kapat

11.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
'Dar kafalılar'
İran'ın reformcu Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, İslam devriminin 22'inci yıldönümünde mollara ateş püskürdü.

Tahran'daki Azadi meydanında toplanan yüz binlerce kişiye seslenen Hatemi, muhafazakar muhaliflerin, yurtdışında İran'ın imajını zedelediğini ve İran halkının özgürlük ve demokrasi ümitlerini baltalamak istediklerini söyledi. Hatemi, devrimin yıldönümünde yaptığı konuşmayla mollaları açıkça karşısına aldı.

DAR KAFALILIK İSLAM İÇİN BİR TEHDİTTİR
"Dar kafalılık, İslam ve devrim için ana tehdittir. İslam ve devrimi kendi tekellerinde görenler, dar ve karanlık kafaları ile kendilerini halka önünde görüyorlar" diyen Muhammed Hatemi, "Bunlar halkın isteklerinin karşısına dini değerleri çıkarıyorlar. Özgürlüğün karşısına dini koyuyorlar ve insan halklarını ihlal ediyorlar" şeklinde konuştu. Hatemi, mollalar için, "Onlar, kendilerinin dar görüşleri ile uzlaşmayan fikirleri ve görüşleri bastırmak istiyorlar" dedi ve devam etti: "Onlar, uluslararası alanda bize çirkin bir imaj çiziyorlar ve halkımızı da hayal kırıklığına uğratıyorlar..."

Hatemi, önceki gün "özgürlük" isteyen öğrencilerin olaylı geçen protesto gösterilerini kastederek "Eskiden eleştiri yapmak suçtu. Ama şimdi iktidardakileri eleştirmek bir erdemdir. Bırakın halkımıza güvenelim ve halkın, siyasi işleri kendi iradeleriyle halledebileceklerini kabul edelim." dedi.

REFORMCULAR DÜN DE MEYDANLARDAYDI
İran dini lideri Ali Hamaney ve Devrim Muhafızları Konseyi'nin aldığı kararları eleştiren Cumhurbaşkanı "Kimse anayasadan daha önemli değildir. Kimse kendini anayasanın üstünde görmesin" dedi. Tahran'da önceki gün toplanan 3 bin kadar reformcu öğrencinin ellerinde "İslami rejime karşıyız" pankartlarıyla yaptığı gösteride en az 20 kişi yaralanmış, 50 kişi de gözaltına alınmıştı. Başkent Tahran'daki demokrasi yanlısı gösteriler dün de devam etti. Demokrasi yanlısı 100 kişinin katıldığı gösteriye coplarla müdahale eden güvenlik güçleri, 50 kişiyi daha gözaltına aldı.

MOLLALARIN BASKISI REFORMU GECİKTİRDİ
İran'da mahkemeleri elinde bulundular mollalar geçen yıl 30'dan fazla reform yanlısı gazeteyi, İslami rejimi yıkmakla suçlayarak kapatmıştı. Basına yönelik bu saldırılar, 1997 yılında özellikle gençlerden aldığı destekle ezici bir zafer kazanan ve yüzde 70 oyla cumhurbaşkanı seçilen Hatemi'nin reform programının aksamasına yol açmıştı. Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturmasına rağmen, demokrasi ve reform sözü veren Hatemi'nin eli kolu, bağlı durumda. Ordu ve mahkemeler gibi önemli kurumlar, halen önemli iç ve dış meselelerde belirleyici rol oynayan dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in elinde bulunuyor.

HATEMİ HAZİRAN'DA YİNE ADAY OLACAK
Hatemi'nin dün yaptığı mollalara yönelik sert konuşma, 8 Haziran tarihinde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeniden aday olacağının göstergesi şeklinde değerlendirildi. Refomcu çevreler, henüz resmen adaylığını açıklamayan Hatemi'nin dün yaptığı konuşmayla, baskılara boyun eğmeyeceğinin ve yeniden cumhurbaşkanı seçilirse mücadelesini sürdüreceğinin ortaya çıktığı yorumunda bulundular.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır