kapat

24.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çölde kum Dubai'de eğlence
Cip konvoyu ile kum tepelerinden süratle indiğiniz düzlükte, dansözlü akşam yemeği sizi hazır bekliyor. Çölde kayağı ya da golfü denemelisiniz. Tercihini şehir merkezinden yana kullananlar, dev alışveriş merkezlerine ve lüks plajlara hücum edebilir

Bir Arap ülkesi denildiğinde aklınıza egzotik çarşılar, dar sokakların ayırdığı birbirine yaslanan binalar geliyorsa, Dubai'ye gitmekte geç kaldınız demektir. Bu bahsettiğimiz manzara Dubai'de kırk yıl önce varmış, ama o zamanlar kimse daha Dubai'nin adını bile duymamıştı.

Günümüzde ise uçağınız Dubai'ye gece inerken dikkatinizi ilk çeken şey aşağıdaki ışık denizi oluyor. Şehirleri birbirlerine bağlayan ışıklandırılmış otoyollar uçaktan ışıklı bir karayolu haritası gibi görünüyor.

ÇÖLDE KAYAK
Oysa daha 1960 yılında Dubai'de bir tek asfalt yol dahi yokmuş. Ulaşım develer ile yapılıyormuş. Gerçi develer hâlâ kullanılıyor. Otoyolların ışıklandırılması ise yolda önünüze çıkan develeri görebilmek için.

Bu ıssız kıyılardaki yedi emirliğin 1971 yılında birleşmesi ile ortaya çıkan Birleşik Arap Emirlikleri, Ortadoğu'nun cazibe merkezi haline gelmişler.

Dubai'nin eski halinden pek eser kalmamış. Dubai Creek'in, yani şehri ikiye bölen haliçin kıyısındaki eski şehirde hâlâ bazı eski binaları ve çarşıyı görmek mümkün. Ama Dubai'ye artık hakim olan yapılar modern oteller, gökdelenler ve alışveriş merkezleri. Dubai bir alışveriş cenneti olarak tanıtılıyor. Alışverişe milletçe olan bağımlılığımızı gözönünde tutarak Deira City Centre Mall'ı alışveriş için önererek Dubai'deki diğer aktivitelere geçelim.

Dubai'de her türlü sporu yapmak mümkün. Tesisler ülkenin zenginliğini yansıtıyor. Golf meraklıları için çölün ortasındaki golf sahaları birer yeşil cennet. Kumun ortasında bu kadar yeşilliğe nasıl bakabildiklerini düşünmek insanın oyun sırasındaki konsantrasyonunu bozuyor.

Dubai'de katılabileceğiniz ilginç aktivitelerin başında Çöl Safarisi geliyor. Aslında yapılan iş basit. Sizi çölün ortasında bir yere götürüyorlar ve katılan kişi sayısına göre oluşturulan bir Landcruiser konvoyu ile kum tepelerinde dolaştırıyorlar. Ama ne dolaştırma! Landcruiser'lerin her birinin şoförü kendisini dünyanın en iyi şoförü zannettiği için lastikleri yarı yarıya söndürülmüş araçlar kum tepelerine tırmanıp, lunaparklardaki 'rollercoasterler' misali süratle aşağıya iniyorlar. Birkaç saatlik çılgınlıktan sonra günbatımı seyrediliyor ki bu kısım çok keyifli. Akşam yemeği ise dansöz eşliğinde çölde kurulu çadırlarda yeniliyor. Burada kendinizi bir turist gibi hissetmeniz için her şey yapılıyor. Bu da çöl safarisinin hayal kırıklığı kısmını oluşturuyor.

Çölde kayak da yapabiliyorsunuz. Bildiğiniz kayak ayakkabıları ve kayakları ile bir kum tepesinden aşağıya kaymaktan ibaret olan bu spor pek heyecan verici değil. Hani yaşamınızda 'bunu da yaptım' deyip üzerine bir çizik atacağınız şeylerden biri.

TATLI REKABET
Kabul etmek gerekir ki Dubai'de denize girmek kayak yapmaktan daha mantıklı. Bunun için de en iyi yer Abu Dhabi yolu üzerindeki Jumeirah Beach. Kilometrelerce uzunluktaki bu kumsal, adını birkaç yıl öncesine kadar orada depoları bulunan bir Amerikan şirketinden alıyordu: Chicago Beach. Sonradan bunun mantıksızlığını anlamış olmalılar ki, Ortadoğu'nun, Araplara göre dünyanın en lüks otelinin adını plaja verdiler: Jumeriah Beach. Bir yelkenliyi andıran bu lüks otel yetmemiş olmalı ki, önündeki bir suni adaya dünyanın en yüksek oteli, bir yelkenlinin balon yelkenini andıran şekilde yapıldı. Buna da Burj-al-Arab adını verdiler.

Birleşik Arap Emirlikleri kendi aralalarındaki tatlı rekabeti sürdürüyorlar. Dubai'nin turizmin nimetlerinden bu kadar faydalanması diğer emirlikleri de harekete geçirmiş. Bunlardan Hint Okyanusu kıyısındaki Fujeirah geleceğin turizm merkezi olmaya aday. Bari oraya gitmekte geç kalmayalım.

Bir gece kal, bir haftalık öde

Dubai'de lüks otel enflasyonu var. Bütün uluslararası otel zincirlerinin otelleri mevcut. Ancak şehirde kalmaktansa deniz kenarında kalmak daha akılcı. Ulaşım diye bir sorun yok.

Deniz kenarındaki otellerin en iyisi açık farkla Jumeirah Beach Hotel (Tel: 00971-4-480000). Dubai'deki otel restoranlarında uluslararası mutfağın iyi örneklerini bulmak mümkün. Ancak Dubai, nüfusun önemli bir bölümünü oluşturan Hintlilerin yemeklerini denemek için de çok iyi bir yer.

Jumeriah Beach'in tam karşısındaki suni adacıkta yükselen Burj-al-Arab'da bir gece kalacağınıza, aynı para ile bir haftalık tatil yapabilirsiniz. Ancak otel görülmeye değer. Muhteşem dekoru Arap zevkini yansıtıyor ki bu normal, çünkü Burj-al-Arab bir Arap oteli.

Bir de çölde kalmanız mümkün. Hatta Fort Hotel (00971-85-12211) beş yıldızlı otel konforunu çöldeki bir vahada yaşatıyor. Unutulmaz bir veya birkaç gece geçirmek için ideal.

Dubai İstanbul'dan sadece dört saat mesafede. THY ve Emirates'in non-stop İstanbul-Dubai uçuşları ise günaşırı.

TEOMAN HÜNAL


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır