kapat

21.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Öfkelenmeye hakkınız yok'
Yargıtay Başkanı Sami Selçuk, "Devlet ne pahasına olursa olsun, biçimsel adalet mantığı ile yönetilemez" uyarısı yaptı

Yargıtay Başkanı Doç.Dr. Sami Selçuk, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Başbakan Bülent Ecevit arasında MGK toplantısında yaşanan krizi SABAH'a değerlendirdi.

Hem Sezer'i, hem de Ecevit'i isim vermeden eleştiren Selçuk, devletin zirvesinde yaşanan bunalımın, "yönetemeyen demokrasi" olgusunun bir ürünü olduğunu savundu. Devleti yönetenlerin hukuksal akıl, siyasal akıl ve toplumsal akıl senteziyle karar vermek zorunda olduklarına dikkat çeken Selçuk'un SABAH'a yaptığı değerlendirmeler özetle şöyle:

* Bir yurttaş olarak üzüldüm: Türkiye Fransız Anayasacı Georges Burdeau'nun deyişi ile "yönetemeyen demokrasi" olgusunu yaşıyor. Devletin zirvesinde yaşanan bunalım çok üzücü. Özellikle AB (Avrupa Birliği) ile ilgili ulusal programın konuşulacağı bir platformda yaşanan bu bunalımın, AB programını erteleyebilecek boyut alması bir yurttaş olarak beni çok üzdü.

* Devlet zarar görmemeli: Devlet adamlarının görevi, bunalım çıkarmak değil, önceden öngörerek bunalımları engellemek ya da çıkan bunalımı çözmektir. Aksi davranış her şeyden önce devlete ve ülkeye zarar verir.

* Sentez önerisi: Devlet adına karar verirken hukuksal akıl, siyasal akıl ve toplumsal akıl sentezi ile hareket edilmesi gerekir.

* Duygusallığa yer yok: Devletin önemli makamlarında bulunanların öfkelenmeye hakları yoktur. Çünkü o makamlara gelindiği zaman, duygusal alandaki haklarınızı yitirirsiniz. Devleti temsil eden kişiler, akıl, sağ görü ve sağ duyu ile davranmak zorundadırlar.

* Bunalım sürmemeli: Devleti yönetenlerin öfkelenmeye hakları olmadığı gibi gücenmeye de hakları yoktur. Bunalımı körükleyerek sürdürmek son derece yanlıştır ve bundan devlet ve ülke zarar görür.

* Biçimsel adalet: Ne pahasına olursa olsun "biçimsel adalet" diye direnirseniz, Romalı ünlü düşünür Cicero'nun dediği gibi "evin altını üstüne getirebilirsiniz." Asıl olan, hukuktan fire vermeden sağduyu ve sağgörü ile adaleti gerçekleştirmektir.

Ersin BAL


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır