kapat

24.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bizim Silikon Vadisi
Bu benzetmeyi sadece yüksek teknolojiyle fikir üretildiği için yapmıyoruz. Crea-World, aynı zamanda Maslak'ın arkasında küçük bir vadide kurulmuş

Maslak'ta 2 bin 500 metrekare alana yayılan bir teknolojik yaratım merkezi var. Adı Crea-World. Daha açılalı iki hafta bile olmadı ama teknoloji ve internet meraklıları, özellikle de mobil internet kavramına ilgi duyanlar heyecan ve merakla Crea-World'ü araştırmaya başladı. Ericsson tarafından desteklenen bu projenin amacı ülkemizin gelecekteki sanal prens ve prenseslerini ortaya çıkarmak. Hindistan'dan, İsrail'den, İzlanda'dan yüz milyonlarca dolar kazanan gençler çıkıyor, bizden niye çıkmasın?

ÖNCE PAZAR BÜYÜSÜN
Crea-World doğrudan kâr amacına yönelik bir proje değil. Ericsson'un bu işten dolaylı bir kazancı var. O da şu: Bu merkezde genç dahiler tarafından geliştirilecek parlak projeler, gündelik hayata uygulanabilir oldukça mobil internet pazarı büyüyecek. Cep cihazları ve telefonlardan internete bağlanma ve alışveriş, rezervasyon, oyun, kitap okuma türü bir yığın günlük iş halletme alışkanlığı arttıkça, mobil internet altyapısına ve ona uygun cihazlara olan talep artacak. Yani Ericsson'un satışları da artacak. Uzun vadede kendileri için kârlı olacak bir yatırım yapmışlar ama bu sayede biz de görkemli bir teknoloji geliştirme merkezine kavuşmuş olduk.

PARLAK FİKİRLER
Geçen yıl chatboard reklamlarında bir yandan bas gitar çalarken diğer yandan bilgisayar klavyesini cep telefonuna uyduran gençler vardı hatırlarsınız. Genç nüfusta böyle bir potansiyel var gerçekten. Tek oyuncakları kendi bilgisayarları olduğu için gece gündüz onu mıncıklayarak bir şeyler yapıyorlar, internet için kendi çaplarında yazılımlar geliştiriyorlar. Bu arada dünyada avuç içi internet erişimli cihazlara ve mobil internet teknolojilerine doğru ciddi bir yönelim var. Bilgiye her an ve her yerden erişmek geleceğin dünyasında vazgeçilemez bir yaşam tarzı olacak. Böyle bir dünyada kullanacağımız uygulamaların geliştirilmesi genç dahilerin evdeki bilgisayarlarını kurcalayarak yapabilecekleri bir şey değil maalesef. Parlak

fikirlerin tartışılması, geliştirilmesi ve denenmesi için büyük laboratuarlara ve altyapı desteğine ihtiyaç var. Crea-World bunu sağlıyor.

İLK UYGULAMALAR
Belli bir konuda içeriğe ve uzmanlığa sahip olup da bunu mobil internet dünyasına taşımak isteyenler de Crea-World'den yararlanabilecek. Web üzerinde başarılı olmuş projelerin aynen cep aygıtlarına da uyarlanması için işbirliği yapmaya hazır bekliyorlar. Başlanan ilk uygulamalar arasında bankacılık hizmetleri, bilet satışları ve bilgiye ulaşma hizmetleri var. Cep cihazlarını kullanarak alışveriş, rezervasyon ve son dakika haberlerine erişim üzerinde çalışılıyor. Daha uzun vadede ise gerçek zamanlı ses ve görüntü yayını gerçekleşecek. İnternette http://www.creaworld.com sitesinde, tesisler ve Crea-World konsepti hakkında ayrıntılı bilgi bulunabiliyor.

MUAMMER ÖZDEMİR


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır