kapat

21.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Finansinvest
Aynen iade
Merkez Bankası dün uyguladığı iki aşamalı taktik ile önceki gün satılan 7.5 milyar doların hemen hepsini geri aldı ve bir döviz krizinin önüne geçti

Gözlemcilerin "görkemli bir finansal intihar" olarak nitelendirdiği siyasi kriz, Merkez Bankası'nın deneyimli yöneticilerinin müthiş taktiği ile "az hasarla" geçiştirildi. Deneyimli piyasa yöneticilerini bile şaşırtan taktik ile önceki gün satılan 7.5 milyar doların büyük bir bölümü tekrar Merkez Bankası'na döndü.

Aslında ilk yardım ABD'den geldi. Pazartesi günü döviz almak için kuyruğa girenlerin bir gün beklemesi gerekiyordu. Çünkü kurallar gereği kağıt üzerinde de olsa Türkiye'deki dolar alım satımlarının takası (bitiş işlemi) New York'taki Citibank merkezinden geçmek zorunda. Elektronik ortamdaki bu işlemler önceki gün yapılamadı. Çünkü ABD'de resmi tatil vardı. "Presidence Day" nedeniyle işlemler bir gün sonra gerçekleşecekti. Merkez Bankası bu nedenle 24 saat kazandı. Dün piyasalar açıldığında ise Merkez Bankası'nın devreye sokacağı ikili plan hazırdı. Birinci plan aslında oldukca basitti; döviz almak için Pazartesi günü Merkez Bankası ile kontrat yapanlar bankaya TL getirecek, sonra dövizlerini alacaktı. Ama piyasada 7.5 milyar doları karşılayacak kadar TL yoktu. Bankaların yeterli miktarda TL bulacağı tek yer Merkez Bankası'ydı. Yani Merkez Bankası'ndan günlük faizi ne ise TL alacak, sonra bunu yine Merkez'e vererek dövizlerini alacaktı. Kasım krizinde bankalara hem dolar satan, hem de bu dolarları satın almak için TL borç veren Merkez Bankası bu kez tam tersini yaptı. Dün, bankalara TL borcu verilmedi. Dolarları satın alacak TL bulamayan bankalar da akşam saatlerine kadar Merkez Bankası'na 4.5 milyar doları geri sattılar. Geriye kaldı 3 milyar dolar. Akşam ise ikinci plan devreye sokuldu. Bu paranın karşılığı olan yaklaşık 1.8 katrilyon lira, özel bankaların Ziraat ve Halk Bankası'na verdiği günlük TL borcuydu. İki kamu bankası borç ödemeyip, gecikme fazini kabul etti. Çünkü istedikleri miktarı da Merkez Bankası vermedi. Böylece özel bankalar kalan 3 milyar doların büyük bölümünü satın alacak TL'yi bulamadı. Böylece kontratlar çöpe gitti ve Merkez Bankası döviz krizini atlattı.

Buzlu zemin ekonomiden daha kaygan!
KRİZİ önlemek için dün ekonomi kurmayları toplantı üzerine toplantı yaptı. IMF yetkilileri de hem bürokratlar hem de ekonomi kurmaylarıyla görüşürken, ilginç görüntüler yaşandı. IMF Başkan Yardımcısı Stanley Fischer (ortada), IMF Avrupa Direktörü Michael Deppler (sağ arkada) ile birlikte çıktığı Başbakanlık'ın merdivenlerinde buzdan kayarak düşme tehlikesi geçirdi. Fischer'ın yardımına Başbakanlık Dış Politika Sorumlusu Ertuğrul Çırağan (solda) ile Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel (sağ başta) koştu. Bir koruma ise düşmemesi için Çırağan'a destek verdi. Bu sahne, 'Yerler ekonominin zemininden daha kaygan' esprilerine neden oldu.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır