kapat

11.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )


Sevgililer Günü vergisi!

Sevgililer Günü'nde sevgilinize aldığınız hediyenin değeri 503 milyon lirayı geçerse yandınız. Sevgiliniz yüklü bir miktarda vergi ödemek zorunda kalacak

Her yılın 14 Şubat'ı, "Sevgililer Günü" olarak kutlanıyor. Önümüzdeki Çarşamba günü de yine sevgililer günü... Sevgiliniz varsa ne mutlu size, yoksa... bekleyeceksiniz, belki bir gün olur. Oluncaya kadar da , sevgililer günü sizi pek ilgilendirmiyor.

Sevgililer günü deyince, akla gelenlerden biri de sevgiliye alınacak hediyedir.

Sevgilinize daha hediye almadıysanız, bu yazıyı dikkatle okuyun hatta, ona da okutun. Çünkü sevgilinize alacağınız hediye vergiye tabi. Üstelik bu vergiyi siz değil, sevgiliniz ödüyor.

Bununla ilgili yasa olan, Veraset ve İntikal Vergisi Yasası'na göre, sevgiliye verilen hediye, onun açısından "ivazsız intikal" yani karşılıksız bir intikal olarak kabul ediliyor. İvazsız intikaller ise, Veraset ve İntikal Vergisine tabi (Bkz. Veraset ve İntikal Vergisi Yasası Md. 1) .

Buna göre, sevgilinize bir ev ya da otomobil aldığınızda, sevgiliniz Mart ayının sonuna kadar "Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi" verecek ve yukarıdaki tarifeye göre vergi ödeyecek.

Ancak, sevgilinize aldığınız hediyenin değeri 503 milyon liraya kadarsa, vergiye tabi değil. Gazetelerde sık sık okuduğunuz bazı sanatçılara ve mankenlere hediye edilen lüks otomobiller ve villalar da, yukarıdaki tarifeye göre vergiye tabi.

Vergi işi kafanızı karıştırdı galiba, haklısınız. Siz en iyisi, hediyeden vazgeçip, sevgilinizi güzel bir şekilde öpün. Nasıl olsa, öpmek vergiye tabi değil. Ya olsaydı... vergi rekortmenleri listesi alt üst olurdu herhalde..

Sevgiliye Çiçek;

"İnsan vergisini öderken, sevgiliye bir buket çiçek sunuyor gibi uzatabilmelidir."

NOVALİS
Sevgililer Günü hediyesinin vergi tarifesi

Borç toplayarak zengin olmakWilliam ve Kathryn çifti, ilk kez bu yıl ABD'nin en zenginleri listesine girdiler. Yaptıkları işe gelince... Bankaların, mağazaların ve şirketlerin, yaka silktiği borçluların kapısına dayanarak ödemedikleri borcu tahsil ediyorlar. William ve Katrhyn çifti, bir sürü işte batıp çıktıktan sonra, 1986 yılında bu alana girmişler. İşe başladıkları ilk üç ay içinde borçlulardan 64 bin dolar toplamışlar. 1992 yılında, tahsil edilemeyen kredi kartları borçları için de hizmet vermeye başlamışlar. İşleri hızla büyümüş.

Borç toplayarak son 10 yıl içinde ne elde ettiklerini merak ediyor musunuz? Bugün itibariyle, 720 milyon dolarlık bir servetin sahibiler!..

SIk sık seyahate giden bir işadamının karısı, kocasının sevgilisiyle kendisini aldattığını öğrenince bir psikiyatriste gidip, sormuş. O da;

-Ben sana şu ya da bu şekilde hareket et diyemem. En iyisi, kocaları tarafından aldatıldıklarını öğrenen kadınlar, milliyetlerine göre nasıl davranıyorlar ben sana onu söyleyeyim. Tercihini sen yap...

İtalyan: Kocasını öldürür.

İspanyol: Kocasını ve kocasının sevgilisini öldürür.

Alman: Kendini öldürür.

İngiliz: Kendini viski ile avutmaya çalışır.

Rus: Viski yerine votka içerek kendini avutur.

Amerikalı: İsteyeceği nafakayı hesaplar.

Fransız: Hemen başka erkek arar.

MALİYE BAKANI KAHVECİ
Hafta içerisinde, eski Maliye Bakanlarından Adnan Kahveci, ölümünün sekizinci yıldönümü nedeniyle anıldı. Bakanlığı sırasında, danışmanlık yaptığım Kahveci ile ilgili ilginç bir anım var. Ölüm yıldönümü nedeniyle, bir kez daha anlatmak istiyorum.

Birgün Gazi Üniversitesi'ndeki odamdan arayan Kahveci, sitemli bir şekilde sordu;

- Kızılot, dün seni evden aradım. Evdeki kadına çok önemli diye not bıraktığım halde, beni niye aramadın?

- Sayın Bakanım, haberim olmadı. Kadın söylemeyi unuttu galiba...

Konuşmamız bittikten sonra eve gittim ve evde çalışan kadına sordum.

- Beni Maliye Bakanı aramış, çok önemli diye de not bırakmış, niye söylemedin, mahcup oldum.

- Yok Şükrü Efendi, Maliye Bakanı arasa hiç söylemez miyim? Kesinlikle aramadı.

- Peki, beni hiç arayan oldu mu?

- Haa... Evet dün biri aradı, "Ben kahveciyim, beni mutlaka arasın, önemli" dedi. Ben de, Şükrü Efendi nasıl olsa kahveye gitmez. Çaycıyla da kahveciyle de işi olmaz, herhalde yanlış aradı diye, sana söylemedim...

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır