kapat

28.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Finansinvest
Carlo finito
Adana kebabı ve baklava öksüz kalıyor, Galatasaray ateşli bir taraftarını kaybediyor. IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli "Artık yıprandım" diyerek görevi bırakma yolunu arıyor

Ekonomik kriz, programın baş aktörlerinden üçüncü ismi de götürüyor. Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel ve Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp'ten sonra IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli de görevi bırakma eğiliminde. Cottarelli'nin, ekonomi kurmaylarına, "Ben de yıprandım ve çok yoruldum. ABD'ye döner dönmez görevden ayrılma isteğimi Fon yönetimi ile konuşacağım" dediği öğrenildi. Cottarelli'nin, yeni ekonomik programı hazırladıktan sonra görevi yeni uzmana devredeceği belirtiliyor.

IMF: COTTARELLİ İSTERSE
IMF Sözcüsü David Hawley ise, Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli'nin görevden alınacağı yolundaki söylentilerin asılsız olduğunu belirterek, "Cottarelli görevinin başında" dedi. "Cottarelli'nin isteği dışında görevden almayız" görüşünü taşıyan IMF'nin açıklamalarına karşın Cottarelli, "Görevden ayrılacak mısınız?" sorusuna, "Bu benim karar vermemle veya istememle alakalı değil. Bu İMF Yönetim Kurulu'nun vereceği bir karardır" diye yanıt verdi.

Başbakan Ecevit ise, IMF görevlilerinin Türkiye'nin iç işleyişine müdahale edemeyeceklerini, sadece program çerçevesinde katkı sağlayabilecekleri açıklamasını yaptı. Ecevit'in çıkışı, Cottarelli'nin, IMF yönetiminden de eleştiri almasına kadar vardı ve kendisi bu durumu, "Sayın Başbakan haklı" diyerek geçiştirebildi.

Eylül 2000'in sonlarında Prag'da yapılan IMF-Dünya Bankası yıllık Ortak Toplantıları'nda, Cottarelli'nin değiştirilmesi önerisi Türk tarafınca kabul edilmedi. 22 Kasım 2000 krizinden sonra görevinden alınması bir kez daha gündeme gelen Cottarelli'ye yine Türk tarafı sahip çıktı. Ancak 19 Şubat krizi, bardağı taşıran son damla oldu. 22 Kasım 2000 krizini öngöremediği için hedef tahtasına konulan Cottarelli, IMF Avrupa 1 Bölüm Başkanı Michael Deppler'ın Ankara ziyareti ile program takviye edilince bir süre rahat soluk aldı.

FATURA ONA ÇIKTI
IMF'nin ek rezerv kolaylığı sağlaması ile sonuçlanan ilk krizin ardından Cottarelli, yılın ilk aylarındaki taahhütlerin eksiksiz yerine getirilmesi gerektiğini açıkladı. Ancak 19 Şubat krizi Cottarelli'nin kredisini neredeyse sıfırlama noktasına getirdi. Bu kez G-20 Toplantıları için Türkiye'de bulunan IMF'nin ikinci adamı Stanley Fischer Ankara'ya geldi ve bizzat Başbakan Ecevit'le görüşerek kurların dalgalanmaya bırakılmasını önerdi.

Cottarelli ise daha Kasım ayında yapılması gereken bu işlemi Türk tarafına yeterince anlatamadığı için IMF üst yönetimince suçlandı. Dünya basınının da krizde IMF'nin başarısızlığını vurgulaması, IMF yönetiminin faturayı Cottarelli'ye çıkarmasına neden oldu. Cottarelli Hazine ve Merkez Bankası yöneticileriyle yapılan toplantı sırasında Fischer tarafından azarlanırcasına eleştirildi.

Galatasaray fanatiği
Cottarelli Türkiye ziyaretlerinde bol bol Galatasaray bayrağı ile poz verdi, Ankara'daki bütün tanınmış kebapçıları gezdi

3 yıl önce IMF Türkiye Masası'na getirilen Cottarelli, renkli kişiliği ile herkesin ilgisini çekmişti. İtalyan Merkez Bankası'nın yetiştirdiği en önemli isimlerden biri olarak gösterilen 46 yaşındaki Cottarelli, özellikle para teorisi konusundaki çalışmaları ile tanınıyordu.

Ankara'daki temaslarında Sheraton Oteli'ni üs yapan Cottarelli kısa sürede şehrin gezilebilecek önemli yerlerini ve restoranlarını öğrenmişti. Cottarelli, Çırağan, Çarhoğlu gibi ünlü et lokantalarında sıkça görülüyordu. Adana Kebap'ın yanı sıra baklavaya da düşkündü.

Cottarelli fanatik bir futbolsever. İnter taraftarı olan Cottarelli, Türkiye'de ise Galatasaray hayranı. Fırsat buldukça GS bayrağı ile fotoğraf çektirdi. Cottarelli, "Neden GS?" sorusuna, "Inter'in ezeli rakibi Milan'ı yeniyorlar da ondan" yanıtı verdi.

FUTBOL KRİTİĞİNİ SEVER
Carlo Cottarelli, rutin görüşmeler sırasında GS'li Maliye Bakanı Sümer Oral'a "Terim iyi gidiyor ama Hakan'ın işi kolay değil" diyecek kadar samimi davranmıştı.

Geçtiğimiz Eylül ayında yapılan Ekonomi Zirvesi'nde ekonomik programın geleceğine ilişkin analiz yapan Cottarelli, 2001'de yenilenecek toplu iş sözleşmelerinde işçi-işveren arasında bir mutabakat sağlanmasını istedi.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır