kapat

25.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Küba'dan Adana'ya yürek yakan kareler
İki ayrı fotoğraf sergisi, ziyaretçilerini bir ülkeden diğerine sürüklüyor. Nikos Economopoulos Pamukbank, Kerim Bora Fotoğrafevi'nin konuğu

Genç bir fotoğraf sanatçısı Kerim Bora. Daha önce beş karma sergiye katılmış. Küba fotoğraflarından oluşan "Don Quixote'nun Çocukları" isimli sergi onun ilk kişisel sergisi.

Bora'nın çalışmasının ana temasını Küba ve bu ülke insanı oluşturuyor. Neden Küba sorusuna ise yanıtı şöyle: "Bu sergi 'Dünya İnsanları' isimli projemin ilk meyvesi. Sırada İsrail-Filistin var. Küba'yı seçmemin en önemli nedeni ise oraya duyduğum meraktandı. Çünkü Küba dendiğinde sanki dünya dışı bir gezegenden bahsediliyormuş gibi oluyoruz. Herkesin buraya ilişkin olumlu ya da olumsuz bir önyargısı var. Küba için sürreal bir ülke dersek bu yüzden yanlış olmaz."

TEK TİP ÜLKE
Bora'nın fotoğraflarına baktığınızda hareket ile durağanlığın yan yana olduğunu görüyorsunuz. Bildiğiniz gibi Küba komünizmin yanı sıra bir eğlence diyarı da. Dansın, müziğin... Yani hızın, ama tüm fotoğraflarda bunun hemen yanında bir de rahavet var. "Bunun nedeni Küba'nın hâlâ 1940'lı-50'li yıllarda yaşıyor olması. Her şey geçmişte gibi. Bu yüzden fotoğraflarımda çocuk ve yaşlılara ağırlık verdim. Çocuklar, çünkü onlar geleceği yansıtıyor, tabii bir de dedemin ve babamın çocukluğunu gördüm onlarda."

Hemen belirtelim Bora Yugoslav kökenli ve komünizmden çok çekmiş biri. "Yaşlıları çektim, onlar da geçmişin belgeseli gibi. Amacım dünyanın en farklı ülkelerinden birinin insanlarını ve yaşamını anlayabilmekti."

Bora komünizmi sevmese de Küba'nın hakkını yemiyor: "Burası konfeksiyonun girmediği bir ülke. Kıyafetlerin tek tipliği ülke insanlarını benzer kılar. Ama bir Kübalı terziden giyindiği için bir Kübalı gibidir." Fotoğraflarında modellerinin objektife bakmasına dikkat etmiş sanatçı: "Çünkü amacım fotoğrafçı, model ve izleyici üçgenini oluşturabilmekti. Onların bana baktığı gibi size bakmasını istedim."

Sergi Mart sonuna dek Beyoğlu'ndaki Fotoğrafevi'nde görülebilir. Tel: 0 212 251 05 66

HİSSETMEK
Bugünlerde en çok konuşulan bir başka fotoğraf sergisi de Pamukbank Fotoğraf Galerisi'nde görücüye çıktı. Dünyanın en önemli basın fotoğrafçılarından olan Yunanlı Nikos Economopoulos, 1979 yılında beri farklı coğrafyalara ve kültürlere tanıklığını, 60 siyah beyaz fotoğrafıyla Türkiye izleyicileriyle paylaşıyor. Sergide Yunanistan, İsrail, Filistin ve eski Yugoslavya'nın yanı sıra Karadeniz bölgesi, Kars, Siirt, Erzurum, Adana ve Yozgat'a dair fotoğraflar da yer alıyor.

1994'ten beri Magnum Ajans için pek çok ülkede çalışan ve Balkanlar üzerine gerçekleştirdiği fotoğraf kitabı ile son yılların en önemli fotoğraf olaylarından birine imza atan Economopoulos, fotoğrafı bir iletişim aracı olarak tanımlıyor. Anahtar kelimesi ise 'hissetmek'.

Yunanlı sanatçının sergisini 31 Mart'a kadar Teşvikiye'deki galeride gezebilirsiniz. Tel: 0 212 236 67 90

BUKET AŞÇI


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır