kapat

18.03.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Limasollu
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Geç bulunan Lezzet
Herkes 'Çikolata' filmini konuşuyor. Peki çikolatayı kim, nasıl keşfetti? Kakao hep vardı da, şekerle karışmayı bekliyordu

Aylardır fragmanlarını gördüğümüz ve büyük bir merakla beklediğimiz "Chocolat" filmi sonunda vizyona girdi. Filmin konusu, oyuncuların Juliette Binoche ve Johnny Depp olması bir yana, çikolata görüntülerinin insanın iştahını kabarttığı kesin... Çünkü gerçek çikolatakolikler sadece çikolatayı düşünerek bile müthiş bir haz alabiliyormuş. Peki çikolata ilk kez ne zaman ve kimler tarafından keşfedildi, hiç merak ettiniz mi? Bu müthiş lezzetin tarihini okumaya başlamadan önce kendinize bir bardak sıcak çikolata hazırlayın...

YERE DÜŞEN 'GÖZLER'
Kakao ağacı (Theobroma cacao) binyıllardır Orta ve Güney Amerika'da yetişiyor ancak çikolata haline gelmesine ilk sebep olan, Avrupalılardır. Kakao ağacını ilk farkeden kişi, ünlü kaşif Kristof Kolomb... 15 Ağustos 1502'de, Amerika'ya yaptığı dördüncü ve son seferinde çok büyük bir kanoyla karşılaşır. İçi çeşit çeşit ürünle yüklü olan kano, şimdiye kadar gördüklerinin en büyüğüdür ve kıyıdan bir hayli uzaklaşmıştır. Kanoya el koyar. İçinde şimdiye kadar hiç görmemiş olduğu kakao tohumları da bulunmaktadır. Bu olayla ilgili Kolomb'un oğlu Ferdinand yıllar sonra şunları söyler: "Tohumlar belli ki çok değerliydi. Gemimize taşınırken güverteye saçılınca kanonun mürettebatı hemen büyük bir aceleyle bunları toplamaya başladı. Sanki yere düşen gözleriymiş gibi..." Tabii baba oğul o zaman kakao tohumlarının nakit para yerine kullanıldığını bilmiyordu.

Kolomb, kıymetli olduğunu tahmin ettiği bu tohumlarla İspanya'ya döndüğünde, İspanya Kralı ganimetlere onun düşündüğü gibi önem vermedi. Fakat 20 yıl sonra İspanyol kaşif Hernando Cortez, Amerika'dan üç sandık dolusu kakaoyla döndüğünde bu tohumlara hazine gözüyle bakanlar vardı.

KAKAONUN İNCE UZUN YOLU
Böylece kakao İspanya'da kullanılmaya başlandı. Fakat sadece içecek olarak. Ayrıca çok rağbet gördüğü de söylenemezdi. Taa ki şeker, kırmızı biberin yerini alana kadar. Bu araya hemen bir not düşmek gerekiyor: Kakao şekerle karıştıktan sonra çikolata diye anılmaya başladı.

Sıcak çikolata nadir bulunduğu için çok az insanın alabileceği bir içecek haline geldi. Çikolata daha çok İngiltere'de rağbet görüyordu. Öyle ki pek çok köşede sıcak çikolata evleri açılmıştı.

Tabii diğer Avrupa ülkeleri de kakaonun değerini kavramış ve kolonilerinde yetiştirmek için girişimlerde bulunmuşlardı. Bunların başında ise Fransa, Hollanda ve İngiltere geliyordu. Kakaonun daha üretilir hale gelmesi iki şeye yaradı. Bir, fiyat ucuzladığı için herkes içebiliyordu. İki, bazı araştırmacı ruhlular 'kakaodan başka neler üretilir'i araştırıyordu. Böylece kek ve başka hamur işlerine girdi. Fakat bizim bildiğimiz anlamda çikolata üretimi ancak 1828 yılında başladı.

BABASI NESTLE
Hollandalı çikolata yapımcısı Conrad J. van Houten kakao tohumlarını içindeki yağı çıkarmayı beceren bir yöntem buldu ve daha sert hale getirebildi. Yeni çikolatanın rengi koyu, tadı ise hafif acıydı ve yiyeceklerin içinde kullanılıyordu. Houten'dan ilham alan Joseph Storrs Fry, ilk çikolata barını üretti. İlk sütlü çikolata yapma fikri ise İsveçli Danile Peter'a aitti. Bu işlemde çalışan kimyagerin ismi neydi, tahmin edin. Henri Nestle.

Lezzet için 12 tohum
Kakao ağacı Orta ve Güney Amerika'nın yerel ağaçlarından biri. Bugün ise Ekvator, Karayipler, Afrika, Güneydoğu Asya ve Güney Pasifik adalarında yetiştiriliyor. Üç çeşidi var. Bunlardan en çok bilineni dünyanın yüzde 90 kakao ihtiyacını karşılayan Forastero. Daha az bulunan ve bunun için de daha değerli olan kakao tohumları ise Criollo'dan alınır. Aroması ve lezzeti yüzünden dünyanın tüm çikolata üreticilerini peşinden koşturur. Bir de bu ikisinin arası olan Trinitario var. İyi çikolata yapımında iyi tohumun seçilmesi ve diğerleriyle karışımı çok önemli. Örneğin Scharffen Berger gibi bazı firmalar en iyi lezzeti yakalayabilmek için 12 ayrı tohum çeşidini karıştırır.

Çikolatanın akne oluşumuna sebep olduğu ve dişleri çürüttüğü iddiası ise son yıllarda önemini yitirdi. Pennsylvania Tıp Fakültesi ve A.B.D Deniz Akademisi'nde yapılan araştırmalar çikolatanın her iki duruma da yol açmadığını kanıtladı. Bilakis çikolatanın sağlığa bazı faydaları bulunmakta. Çok önemli bir anti-depresan olarak tanımlanan çikolatanın afrodizyak etkisi yarattığı da biliniyor. Tabii bu arada çikolatanın içinde bulunan kakao yağı tansiyonu yükseltebilir ve bazı kalp rahatsızlıklarını sebebiyet verebilir. Ancak bunun olması için gerçekten çok fazla çikolata tüketiyor olmak lazım. Anlayacağınız her şeyin olduğu gibi çikolatanın da fazlası zarar.

En güzel çikolata nerede?
Gezi Pastanesi: 0212. 251 74 30

Godiva: 0212. 241 18 38

The Marmara Oteli: 0212. 251 46 96

Mabel: 0212. 225 27 89

Swissotel: 0212. 326 82 85

Bind: 0212. 570 48 86

Divan Pastanesi: 0212. 220 80 85

Elit Çikolata: 0212. 238 11 71

Online alışveriş için: http://www.chocoholic.com,

http://chocolateoftheMonth.com

ASLI E. PERKER


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır