kapat

11.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tiyatro İstanbul gururla sunar
Kapanma riskiyle yüz yüze kalan birçoğuna karşın Tiyatro İstanbul repertuvar tiyatrosu olmaya aday

Türkiye'deki özel tiyatroların zor durumuna dair haberlerin sayısı giderek artıyor. Tiyatro sahibi ünlü oyuncular, aile tiyatrolarını ayakta tutabilme fedakarlığını anlatıyor, izleyicinin tiyatroya gelmemesinden yakınıyor, Devlet Tiyatroları ve Şehir Tiyatroları gibi ödenekli tiyatroların düşük bilet fiyatlarını haksız bulduklarını söylüyor. Bu şikayetler devam ededursun, Gencay Gürün'ün Tiyatro

İstanbul'u, şehrin üçüncü repertuvar tiyatrosu olma yolunda ilerliyor.

Tiyatro İstanbul, altı yıl önce ilk perdelerini açtığında ayakta kalmayı hedefliyordu. Bugünse neredeyse ödenekli tiyatrolar gibi haftanın yedi günü perde açıp, her ay beş ya da altı farklı oyunu izleyicisiyle buluşturuyor. Gencay Gürün, tiyatronun ilk günlerine dönüp bakınca "Amacımız prodüksiyonlarımızın üç aşağı beş yukarı Avrupa ülkelerindeki prodüksiyonlar seviyesinde olmasıydı. Bir oyunumuzu Fransa'da da izleseniz arada büyük bir fark yoktur" diyor.

14 oyunda da parlak
genç oyuncularla, usta oyuncular bir aradaydı Tiyatro İstanbul'da. Günümüzde sayıları her geçen gün azalan tiyatro izleyicilerinin, artık tanıdıkları oyuncuların oyunlarına gittikleri düşünülürse, Tiyatro İstanbul'un ünlüleri bir araya toplayarak işin sırrına erdiğini söylemek yanlış olmaz.

Tiyatro İstanbul'un ilk oyunu, Londra'da 'yılın en iyisi' seçilen T.P. Taylor'un 'Good/İyi'ydi. Naziler'in yükseliş dönemini anlatan piyesi, biz bu oyunu 'Nereye Kadar' ismiyle izlemiştik. Cüneyt Türel, Haluk Kurdoğlu, Tomris Oğuzalp rol alıyordu. 'Nereye Kadar'ın yanına Nurseli İdiz ile Can Gürzap'ın başrolünü oynadığı komedi 'Seneye Bugün' eklendi.

UĞUR GETİRDİ
Cihan Ünal, hem tek kişilik 'Aktör Kean'le hem de Nevra Serezli'yle birlikte 'Çetin Ceviz' de rol alarak Tiyatro İstanbul'a katıldı. Haluk Kurdoğlu'yla Nedret Güvenç'in 'Eskimeyen Oyun'u ile Berna Laçin, Cem Davran, Cihan Ünal ve Esra Akkaya'nın 'Yeni Baştan'ı birbiri ardına perde açtı. 'Yeni Baştan' üç genç oyuncuya o kadar uğurlu geldi ki televizyonda büyük dizilerin baş rollerini canlandırmaya başladılar.

'Acaba Hangisi?', Serezliler ve İnci Türkay'ın rol aldığı 'Slyvia'yla devam etti. Geçen yılın en iyi prodüksiyonu seçilen 'İdeal Bir Koca' da Arsen Gürzap, Can Gürzap, Nurseli İdiz rol aldı. Bu yılın başında perde açan 'Tuhaf Bir Çift'te bu kez Arsen Gürzap, Nurseli İdiz, İnci Türkay geldi sahneye. Deniz Türkali'nin yıllar sonra tiyatroya döndüğü 'Zelda' da perde açtı. Ve son olarak şu sıralar provaları devam eden Can Gürzap'ın sahneye koyduğu 'Terlik' isimli oyunla Erhan Yazıcıoğlu ve Doğa Rutkay katıldı ekibe. Tel: 0 212 225 85 36

Ciromuz çok, ama kazancımız az
Kültür Bakanlığı Tiyatro İstanbul'a daha çok mu para ayırıyor diye sorunca Gencay Gürün, "Ah siz gelin onu bana sorun" diye başlıyor söze: "Pek çok tiyatrodan daha bile az para alıyoruz. Efes Pilsen, gazete ilanlarımızı karşılıyor. Güzel bir salonda çalışıp, pek çok tiyatrodan daha yüksek kiralar veriyoruz. Büyük sanatçılarla çalışıyoruz, fedakarlıktan kaçmıyoruz. Biz oyunlarımızın izleyiciyle buluşması bakımından şanslıyız. Yine de tiyatro izleyicisinin giderek azaldığını gözden kaçırmamak gerekir. Bu kadar ciro yapan bir müessesenin çok daha fazla para kazanması lazım. Ama biz oyunlarımızdan neredeyse kâr etmiyoruz. Önemli olan tiyatronun devam etmesi."

HOLLYWOOD STRATEJİSİ
Hollywood'un ünlü film şirketleri birbirinden ünlü oyuncuları aynı çatıda buluşturmakla gurur duyarlar. Yeni bir ünlü oyuncu daha çok seyirci anlamına gelir. Üçüncü repertuvar tiyatrosu olarak anılan Tiyatro İstanbul'da Hollywood'un ünlü film şirketlerini aratmıyor. Tiyatronun oyuncu listesinde kimler yok ki! Cihan Ünal, Cüneyt Türel, Arsen Gürzap, Can Gürzap, Nedret Güvenç, Haluk Kurdoğlu, Tomris Oğuzalp, Nevra Serezli, Metin Serezli, Deniz Türkali, Erhan Yazıcıoğlu, Korhan Abay, Kazım Akşar, Ergun Kınal, Berna Laçin, Cem Davran, İnci Türkay, Mehmet Ali Alabora, Esra Akkaya, Şahnaz Çakıralp...

Pınar Çelikel


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır