdi.

YANILMA PAYI AZ
Üstündağ, Bolvadin depremini merkezden 50 km'lik bir yanılmayla saptadıklarını vurguluyor. Genç bilimadamı, daha önce de 4 şiddetinin üzerindeki 7 depremi önceden tahmin ettiklerini söylüyor. Dar alanda ne kadar başarılı olunduğunu görmek için çalışmalarını Marmara Bölgesi'nde yoğunlaştırmış. Uluslararası alanda patent almak için de çalışmaları sürdürüyor. Şimdi "deprem erken uyarı sistemi" üzerinde yoğunlaşacak.

SPONSOR OLMAK İÇİN YARIŞIYORLAR!
*Cihaz, yerin sıkışması sırasında içersinde bulunan kuvarsın yüzeye gönderdiği elektriği ölçme esasına dayanıyor

*Başta Siemens olmak üzere birçok firma cihaz için sponsorluk başvurusunda bulundu. İTÜ, başvuruları titizlikle değerlendiriyor.

*İstanbul'da 6, İstanbul dışında da 4 istasyonda her 5 dakikada bir yayınlanan veriler internette deprem.cs.itu.edu.tr adresinde yayınlanıyor.

*Projeye İTÜ'den Prof.Dr. Aykut Barka, Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Prof. Dr. Ergül Akçakaya, Doç. Dr. Özcan Kalenderli, Mustafa Turan (Sakarya Üniversitesi), Hava Harp Okulu destek veriyor.

'100 istasyona yerleştirilsin'
Berk Üstündağ ve Lütfü Canyaran, 'deprem tahmin cihazı' yardımıyla Bolvadin depremini, 36 saat önce bir faksla bana bildirdi. Ben de bu bilgiyi Başbakanlık Deprem Masası'na, Bayındırlık Bakanlığı'na ve Başbakan Yardımcısı Sayın Devlet Bahçeli'ye ilettim. Bu açıdan Bolvadin, daha olmamışken resmi olarak kayıtlara geçti. Bu cihazın başarısını çok abartmamız da küçümsememiz de yanlış olur. Ancak kesinlikle bu gruba destek vermeliyiz. Projenin başarıya ulaşması Türkiye'nin bilimsel alanda birkaç basamak birden atlaması anlamına gelir. Birkaç bin dolar maliyeti olan bu cihaz Türkiye genelinde 100 istasyona yerleştirilmeli.

*İTÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Naci Görür: "Bu cihaz mutlaka geliştirilmeli"
Depremlerİ önceden tespit edebilmek için bilim adamları hummalı bir çalışma içinde. Teknolojik ilerlemeler sayesinde depremi saatler öncesinden tespit edebilecek cihazlar geliştirilecektir. Ama temkini elden bırakmamak gerekiyor çünkü yolun daha çok başındayız. Bu tip gözlemlerin denetime ihtiyacı var. Çünkü deprem tüm insanlığı ilgilendiren evrensel bir konu. Berk Üstündağ da üniversitemizdeki genç ve başarılı arkadaşlarımızdan. Umarım ki, bütün dünyanın kabul edeceği depremi önceden kestiren cihazın mucidi olur.

*Jeofizik Müh. Od. Başk. Prof. Dr. A. Ercan : "Büyük deprem de önceden bilinecek"
Hİçbİr bilimsel çalışma yapmadan 'depremler önceden kestirilemez' demek biraz haksızlık oluyor. Türkiye'deki doğal yapı depremleri önceden kestirmeye oldukça uygun. Türkiye'de yapılan bu tip çalışmaların desteklenmesi gerekiyor. Çünkü halk, "Bugün mü yarın mı deprem olacak" diye psikopat oldu. Kanaatim o ki yapılan çalışmalar sonucunda Büyük Marmara Depremi bile önceden tespit edilebilecek. Arkadaşlarımızı desteklemek gerekiyor.

 
Sabahonline'nın değişen tasarımını nasıl buldunuz?

Eskisine göre çok beğendim
Eskisi daha iyiydi
Farketmez

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır