kapat

21.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
19 Şubat süreci
Sezer'le hükümet arasındaki iplerin koptuğu MGK toplantısıyla Türk siyasi tarihine şimdi de '19 Şubat' dönemi girdi

Kriz sonrası yapılan Olağanüstü Bakanlar Kurulu toplantısında, Başbakan Ecevit "Demirel'le böyle şey yaşamadım" dedi

MGK'da yaşanan krizin ardından gerçekleşen Bakanlar Kurulu, ANAP Başkanlık Divanı ve koalisyon ortağı partilerin kendi içlerinde yaptıkları toplantılarda konu tartışılırken ilginç değerlendirmeler de gündeme geldi.

Tarihe kavgalı ve en kısa MGK toplantısı olarak geçen toplantı sonrası olayı değerlendiren bir bakan tartışmalı dakikaları, "Gördüğümüz manzara, öğretmenin öğrenciyi azarlaması gibiydi. Sanki baba çocuğunu azarlıyordu" sözleriyle özetledi. Bir başka bakan ise, Sezer'in hakimlikten geldiğine dikkat çekerek "Hakim mübaşirle bile böyle konuşmaz. Fırlattığı kitapta yazan ilk görevi 'kurumlar arasında uyumu sağlamak' olduğu yazıyor" diye konuştu.

DEMİREL'LE MUKAYESE
Bakanlar Kurulu toplantısında Başbakan Ecevit, 12 Eylül öncesi ve sonrasının karanlık günlerinde siyaseten inanılmaz bir çekişme içinde olduğunu ancak Demirel başta olmak üzere kimseyle böyle bir durum yaşamadığını söyledi. Ecevit, "Öncesinde de Cumhurbaşkanlığı döneminde de ne benim Sayın Demirel hakkında böyle bir yakınmam oldu, ne de bildiğim kadarıyla Sayın Demirel'in benimle ilgili bir yakınması oldu" dedi.

'NE ÇABUK UNUTTU'
Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ise, Sezer'in Anayasa Mahkemesi Başkanı iken, Clinton'a Çankaya Köşkü'nde verilen yemekte, protokol krizi yarattığını hatırlatarak, "Koltuğunun yeri değiştirildiği için, Köşk'ü terk etti. Bir daha da Çankaya'ya hiç uğramadı. Sayın Başbakan'a yapılan muamelenin onda biri bile kendisine yapılmamış iken, bu tavrı koyabildi. Şimdi neden sayın Başbakan'a kızıyor?" dedi. Devlet Bakanı Yüksel Yalova, Sezer için, "Yabancı dil bilmeyenden Cumhurbaşkanı olmaz" ifadesini kullandı.

'SORUN 82 ANAYASASI'
Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler ise sorunun Anayasa'da Cumhurbaşkanı'na verilen yetkiden kaynaklandığını kaydederek, "82 Anayasası'nın en zayıf tarafı, Cumhurbaşkanı ile hükümet arasındaki ilişkileri düzenleyen bölümdür. Cumhurbaşkanı, sorumsuz ama yetki kullanıyor. Bu yetkiyi hükümete karşı kullandığı noktada da sorun çıkıyor. Daha önce Özal ile Demirel, Demirel ile Çiller, Demirel ile Erbakan arasında benzer sorunlar yaşandı" dedi.

Nuri Sefa ERDEM-Fatma Sibel YÜKSEK


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır