kapat

28.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kurban Bayramı
METİN MÜNİR(mmunir@sabah.com.tr )


Tantan'ın baklaları

İçişleri Bakanı Saadettin Tantan dilinin altındaki baklaları çıkarmalıdır. Aksi takdirde, kendisine yardımcı olmak isteyenler ona yardım edemeyecek.

Ona yardım etmek isteyenlerin arasında, Tantan İçişleri Bakanı olmadan çok önce yolsuzluk donkişotluğuna soyunan ve bir Devlet Güvenlik Mahkemesi Başsavcısı'nın bir kanun kaçağının arabasında seyahat etmesini eleştirmekten dolayı Adalet Bakanlığı'nın şikâyeti üzerine ağır cezada yargılananan ben de varım. (Devlet Güvenlik Mahkemesi Başsavcısı'nın ağır cezada yargılanmadığını söylememe bilmem gerek var mı.)

Tantan esrarengiz konuşuyor. Spesifik olması gerekirken müphemleşiyor, kesin konuşacağına ihsas ediyor.

Dün Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı'nda (TESEV) verdiği konferansta bazı dosyaların savcılıklarda "bir buçuk yıla varan sürelerde sumen altı edildiğini" söyledi. Bazı davalarda savcıların, sanıkların tarafını tuttuğunu ileri sürdü.

CNN Türk'ün haberine göre "acı gerçeklerle karşılaştığımız anlar oluyor," diyen İçişleri Bakanı "savcılıklarda bekleyen dosyaların neden beklediğinin"nin sorgulanmasını istedi.

Ne anlama geliyor bunlar?
İçişleri Bakanı, bilgisi dahilinde, yolsuzluk dosyalarını sumen altı edebilecek güçte olan insanların ülkesinde yaşadığımızı ve kendisinin bu konuda hiçbir şey yapamadığını mı bize söylemek istiyor.

Demek bir İçişleri Bakanı'nı hiçe sayabilecek savcılar var. Demek ki İçişleri Bakanı dosyaların ve savcıların adını veremeyecek kadar birşeylerden. Ne?.. Korkuyor? Çekiniyor? Sakınıyor?.. Hangisi? Korkuyor, çekiniyor, sakınıyorsa; kimden veya neden?..

Yolsuzluk dosyasını sumen altı etmek bir suç değil midir? Eğer suç ise, bu konuda Tantan ne yaptı veya yapmayı düşünüyor? Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün bu konuda görüşleri nedir?

Bu soruların cevaplarını öğrenmek istiyorum.

Tantan'ın konuşmasından çıkan anlam, zaman zaman hükümetin bile harekete geçirmekte acze düştüğü bir yargı mekanizmasının olduğu ve bu mekanizmanın zaman zaman yolsuzluk yapanları korumak amacıyla dava açılmasını engellediği veya açılan davalarda sanıkların yanında yer aldığı yönündedir.

Ürkütücü bir teşhis.

İçişleri Bakanı'nın ülke için talep ettiği şeffaflığı kendi konuşmalarına uygulamasını istiyorum. Onun yürüttüğü mücadeleyi destekleyen bir insan ve ona yardımcı olmak isteyen bir gazeteci olarak.

Saklanan dosyaların numaraları nedir? Bu dosyalar hangi mahkemelerde? Savcıların adları ne? Dosyaların içinde neler yazılı?

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır