kapat

06.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Fazilet'e dava şoku
Başsavcı, Anayasa Mahkemesi'nin delil kabul etmediği FP Kongresi kasetlerine dayanarak, FP'nin RP'nin devamı olduğu gerekçesiyle ek iddianame hazırladı

FP hakkında ikinci kapatma davası niteliğindeki iddianame ile Alptekin ve Özyol'un milletvekilliklerinin düşürülmesi isteniyor

YARGITAY Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, FP kongresinin video kasetleri Anayasa Mahkemesi'nce delil olarak kabul edilmeyince, ek iddianame hazırlayarak kasetlerin FP davasında değerlendirmeye alınmasını sağladı. Kanadoğlu 3 sayfalık ek iddianamede, video kasetlerine dayanarak, FP kongresinde salondaki dev ekrandan verilen "Mücahit Erbakan" yazısı ile "Erbakan nerede biz oradayız" sloganlarına dikkat çekti. Anayasa'nın 69'uncu maddesine göre kapatılan bir partinin başka bir adla kurulamayacağını hatırlatan Kanadoğlu, bu görüntülerin "FP'nin RP'nin devamı olduğunu ortaya koyduğunu" ileri sürdü. Bu nedenle FP'nin kapatılmasını isteyen Kanadoğlu, kapatılan bir partinin yöneticilerinin 5 yıl süre ile bir başka partinin kurucusu, denetçisi ve yöneticisi olamayacağına da dikkat çekti. Kanadoğlu, bu davayla sınırlı olmak üzere kurucu Genel Başkan ve FP Bolu Milletvekili İsmail Alptekin ile Kurucular Kurulu Üyesi ve Adıyaman Milletvekili Mehmet Özyol'un milletvekilliklerinin de düşürülmesini istedi.

Kabul edilirse dava uzayacak
ANAYASA Mahkemesi, ek iddianameyi dün davanın raportörü Mehmet Turhan'a verdi. Turhan'ın hazırlayacağı rapor yarınki toplantıda değerlendirilecek. Anayasa Mahkemesi'nin yarın öncelikli olarak ek iddianameyi görüşmesi ve bir ara karar vermesi bekleniyor. Mahkeme'nin ek iddianameyi kabul etmesi durumunda, süreç işletilecek ve ek iddianameyi FP'ye tebliğ ederek, buna ilişkin savunmasını isteyecek. FP'ye savunma için belli bir süre tanınacak. Anayasa Mahkemesi, bu süreçten sonra davayı esastan görüşerek, karara bağlayacak. Bu durumda davanın 5 ay uzayabileceği belirtiliyor.

FP'liler umutlu: Reddedilir
FP Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Esengün, ek iddianamenin "yeni bir dava" anlamına geleceğini, ancak Başsavcı'nın çabasının "boşa çıkacağını" öne sürdü. FP Grup Başkanvekili Yasin Hatiboğlu ise, ek iddianamede bulunan konuların zaten esas iddianamede yer aldığını belirterek, mahkemenin bunu dikkate almayacağını savundu. FP hakkındaki davada partinin sözlü savunmasını yapan Ankara Milletvekili Cemil Çiçek de ek iddianamenin dava sürecini uzatacağını belirtti.

Recai Kutan Sezer'in peşinde
FP lideri Recai Kutan, bugün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i ziyaret edecek. Sezer'den Meclis içtüzüğü konusunda görüşmek üzere randevu alan Kutan'ın parti kapatmayı düzenleyen Anayasa değişikliklerini de gündeme getirmesi bekleniyor. Kutan, Anayasa Mahkemesi'nin üçte iki çoğunlukla parti kapatma kararı vermesi şartından vazgeçtiklerini de Sezer'e söyleyecek ve suç odağı olmayı zorlaştıran düzenlemenin mutlaka çıkarılması gerektiğini savunacak.

Ersin BAL


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır