kapat

21.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Türkmenler'e ruhani anayasa
Kuran-ı Kerim ve İncil kadar önemli bir eser kaleme aldığını belirten Niyazov'un 'Ruhname'sini uzmanlar yere göğe sığdıramıyorlar...

Türkmenistan Devlet Başkanı Saparmurat Niyazov'un kaleme aldığı "Ruhname" adlı kitap, oybirliğiyle Türkmen halkının 'ruhani anayasası' oldu. 438 sayfalık kitap, iki gün önce Aşkabad'ta yapılan 'halk maslahatı' adı verilen halk oylamasında parlamenterler, uluslararası diplomatlar ve halkın katılımıyla kabul edildi.

Ülkenin resmi anayasasının yanısıra 'ruhani anayasası' olarak yürürlüğe girecek olan "Ruhname", Türkmen halkının tarihi, inançları, medeniyeti, kültürü ve yaşam tarzını konu ediyor.

KURAN'DAN SONRA GELECEK
Türkmenbaşı olarak bilinen Niyazov, kitabının tanıtımında "Ruhname, Kuran-ı Kerim'den sonra Türkmenler'in en kutsal kitabı olacak" dedi. Kitap için bir yıldan bu yana çalışan Niyazov, kitabının Türkmenler'i insanlık tarihinde yolculuğa çıkarması nedeniyle Kuran-ı Kerim ve İncil ile karşılaştırılacak kadar önemli bir eser olduğuna dikkat çekti.

Halk Maslahatı'nda yapılan 3 saatlik kitap tanıtımının ardından kitabın kopyaları ülkenin tarihçilerine, uluslararası diplomatlarına dağıtıldı. Türkmenistan'da basılan Ruhname'nin, en geç 1 ay içinde de Türk İşbirliği Kalkınma Ajansı (TİKA) tarafından Türkiye'de de basılacağı belirtiliyor.

'YENİ NESİLE IŞIK TUTACAK'
Niyazov, Türkmen medyasına kitabıyla ilgili ilk bilgiyi geçtiğimiz Ekim ayında vermişti ancak Ruhname'nin halka tanıtımı için 19 Şubat tarihinin beklenmesini istedi. Çünkü 19 Şubat, ülkenin Ulusal Bayrak Günü ve Türkmenbaşı'nın 60'ncı yaşgünü...

Okullarda okutulacak "Ruhname" ülkenin önde gelen uzmanları tarafından yere göğe sığdırılamıyor. Türkmenbaşı'nı peygamber gibi gören ülke medyası da kitaba geniş yer ayırdı.

Neutralny Türkmenistan gazetesi köşeyazarı Kayum Tangrykuliyev, makalesinde kitapla ilgili olarak, "...Hz. Muhammed'in Müslümanlar arasında Kuran-ı Kerim'i yaymasının ardından Saparmurat Niyazov adlı birinin yeni bir öğretisi doğdu..." ifadesini kullandı. Türkmenistan Tarih Enstitüsü Başkanı Muhammed Aidogdyev de, kitap için "Ruhname muazzam bir eser. Bu kitap yeni nesile tutulmuş bir ışıktır" diye konuştu.

NİYAZOV NEDEN KİTAP YAZDI?
Türkmen halkını 21'nci yüzyıla taşıyacağı söylenen kitabı Niyazov niye kaleme alma isteği duymuştu? Uzmanlar bu konuya şöyle açıklık getiriyor: Türkmenistan uzun yıllar Sovyetler'in himayesi altında kaldı. Sokaktaki insanlar Rusça'yı iyi biliyor ancak Türkmence'yi bilmeyenlerin sayısı yüksek. Bu kitap bir öze dönüşü anlatıyor. 1999'da parlamento tarafından ülkenin ölene kadar lideri seçilen Niyazov'un eserinin ülkedeki dini gruplar tarafından nasıl tepki alacağı ise merak konusu. Çünkü kitap, Niyazov'un son dönemlerde gazetelerde yayınlanan dini haberlere cevap niteliği taşıyor. Kutsal kitapları Kuran-ı Kerim olan Türkmenler hadislere inanmıyor. Bir süre önce Niyazov, hadislerin gerçek dini yansıtmadığını dile getirmişti. Niyazov, kitabında dini düşüncelere de yer verdiğini belirtiyor.

KADDAFİ DE YAZMIŞTI
Halkına Kuran-ı Kerim'den sonra yazdığı kitapla yol gösterdiğini iddia edenlerden biri de Libya lideri Muammer Kaddafi... Kaddafi'nin "Green Book" (Yeşil Kitap) adını verdiği bir kitabı bulunuyor. 3 ciltten oluşan kitabın ilk cildi demokrasiyi anlatıyor. "Demokrasi sorununun çözümü" adlı ciltte Kaddafi kitle yönetimi, parlamento şekli ve siyasi partilerle ilgili fikirlerini dile getiriyor.

İkinci cildin ana konusu ise sosyalizm... "Ekonomik problemlerin çözümü" adlı ciltte üreten ve tüketen kesim arasındaki farklar anlatılıyor. Cildin ikinci bölümünde ise aile kavramına yer veriliyor. Üçüncü ciltte ise üçüncü dünya teorisi, İslam ve Kadın, eğitim başlıklı konular bulunuyor. Kaddafi'nin Yeşil Kitabı, Libya okullarında okutuluyor.

Emre ERGÜL


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır