kapat

21.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Finansinvest
Zirvede deprem
Devalüasyon bile tartışıldı

Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında yaşanan siyasi gerilimin, birkaç saat içinde ekonomik krize dönüşmesi karşısında IMF'nin en etkili ismi Birinci Başkan Yardımcısı Stanley Fischer ve ekibi ile iki gündür Başkent'te toplantı üstüne toplantı yapıldı. Fischer'ın, 19 Şubat akşamı Başbakan Bülent Ecevit'le yaptığı görüşme, ekonomik programın kader anı oldu. Programın gidip gidip geldiği anlarda, Fischer çok açık bir dille, "Yapısal reformlar aksıyor. Bu, programın dengelerini bozuyor ve risklere açık hale getiriyor" dedi.

SABİT KUR
Fischer "Bu aşamada gerekirse programı revize edelim. Kur politikasında bir düzeltmeye gidelim" mesajı da verdi. Bu sinyali, hükümet kanadı kesinlikle reddetti. Şafak Zirvesi'nde kısa ve orta vadeli önlemler planlandı. Eylem Planı'na dönüştürülen önlemler dizisi şöyle belirlendi:

EYLEM PLANI
1- Hazine'nin borçlanma vadesini kısaltması ve itfa miktarını serbestçe belirlemesi, gerekirse borçlanma miktarını azaltması, bu arada Merkez Bankası'nın repo ihalesi açmaması benimsendi. Döviz politikasında "Bekle-gör-hareket geç" olarak tanımlandı.

2- İkinci konu, gerek faiz gerekse döviz talebi cephesinde yatışma olmazsa IMF'den sağlanan ek rezerv desteğinin Hazine tarafından kullanımına esneklik sağlanması olarak belirlendi.

3- Üçüncü aşamada ise Temmuz ayında planlanan dalgalı kur rejiminin öne çekilmesi, kur hareketliliğinin hızlandırılması üzerinde yoğunlaşıldı. Bir tür piyasa devalüasyonu sonucu verecek bu uygulamaya hükümet sıcak bakmadı. Hükümetin yorumu, "Siyasi tansiyon düşerse, ekonomi de düzelir" oldu. Dün de hem Başbakan Ecevit hem de bürokratlar ile bir araya gelen Fischer, hükümetin programı sürdürmede kararlı olduğunu açıkladı.

Fischer, programın devamı için ek rezerv kolaylığı kredisinden gelecek 6 milyar doların yeterli olduğunu, son iki günde Türkiye'de yaşananların dışardan gelen birisi için çok ilginç olduğunu da sözlerine ekledi.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır