kapat

25.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Şişme bayan bulunur
Valla billa gerçek! Seks aletleri satan dükkanın vitrininde aynen böyle yazıyormuş. Şişme Bayan Bulunur!

'Bayan' demiş... Hadi canlı kadınlara kadın demekten utanıyorsun da plastik şey de mi rencide olacak yani? Orman kibarı. Plastik kızlarına kadın dedirtmiyor. Bayan diyor.

Ne oluyor kadın denince? Ayıp oluyor. Herhalde. Neden ayıp oluyor? Bilmiyoruz. Çok merak ediyoruz, ama bilmiyoruz. Bir gün uyanıyoruz ve bakıyoruz şahane bir kelime olan 'kadın' birdenbire hakaret anlamına gelmiş. Ve onun yerine cidden iğrenç bir kelime olan 'bayan' kullanılıyor. Bayan aşağı, bayan yukarı.

Eskiden bu kadar çok değildi. Nafile bir Cumhuriyet Avrupalılaşması olarak zihnimizin kayıp eşyalar bölümünde öyle dururdu 'bayaan bayaan'. Dolmuş şoförleri falan derdi. "Bayan! Para üstü!" diye. Ona da bir şey demezdik. "Kadın! Para üstü" dese hakikaten tuhaf kaçardı çünkü. Türk filmi sesiyle "Küçük hanım", "Hanfendi" denmesini tabii ki daha çok tercih ederdik, ama o kadar da hayalperest değiliz tabii. Bir Ayhan Işık olmak kolay değil elbette.

'Bayan' bir de tuvaletlerde olurdu. Bay/bayan. Sonra onlarda da kalktı, ayakkabı, şapka, baston gibi tuhaf tuhaf resimler kondu. Bir de "bayan eleman" vardır yıllardır. Hadi buna da razıyız. "Kadın eleman" biraz kaba kaçar gibi oluyor gerçekten. Bana bile kaba geldi.

Fakat şimdi durum tam anlamıyla zıvanadan çıkmış halde. Kadın lafının yerini ciddi ciddi almış durumda bu bayan.

Kadın demekten utanıyorlar!

Kadın kelimesine bir takım anlamlar yüklenmiş ama bundan biz kadınların haberi yok.

Acaba bayanların olabilir mi?

Öyleyse Bayan Lafına Uyuz Olanlar Derneği olarak soralım: Ey bayan diyenler! Neden kadın lafını sevmediğinizi bize açıklayın. Biz "kadın, kadın" derken bilmeden kendimize kötü kötü şeyler mi yakıştırıyoruz?

Hafifmeşreplik mi var kadın lafında?

Kadın hakları falan dendiğinde "estağfurullah" mı diyorsunuz?

Ya da "karı" demek gibi mi geliyor size? Yani kibarlık olsun diye mi yapıyorsunuz bu bayan işkencesini?

Kadın lafı size hemen cinselliği mi çağrıştırıyor? Hiç rahat durmaz mı sizin bu çağrışımınız? Türk filmlerindeki "ben artık kadın oldum" repliği mi sizi bu kadar etkiliyor? Bakire olmayan anlamına mı geliyor kadın sizin için?

Ne? Ne?

Kadın lafıyla barışamayanlardan biri de Fazilet Partisi. "Hanımlar Komisyonu", "Hanımlar toplantısı" diye helak ediyorlar kendilerini. Tamam, hanım bayan gibi iğrenç bir kelime değil. Ama yani bu kadar da yersiz de hiç kullanılmamıştı herhalde.

Sözü bayancılara hitaben bitirip, haftalık çok çok bilmişliğimizi yapalım da rahat uyuyalım.

Bayancılar! Eğer kibar olmaya çalışıyorsanız, olmuyorsunuz söyleyelim. Daha kötüsü anında sınıfınızı belli ediyorsunuz ki çok matah bir sınıfta değilsiniz. İki arada bir derede sınıfı. Pek beter bir sınıftır o. "Bayan arkadaş arıyorum, bayan" sınıfıdır aynı zamanda (sevgili telsizci kardeşlerimizin armağanı) ve bu kafayla zor bulursunuz o bayanı. Ananızın bulduğu ile yetinirsiniz en fazla. Evet. Maalesef.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır