kapat

24.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bülbül kasidesine hip-hop cevabı
Modern Dans Topluluğu'nun Seyahatname 2001 projesinin müziklerini hazırlayan Arkın Allen, nam-ı diğer Mercan Dede, bu çalışma için bestelediği parçaları Seyahatname isimli albümde bir araya getirdi. Mercan Dede, bu gece Asmalımescit'teki Babylon'da, sonraki rota ise Ankara

"Mevlana, 'ney'in feryadı ile başlar Mesnevi'sine. Doğduğu topraklardan kopuşunu, bize ayrılan 'hayat' dediğimiz zaman dilimindeki seyahatini anlatır neyin. En sade ve öz haliyle, insanın, hepimizin öyküsüdür neyin hikâyesi. Her birimizin başlı başına bir dünya olduğunun; her bir gönlün acılar, sevdalar, umutlar, aşklar, dert ve dermanlarla yoğrulmuş seyahatinin neye yansıyan sedasıdır" diyor Arkın Allen, nam-ı diğer Mercan Dede, "Seyahatname" isimli yeni albümünün önsözünde.

NE YAŞLI NE MERCAN
İhsan Oktay Anar'ın 'Puslu Kıtalar Atlası' adlı kitabında adı geçen yaşı biraz geçkin biraz da havai Mercan Dede'den esinlenerek kendine bu adı seçen Allen, öyle sanıldığı gibi ne yaşlı bir dede ne de kırmızı punk saçlarından ötürü mercan...

Bu iki isim farklı müzikler yapmak için büründüğü iki farklı kimlik sadece. Peki neden farklı kimliklere ihtiyaç duyuyor acaba?

"Evin içini boşaltabilmek için eşyaları kapının önüne koyuvermek gerekiyor. Nihayetinde, kendi kendine sesler yapıp, bulup, değiştirip bunlardan yeni ya da eskinin ifadesi olan oyuncaklar yapan bir çocuk gibi hissediyorum kendimi" diye anlatıyor iki kimlik arasındaki yolculuğunu.

Onu, son iki yıldır Akbank Kültür Sanat'ın düzenlediği ve Tophane-i Amire'de gerçekleşen Alla Turca ve Aklı Selim'in Müziği temalı konserlerinden de anımsıyoruz. Geçen yazki İstanbul Caz Festivali kapsamında gerçekleşen Montreal Tribal Trio projesinde de o vardı.

Uzun zamandır Montreal'de yaşayan Arkın Ilıcalı, fotoğrafçılık, gazetecilik, ebru sanatı öğretmenliği gibi işlerle de uğraşmış. Ney ve bendir çalıyor. Şimdi de üçüncü albümü 'Seyahatname'yle karşımızda.

VİTAMİN, MORAL...
Yeni albümünde sadece Doğu-Batı, geçmiş-gelecek, iç-dış gibi sanal yolculuk temalarını işlemekle kalmıyor; aynı zamanda sufi müziğinin derinliğini ve ruhani boyutunu da elektronika ve bir DJ kıvraklığıyla birleştiriyor. Böylece kategoriler ötesi, akustik-elektronik müziğe de tanık oluyoruz.

Albümünü "ne de olsa seyahate ait" diye tanımlıyor. Sonra da müziklerin ana temalarının farklı coğrafyaları içerdiğinden söz ediyor: "Mesela Kani (Karaca) Hoca'nın bülbül kasidesine, Farouk Shams'ın Farsça, Hafız'ın gazeli ile cevabı var, Hüsnü'nün (Şenlendirici) muhteşem klarinet taksimine, şenlikli hip-hop'tan funk'a giden bir alt yapı misafirlik ediyor. Dahi koreograf Beyhan Murphy'nin fikirleri önemli idi, Mazhar Abi'nin dediği gibi birbirimize vitaminler, moraller verdik..."

NEYİN YOLCULUĞU
Albümün oluşmasını sağlayan seyahat fikrini Mevlana'ya kadar götüren Allen, "kimimiz seyahatinin mektuplarını yazar, kimimizf nakşeder; kimi seyahatler ise sabırla başlayıp sırla mühürlenir. Hayatın özünün, henüz isimlerle, sıfatlarla, mal-mülk, varlık-yokluk endişesi ile tozlanıp kirlenmemiş, yeni doğmuş bebeğin heyecanla çarpan yüreği gibi kayıtsız, hesapsız çarpışının ifadesidir. Belki de tüm seyahatler, en başta sahip olduğumuz, ama elimizden kuş gibi uçan bu saflığı, içtenliği bulmaya yönelik bir arayıştan ibarettir" diyor.

Albüm plakçılarda. Allen da bu gece Babylon'da olacak. MDT'nin Seyahatname 2001 gösterisi 26 ve 28 Şubat'ta Ankara'da sahnelenecek. Neyin yolculuğunun insanın yolculuğu olduğunu duyurmak için...

Beyhan Murphy: "Popüler ve kaliteli"
Modern Dans Topluluğu'nun 7 Şubat'ta prömiyerini yaptığı "Seyahatname", Bahreyn, Bursa, İzmit ve İstanbul'dan sonra Ankara'ya da uğruyor. MDT Genel Sanat Yönetmeni Beyhan Murphy'nin koreografisiyle, farklı disiplinlerin bir araya geldiği projenin çıkış noktası Orhan Pamuk'un "Öteki Renkler" isimli kitabı ile Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi. Meltem Cumbul ve Cem Yılmaz'ın sinevizyondan katıldıkları gösteride dans, drama, canlı ve banttan müzikler de olunca, farklı yerlere seyahat ettiğini düşünüyor izleyici.

Geçmişten gelen metinlerle bugünün eserlerini bir araya getirmeyi sevdiğini söyleyen Beyhan Murphy, bu çalışmayla da yine görünenin ötesindeki görünmezlerin peşinde. İki popüler kişinin varlığının yadırganmaması gerektiğini söylüyor Murphy: "Cem Yılmaz'ın hayata hicivsel bakışı benimle özdeşleşiyor. Meltem Cumbul da çok değerli bir oyuncu."

PINAR ÇELİKEL


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır