kapat

21.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Zakkum rüyasını gerçekleştiriyor
Bir zamanların zakkumcu doktoru Ziya Özel Amerika'da 'Anvirzel' adlı yeni bir kanser ilacının üretimine hazırlanıyor

Onüç yıl önce zakkumdan ürettiği ilaçla kansere çare bulduğunu iddia eden Dr. Ziya Özel, zakkum rüyasını Amerika'da gerçekleştirecek. Yıllar önce alternatif tedavisiyle Türkiye gündemine bomba gibi düşen, ancak tıp çevreleri tarafından dışlanan, 1996 yılında ise Amerika'ya yerleşmeye karar veren Özel, zakkum ilacı "Anvirzel"i yakında piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Bir zamanların ünlü "zakkumcu doktor"u, Teksas San Antonio'da kendisinin de hissedar olduğu 400 ortaklı "Ozelle Pharmaceuticals, Inc." adlı şirketinde ilaç için gece gündüz çalışıyor.

FDA'DAN ONAY BEKLİYOR
Anvirzel'in formülü Ziya Özel tarafından bulunmuş. İlaca isim veren yine Özel olmuş. Antinin an'ı, virüsün vir'i, Özel'in zel'i... İlacın patenti de alınmış. Özel şimdi FDA'dan onay bekliyor. Daha çok Amerika'da yaşayan, arada sırada Marmaris'te dinlenen Ziya Özel, çalışmalarını San Antonio'da kurduğu "TexTract" adlı büyük bir çiftlikte sürdürüyor. İlaç piyasaya sürüldüğünde hammadde sıkıntısı çekmemek için düşünülmüş bu çiftlikte, Anvirzel'in içeriğinde kullanılan bitkiler yetiştiriliyor. Özel ise orada görev yapan farmakologlara yön veriyor.

İlk denemeleri 2000 yılının Nisan ayında Cleveland'da yapılan Anvirzel'ı, üç aşamalı bir test bekliyor. İlaç üç testi de geçerse üretimine ve eczanelerde satışına izin verilecek.

Bu arada şirkette bir başka Özel daha çalışıyor... Ünlü doktorun patent üzerine master yapan oğlu Tamer Özel.

Tamer Özel, babasının Türkiye'de şöhret olduğu yıllarda patent üzerine çalışacağını bilmiyordu elbette. Ancak babasıyla birlikte ABD'ye gidince bu mesleği seçti. Özel Ailesi'ni Yeni Dünya'ya taşıyan etken ise Türkiye'de yaşadıklarıydı.

11 Şubat 1988 akşamı saat 20.00'de, TRT'de yayınlanan bir haber Özel'i bir gecede şöhrete kavuşturdu: "Kanseri yenen doktor." Haberin ardından TRT santrali kilitlendi. Doktor, Türkiye'nin en çok konuşulan adamı oldu. İddiası büyüktü; zakkumdan elde ettiği ve NO (Nerium Olander, zakkumun Latince adı) adını verdiği ektresiyle hayattan ümidini kesmiş kanserlilerin derdine deva olmak...

KAYNATIP İÇTİLER, ÖLDÜLER
Ancak tıp çevreleri konuyu incelemeye aldı. Çünkü bazı hastalar istekleriyle tedavilerini bırakıp Özel'in tedavisini denemek istediler. Özel bu tip vakaların başlıca sorumlusu olarak gösterildi. O dönemde zakkumu kaynatıp suyunu içenler arasında ölen ve son anda ölümden dönenler oldu. Ziya Özel de kimileri tarafından dahi, kimeleri tarafından da şarlatan ilan edildi.

Zakkumcu doktor, müthiş bir kamuoyu baskısıyla karşı karşıya kalınca Marmaris'teki villasına kapandı. Hastalarından başka kimseyle görüşmedi. 1996 yılında Muğla Sağlık Müdürlüğü tarafından hasta kabulü de durduruldu. Bunun üzerine ABD'ye gitmeye karar verdi.

Patenti ABD'li şirkete devretti
Türkiye'de umduğunu bulamayan Özel, 96 Haziran'ında yine gazetelere manşet oldu. Amerika'dan aldığı zakkum ekstresi formülünün patentini Amerikan Pharmaceutical Ventures Trust adlı şirkete devretti. Şirketin büyük ortağı Teksaslı İşadamı Frank Nigrelle'e göre ilacın testlerden geçip piyasaya çıkması halinde, Dr. Özel Türkiye'nin en zengin adamı olacaktı. Ziya Özel ise "şeref hakkı" kendinde kalmak suretiyle ekstrenin patent hakkını devrettiğini, para beklentisi olmadığını sadece NO ektresini tıbbın hizmetine sunmak için böyle bir anlaşma yaptığını söylüyordu. Özel'in gidişi üzerine bir dönem tedavi ettiği Yusuf Bozkurt Özal'da "Türkiye büyük bir değeri kaybetti" diyordu.

İlker AKGÜNGÖR


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır