kapat

06.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Hiçbir makam mahkemelere emir veremez
Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde kaybedilen tazminat davalarını hatırlatarak düşünce suçlarında ceza verilmemesi veya az ceza verilmesine ilişkin yazısına tepki gösteren Yargıtay, sert bir cevap mektubu yolladı.

Dışişleri'nin yazısını "Yargıya müdahale olarak" değerlendiren ve "Önerilerinizi yargıya değil TBMM'ye yapın" diye açıklama yapan Yargıtay Başkanı Sami Selçuk'un talimatıyla yazılan mektupta önemli mesajlar verildi. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarlığı'na gönderilen Yargıtay Genel Sekreteri Dr. Uğur İbrahimhakkıoğlu imzalı yazıda, hiçbir organ ve makamın, mahkemelere emir veremeyeceğine dikkat çekilerek "Yazınız, Yargıtay'ın hiçbir dairesine gönderilmemiştir" denildi.

ANAYASA'YA AYKIRI
Yargıtay Başkanlığı'ndan Dışişleri'ne gönderilen 2 Şubat 2001 tarihli yazı özetle şöyle:

".... ilgili yazınızda, cezai işlemden mümkün olduğu ölçüde kaçınmak, cezaların asgari hadlerini uygulamak, karar verirken failin konumunu dikkate almak, suçun unsurlarının nasıl değerlendirileceği, kanun maddelerinin nasıl uygulanacağı ve mahkeme kararı gerekçesinden nelerin yer alacağı gibi, yargı erkine ve yargıçlara yönelik tavsiye ve telkinlerin yer aldığı görülmüştür. Anayasa'nın 138. maddesinde, 'Hakimler görevlerinde bağımsızdırlar. Hiçbir organ, makam, merci ve kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir veremez. Genelge gönderemez, tavsiyede bulunamaz' denilmektedir.

Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 4. maddesinde ise, hakimlerin, mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı esaslarına görev yapacakları belirtilmiştir. Anayasa'ya ve yasalara aykırı görülen yazınız, Yargıtay'ın hiçbir dairesine gönderilmemiş olup, sadece dosyasına konmuştur. Bilgilerinize arz olunur."

Ersin BAL


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır