kapat

28.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Finansinvest
Kartzede olmayın!
Türkiye'de 13.4 milyon kredi kartı var. Kart sahiplerinin bankalara borcu ise 2.3 katrilyon lira. Kartınızı doğru kullanın, dizinizi dövmeyin

8 soruda kredi kartları ile ilgili bilmeniz gereken her şey...

Bu yazıyı okuyun bayramınız zehir olmasın!

Ekonomik durgunluğu aşmak için mağazalar, neredeyse vitrin camı büyüklüğünde 'İNDİRİM' yazılı bezleri göndere çekmiş müşteri bekliyor. Bu ikinci, hatta üçüncü indirim. İki ay önce etiketinde 100 milyon lira yazdığını görüp alamadığınız ayakkabının 30 milyona indiğini görüp, hemen dükkana dalıyorsunuz. Nakit paranız yok ama kredi kartı imdadınıza yetişiyor. Zaten geçen aydan 750 milyon lira taksitlendirilmiş borç vardı, 30 milyon daha eklenmesinde hiçbir sakınca görmüyorsunuz. Yeni ayakkabılarınızı o renkli torbasında sallaya sallaya mağazadan çıkarken içinize bir kurt düşüyor. Acaba doğru mu yaptım?

Bu belirsizlik döneminde büyük bir hata yapıyorsunuz...

Neden mi? Çünkü son krizle birlikte bankalar yeniden kredi kartı faizlerini artırdılar. Aylık oranlar yüzde 10 civarına çıktı. Henüz artırmayanlar da bu hafta içinde oranlarında ayarlama yapmaya hazırlanıyor. Eğer bu borcunuzu ödeyemezseniz, yaptığınız o masum alışveriş sonucu aldığınız ayakkabılar ve diğer harcamalarınız sizi biraz sıkabilir...

1-Gelirim harcamalarıma yetmiyor. Kredi kartımdan harcama yapıp, borcumu taksitlendireyim mi?

Kesinlikle hayır. Bu intihar gibi bir şey. Çünkü kredi kartı faizleri bir süre daha yüksek gidecek. "Borcumun bir kısmını bu ay, gerisini gelecek ay öderim" demeyin. Yüzde 10 gibi düşük bir faiz işletilse bile 1 milyar liralık bakiye borcunuz gelecek ay 1 milyar 100 milyon liraya yükselecek.

2-Kredi kartı borcumun son ödeme tarihi bayram tatiline denk geliyor. Ödemeyi ne zaman yapmalıyım?

Ödeme tarihini mutlaka bankanıza sorun. Son ödeme gününün tatile denk gelmesi durumunda, genellikle tatil sonrasindaki ilk iş günü ödeme yapılması gerekiyor. Ama şu anda kriz var. Faizler yüksek. Her banka para arayışında. Yani, bir sürprizle karşılaşmamak için ödeme gününü bankanıza teyit ettirin. Yeterli bilgi alamazsanız, bayramdan önce ödeyin. Aksi halde sadece faiz değil, gecikme komisyonu da vermek durumunda kalırsınız.

3-Zaman zaman sıkışıyor ve asgari ödemeyi yapmakta zorlanıyorum. Bir zararım olur mu?

Tabii, hem de çok. Kredi kartı borcunuzun tamamını ödeyemezseniz, hesap kesim tarihinden itibaren faizin işlemeye başlayacağını unutmayın. Bazı bankalar bunu alışveriş yaptığınız tarihten itibaren de başlatıyorlar. Eğer asgari tutarı ödeyemezseniz, gecikmeye düşüyorsunuz. Bu durumda faizin yanında, yüzde 10'a kadar yükselen komisyon ödeyeceksiniz.

4-Kira veya mutfak masrafları için nakit para lazım. Bu dönemde kredi kartıyla nakit çekmek mantıklı mı?

Bu, son yapacağınız iş olsun. "Param bitti, kredi kartımdan nakit çekeyim" gibi düşünceyi mümkün olduğunca aklınıza getirmeyin. Çünkü nakit çekilişlerdeki komisyon oranları da kriz nedeniyle fırlamış durumda. Oran yüzde 2'den yüzde 9'a kadar yükseliyor. Diyelim ki 100 milyon lira nakit kredi çektiniz. Bunun için ortalama 9 milyon lira nakit para çekme komisyonu ödeyeceksiniz. Ayrıca çektiğiniz para için ayda en az yüzde 10 faiz ödemek durumunda kalacaksınız. Yani katmerli zarara uğrayacaksınız.

5-Kredi kartı borcumu düzenli ödüyorum ama limitim yetmiyor. Ne yapmam gerekiyor?

Sakın çizmeyi, yani limiti aşmayın. Bankalar kredi kartı için size bir kullanım limiti veriyor. Diyelim ki 1 milyar liralık limitiniz var. Eğer 1 milyar 100 milyon liralık harcama yaparsanız, limiti 100 milyon lira aştınız demektir. Bu durumda 100 milyon liralık limit aşımı için yine yüzde 10'a varan komisyon ödüyorsunuz. Aynı nakit kredi çekilişlerinde olduğu gibi. Eğer borcunuzu taksitlendiriyorsanız, bu borca eklenen faiz de harcama gibi sayılıyor. Yani, borcunuza işletilen faiz yükü de limiti aşmanıza yol açabilir. 1 milyar lirayı aşmadım diye düşünürken, faizle birlikte otomatik olarak limit aşımına uğrayabilirsiniz. Ödenmemiş borcun faizinin yanı sıra, limit aşımı komisyonu verebilirsiniz.

6-Kenarda zor günler için biriktirdiğim bir miktar dolarım var. Satıp, kredi kartı borçlarımı kapatayım mı?

1 saniye bile beklemeyin, hemen kapatın. "Belki daha da yükselir" diye düşünmeyin. Çünkü önümüzdeki dönemde döviz geçen haftaya göre daha durgun seyredecek. Faizler ise piyasalar durulana kadar yüksek gidecek. Borcu kapatmak daha avantajlı olacak.

7-Peki, geçen hafta repoya yatırdığım paramı çekip, kredi kartı ödemesini yapmak doğru olur mu?

Tam isabet. "Repo iyi kazandırıyor, borcumu sonra öderim" gibi bir fikir çok yanlış. Evet, geçen hafta repo faizleri yüzde 2000'lere, 3000'lere çıktı. Ama hafta başından beri yüzde 100'ün altına indi. Şunu sakın unutmayın. Bankalar para alım satımından para kazanan müesseselerdir. Yani, sizden tahsil edecekleri faiz, kendi ödeyecekleri faizden her zaman yüksek olur.

8-Birden fazla kartım var. Son ödeme tarihleri değişik. Kârlı olmak için ne yapmalıyım?

Kredi kartları, borcunu taksitlendirmeye bırakmayan kişiler için çok güzel bir planlama fırsatı sunuyor. İki kartınız varsa, hesap kesim tarihlerinin farklı dönemlere denk gelmesini sağlayın. Birinin hesap kesim tarihini ayın 1'ine, diğerini ayın 20'sine denk getirin. Örneğin Mart ayının ilk 10 günü ilk kartınızla harcama yaptığınızda, borcunuzu Nisan ayının 10'unda ödersiniz. Mart'ın son 10 gününde de harcamanızı ikinci kartınızla yapın. Bu durumda banka ödemeyi Nisan sonunda isteyecektir. Böylece hem en az bir aylık vade kazanacak, hem de tek kuruş bile faiz ödemek zorunda kalmayacaksınız.

NADİN TAŞÇIOĞLU


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır