kapat

11.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Solcular kapıştı
Yeni Gündem yazarı, Ertuğrul Kürkçü ile Nadire Mater'in koordinatörlüğünü üstlendiği 'Bağımsız İleşim Ağı' projesinin çalıntı olduğunu iddia etti

Yerel televizyon, radyo ve gazeteler arasında haber ağı oluşturmak amacıyla AB Akdeniz ve Demokrasi Fonu'ndan alınan 770 bin euro (460 milyar) oluşturulan Bağımsız İletişim Projesi'nin (BİA) çalıntı olduğu iddia edildi. 200'de Yeni Gündem gazetesinin yazarı Varlık Özmenek'in köşe yazısında ortaya attığı iddia sol çevrelerde geniş bir tartışma yarattı.

KİM 'ROL' KAPTI
Özmenek, projenin kendisine ait olduğunu ve projeyi aynı isimle 1994'te dönemin TMMOB Başkanı Yavuz Önen'e ve yönetime sunduğunu söyledi. BİA projesini yürüten Ertuğrul Kürkçü "iddianın asılsız" olduğunu savunurken, projenin koordinatörü gazeteci-yazar Nadire Mater, BİA projesini TMMOB'dan aldıklarını söyledi. Önen, tartışmaya katılmak istemediğini söylerken, dönemin TMMOB Genel Sekreteri İhsan Karababa da projenin Varlık Özmenek'e ait olduğunu açıkladı. Sol çevrelerde geniş yankı uyandıran bu tartışma Özmenek'in 17 Ocak'taki yazısıyla başladı. Özmenek şunları yazdı:

"Amacı ne denli soylu biçimde ifade edilirse edilsin, soylu amaçların soylu araçlara gereksinim gösterdiği bilinen bir gerçekliktir... BİA meselesi ne yazık ki kılçıklı şeyler hatırlatıyor. 'Rol Kapma', 'Rol Çalma' meseleleri de karışık, işin bir de açık "Proje Yürütme" yanı var. 'Rol Çalma', 'Rol Kapma' yanları öznel değerlendirmeler olarak algılanabilir. Ancaaak! 'Proje Yürütme' ve 'Kapma' olayı bazı nesnellikler ve tanıklıklar arz ediyorsa?.. Olayı yakından biliyorum ki.. BİA, Bağımsız İletişim Ağı Projesi benimdir."

'Projeyi biz oluşturduk'
IPS Vakfı'nın sorumlusu gazeteci yazar Nadire Mater insan hakları sorumlusu olarak biliniyor. "Memed'in Kitabı" nedeniyle hakkında dava açılan Nadire Mater, BİA projesinin koordinatörü. Mater iddiayı şöyle yanıtladı: "1996'dan beri basında yer alan adım adım oluşturulan bir proje. TMMOB bir medya projesi yapalım diye bize geldi. TMMOB'dan bu konuda görevlendirilen Naci Temeltaş bize geldi. Varlık Özmenek'in adı hiçbir aşamada yoktu."TMMOB: Bizi karıştırmayın

DÖNEMİN TMMOB Başkanı Yavuz Önen ise, bu polemiğe girmek istemediğini açıkladı. Yavuz Önen, "Biz bu meseleyi kendi aramızda konuşmalıyız" dedi. Dönemin TMMOB Genel Sekreteri İhsan Karababa ise "Biz Varlık'ı çağırdık, konuştuk. Bu öneriyi bize getirdiği doğru. Bağımsız İletişim Ağı olarak vardı, TMMOB merkez olsun dedi. Sonra bir proje oldu, net bir bilgim yok. Projeler birbirinin aynı" diye konuştu.

İşte tartışılan proje?
Ertuğrul Kürkçü ile Nadire Mater'in girişimiyle oluşturulan ve Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabip Birliği (TTB) Heinrich Böll Vakfı, IPS İletişim Vakfı'nın da katılımıyla 1997'de gündeme gelen BİA projesi için, AB Akdeniz ve Demokrasi Fonu'ndan 770 bin euro (460 milyar) alındı. TMMOB ile TTB'nin devre dışı kaldığı proje çerçevesinde bir dizi toplantı gerçekleştirildi. 300'e yakın yerel radyo, televizyon ve gazetenin katılımcı olduğu proje için son toplantı ise 13 Ocak'ta İzmir'de yapıldı. Projeden katılımcılar sadece haber almak için yararlanabiliyor. Hazırlanan sitenin bir bölümü ise inşa halinde.

Varlık'ın varlığı yok
DEV-GENÇ hareketinin önderlerinden Ertuğrul Kürkçü, BİA projesinin koordinatörü. Kürkçü, Varlık Özmenek'nin savının asılsız olduğunu iddia ediyor ve şöyle diyor:

"Varlık Özmenek'le son 10 yıl içerisinde konuşmuş da değilim. Bunları nereden çıkarttığını bir türlü de açıklamış değil. Ben ne yaptığımı biliyorum, son derece saydam bir iş yapıyorum. Bu konuda biz Varlık Özmenek'i muhatap kabul etmiyoruz. Varlık Özmenek'le bizim aramızda bir para meselesi varmış gibi olmaya başladı her şey... Böyle bir şey yoktur, Varlık Özmenek diye birisi de yoktur."

Veli ÖZDEMİR


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır