kapat

19.03.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Limasollu
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Superbahis
Nükleer silah tehlikesi
Ruslar, İran'ın Bushehr kentindeki nükleer santralın yapımını hızlandırdı. Washington endişeli. Mollaların santralde nükleer silah üreteceği öne sürüldü

İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin geçtiğimiz hafta düzenlediği Rusya gezisinde, Washington'u düşündüren bir anlaşma imzalandı. Hatemi ile Rus lider Vladimir Putin arasındaki görüşmenin ana maddesi, İran ordusunun modernizasyonuydu.

Ekonomik krizdeki Rusya, Amerika'nın uyarılarını kulak ardı ederek orduya yeni silahlar ve uçaklar almak isteyen İran'la geniş çaplı anlaşmalar imzaladı. Ancak Hatemi-Putin görüşmesinde Washington'u kaygılandıran bir başka karar daha alındı. Basra körfezi kıyısındaki Bushehr kentinde inşa edilen nükleer santralın bir an önce tamamlanmasına karar verildi. Amerikan istihbarat uzmanları bu nükleer santralın, İran'ın gizlice nükleer silah üreteceği bir merkez olmasından çekiniyor.

"ATOM BOMBASI YAPACAKLAR"
Bölgeyi uydularla inceleyen Amerikalı istihbaratçıların iddiası şu: İran, santralı bir paravan gibi kullanacak. Ruslar nükleer teknolojiyi, santral yapımında kullanacağını açıklayıp İran'a rahatça sokacak. İranlılar da bu teknolojiyle silah üretimi yapacak. Bu teknolojiyi yapımına devam ettiği atom bombalarını tamamlamak için kullanacak.

International Herald Tribune gazetesinin geniş yer ayırdığı habere göre, bir Alman firması Bushehr nükleer santralın yapımına 1974 yılında başladı. 1979 yılında 1'inci reaktörün yüzde 85'i tamamlandı.

2'ncisinin de yapımına başlandı. Ancak İslam Devrimi'ni gerçekleştiren Ayetullah Humeyni inşaatı durdurdu.

AMERİKA, RUSLAR'I BİRÇOK KEZ UYARDI
İran, 1989'da İran-Irak savaşı sırasında büyük ölçüde hasar gören reaktörü onarmaya karar vererek Almanlar'a teklif götürdü. Almanlar teklifi reddedince İran Rusya'ya yöneldi. 1995'te anlaşma imzalandı. İnşaata 1997'de başlandı. Santralda görev yapan 3 bin Rus işçi, birinci reaktörü 2003'te bitirecek.

İkincisi ise 2007'de tamamlanacak. Gazeteye konuşan Amerikalı istihbaratçılar, bu zaman diliminde Ruslar'ın santralin içine bir de nükleer silah üretme merkezi kuracağını söyledi.

Ruslar'ın İran'ın nükleer silah yapması için yardım ettiğine dikkat çekenlerden biri de ABD Dışişleri Bakanlığı eski sözcüsü James Rubin oldu. Rubin, görevde olduğu süre içerisinde İran'ın planlarını Ruslar'a ilettiklerini, ancak olumlu bir cevap alamadıklarını dile getirdi.

Ruslar korkuyor: Mollalar silahları Çeçenler'e verecek
Rusya'nIn İran'a nükleer reaktör yapması, Rus medyasını da korkuttu. Ülkenin önde gelen gazetelerinden Izvestia, Hatemi'yle Putin'in el sıkışması haberini "Tehlikeli anlaşma" başlığıyla verdi. "Hatemi'nin cumhurbaşkanlığı, ülkedeki molla rejiminin liberal bir görüntüsüdür" denilen gazete haberinde, "Anlaşmayı liberal Hatemi yapmadı. Bu anlaşma aslında ülkenin geleceğinde gözü olan mollaların eseri. Putin, 10 yıl sonra kendi sattığı nükleer teknolojiyle üretilen İran nükleer silahlarının Çeçenler tarafından kullandığını görürse hiç şaşırmasın" denildi.

ABD, santrali uzaydan saniye saniye izliyor
Merkezİ Haberalma Teşkilatı (CIA), Bushehr'deki nükleer reaktördeki faaliyetleri uzaydan saniye saniye izliyor. Gün içinde sürekli olarak uydudan reaktörün fotoğraflarını çeken CIA yetkilileri, İran'ın silahları üretme nedenini şöyle anlatıyorlar: İran şu anda 5 adet orta büyüklükteki santralden elektrik elde ediyor. Doğalgaz ve petrol zengini İran'ın çok daha pahalı olan nükleer santral yapımına yönelmesinin tek nedeni var. Bu santraldeki teknolojiyi ve uranyumu kullanarak Bushehr'deki gizli silah tesislerinde yapımına devam ettiği atom bombasını tamamlamak.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır