kapat

21.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Lafla değil yasalarla..
Devlet esnafı kurtaracak yasaları bir an önce çıkarmalı

Bayrampaş'da esnaf, her geçen gün bir öncekini arar hale geldi. İşlerin durma noktasında olduğu değil, durduğu bir gerçek. Ekonomik istikrar programı, büyük çoğunluğu orta ve dar gelirli vatandaşlarımızın yaşadığı ilçemizde, sıkıntıyı ciddi boyutlarda yaşamamıza neden oldu.

Esnafın çoğunluğu gününü siftah bile etmeden bitiriyor. Hiçbiri günlük masrafını çıkaramıyor.

Sabah-İstanbul'la yaptığımız çarşı turunda ortaya çıkan bir diğer çarpıcı gerçek; hiper ve süpermarketlerin esnafa vurduğu ağır darbe.. Mahallenin bakkalı, kasabı, nalburu ekonomik sıkıntıyla birlikte, süpermarketlerin sokak aralarında açılmasından son derece rahatsız. Bu durumun mutlaka yeni çıkarılacak bir yasa ile düzenlenmesi gerekiyor. En azından bundan sonra hiper ve süpermarketlerin kent dışında belirlenen noktalarda vatandaşa hizmet vermesi sağlanmalı.

İkinci gerçek ise hala mahallenin bakkalı, kasabı ve manavı ile o bölgede oturan insanların aralarındaki sıcak sosyal ve ekonomik ilişkilerin mevcut bulunması. Sorunlarını dinlediğimiz esnaf; parasız kalan, ekonomik olarak çöken dar gelirli insanların işe gidecek yol paralarını bile veresiye defterine yazıyor. Dar gelirli mahalle sakini bakkaldan, manavdan borç alabiliyor. Yine görünen odur ki artık esnaf, borcu da veremez halde.

İlçemizde küçük ve orta ölçekte 32 bin esnafımız var. Esnafımız son dönemde, hızla kepenk kapatır hale geldi. Kriz esnafa kepenk kapattırırken, bir yandan da haciz ve icra kıskacı ile bunalttı. Esnafın rahatlamasını sağlayacak önlemler, esnaf ölmeden alınmalı. Esnaflık yaşatılmalı. Devlet büyüklüğünü lafla değil, bu yasaları çıkararak göstermeli.

HÜSEYİN BÜRGE


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır