kapat

28.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Finansinvest
Şimdi gözler dış kredilerde
Merkez Bankası'nın aldığı kararlar sonucu pazartesi nefes alan piyasalar, dün de rahat bir gün geçirdi.

Merkez Bankası dün de sabah "faizin tavanını" yüzde 150 olarak belirledi. Repo ve bankalararası piyasada yüzde 150'den borç vereceğini açıklayınca, faiz bu seviyeyi aşamadı.

Piyasada panik kısmen aşılsa da gözler dış kredilere çevrilmiş durumda. Burada ise Garanti Bankası'nın mart ayında yapmayı planladığı 400 milyon euroluk sendikasyon belirleyici olacak. Garanti Bankası'nın bu sendikasyonu yapıp yapamayacağı ve faiz oranı, gerek Türk bankalar gerekse yabancılar açısından baz teşkil edecek olması açısından özel bir anlam taşıyor.

FAİZ YÜKÜ AĞIR
Mali sistemde patlayan döviz ve likidite krizin ardından dalgalı kurla gelen yüzde 40'lık devalüasyonun ardından uluslararası derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin kredi notunu C'ye düşürmesiyle birlikte bu yıl bankaların dış piyasalardan borçlanması oldukça zor görünüyor. Türkiye'nin kredi riski yükseldiği için dış piyasalardan borçlanmanın faiz yükünün oldukça ağırlaştığı biliniyor.

NİSAN'DA BAŞLIYOR
Bankaların bahar aylarından itibaren yoğunlaşan yaklaşık 6 milyar doların üzerinde sendikasyon kredisi göre ödemesi bulunuyor. Uzmanlara göre sendikasyon kredilerinin geri ödenmesi sırasında yaşanacak bir sorun Türkiye'ye dış borç kapılarının büyük ölçüde kapanmasına neden olacak.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır