kapat

21.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çam devirme başkanı
Amerikan Başkanı George W. Bush'un manasız sözlerini ve kırdığı potları bir araya getiren "Bushisms" adlı kitap yok satıyor

ABD'nin 43'üncü Başkanı George Walker Bush kırdığı potlar, kurduğu anlamsız cümleler ve İngilizce'ye "kazandırdığı" yeni sözcüklerle ülke tarihine geçti. Gövde gösterisi için gittiği her yerde "anlamlı" ve "derin" konuşmalar yapacağım derken aslında kendisini yerin dibine geçiren sözlere imza attı.

Bush'un bu konuşmaları bir kitapta toplandı. Jacob Weisberg'in imzasını taşıyan "The Accidental Wit and Wisdom of Our 43rd President: Bushisms" isimli kitapta Bush'un komik, anlamsız, patavatsız "nutukları" yer alıyor. İşte satış rekorları kıran kitaptan bazı tarihi alıntılar:

"GICIK OLMAYIN, BİZE KATILIN"
Pasif politikadan ve oylardan ve kurallardan sıkıldıysanız, bu sizi gıcık ediyorsa, gelin ve bizim kampanyamıza katılın. (16 Şubat 2000, Güney Carolina)

YANİ NE DEMEK İSTEDİ?
Kazanıp kazanmayacağımı bilmiyorum. Kazanacağımı düşünüyorum. Görev için hazır olduğumu biliyorum. Eğer değilsem, bu iş böyle yürür işte. (Des Moines, Iowa, 21 ağustos 2000)

KORUMA AYI GELDİ ÇATTI
Bu ay hepimizin Koruma Ayı'dır. Korumayı severim. Başkanlığa koşan bir insanın yaptığı bir iştir. Hepimiz korumalıyız. (28 Ocak 2000. Başkan, New Hempshire'daki bir ilkokulda Amerikalılar'ın kutladığı Azim Ayı'yla ilgili konuşuyor. Azim Ayı, İngilizce Perseverance'dır. Bush ise, Azim Ayı'nı "Preservation" kelimesini kullanıp, Koruma Ayı yapıyor.)

"BEN BİR ŞİRKETTİM"
Küçük şirketin büyümesinin ne anlama geldiğini anlayabiliyorum. Ben de onlardan biriydim! (New York Daily News, 19 Şubat 2000)

"YANLIŞ AZIMSANMAK"
Beni yanlış azımsadılar. (6 Kasım 2000, Bentonville, Arkansas. Bush yine çamlar deviriyor. İngilizce'de 'misunderstand' kelimesi 'yanlış anlaşılmak', 'underestimate' ise 'azımsamak' anlamına geliyor. Bush "tasarruf olsun" diye iki kelimeyi "misunderestimate" olarak birleştirip "yanlış azımsamak" gibi anlamsız bir cümle kuruyor. )

BALIKLARA HOŞGÖRÜ
Biliyorum ki insanoğlu ve balıklar barış içinde bir arada yaşayabilirler. (Saginaw, Michigan, 29 Eylül 2000)

SORUMLULUK BİLİNCİ
Her Amerikalı'nın benim verdiğim her karardan sorumlu olduğumu bilmesini isterim. Tıpkı sizlerin herbirinin bu karardan sorumlu olduğu gibi. (Live With Regis, 20 Eylül 2000)

LEKESİZ
Benim getireceğim yönetim, Amerika için en iyi olan üzerine odaklanmış kadın ve erkeklerden oluşan bir grup. Onurlu kadın ve erkekler, terbiyeli kadın ve erkekler. Ülkemize hizmeti en büyük öncelik olarak görecek ve evleri "lekemeyecek" kadınlar... (Des Moines, Iowa, 15 Ocak 2000)

Konforlu indirim
Halk meydanından dini değer ve enstitüleri sürgüne gönderdik. Onun yerine insanların inançlarını tartışabildiği "indirimli ve rahat" bir ortam yarattık.

(9 Eylül 2000, Milwaukee... Burada Bush yeni bir kelime daha üretiyor.

Bu kelime discount -indirim- ve comfort'un -konfor- bileşimi olan "discountfort")

'Bunun bütçe olduğu açık. İçinde çok fazla rakam var'

(Reuters, 5 Mayıs 2000)

Yemek giyinin
Ailenize yemek "giydirmenin" ne kadar zor olduğunu biliyorum. (27 Ocak 2000, New Hampshire... Bush burada "put" kelimesi yerine "giyinmek anlamına gelen "put on" kelimesini kullanınca anlam değişiyor.)

Komik babam
Babamın yanında dururken ne kadar gururlanırdım. Onun karikatüristlerin ana malzemesi olacağını hiç tahmin etmezdim. (28 Şubat 2000, Newsweek dergisi)

Okumanın önemi
Bana göre kitaplar konusundaki en mükemmel şeylerden biri de, kimi zamanlar içlerinde fantastik resimlerin oluşudur. (US News and World Report, 3 Ocak 2000)

DOĞUM KONTROLÜ
Bizim gibi sorumlu pozisyonundaki insanların fikir alışverişi ve evlilik dışı oluşan bebeklerin anneler için büyük angarya olduğunu anlamaları konusunda sert olmalıdır... Biliyorsunuz, prezervatifler işe yarıyor. Ancak şimdi işe yaramadı!.. (21 Kasım 1999, Basın toplantısı)


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır