kapat

06.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Özel' günlerin özellikleri
Artan sivilceler, şekil almayan saçlar ve parlayan bir cilt... Kadınların "özel" günleri olarak algılanan regl döneminde ortaya çıkan sorunların yaşamanızı engellemesine müsade etmeyin

Kadınların "özel günleri, muayyen günleri" olarak değerlendirilen regl döneminde bedensel ve ruhsal bir takım değişiklikler yaşadıkları kanıtlanmış bir gerçek. Psikolojik olarak daha agresif, daha alıngan, daha halsiz olan kadınlar, bu dönemde kendilerini şiş hissederler. Göğüslerde hassasiyet ve şişlik, yüzde çıkan sivilceler, saçlardaki matlık kadınların kendilerini bu dönemde daha da kötü hissetmelerine neden olan unsurların başında gelir. Regl döneminde yaşanan değişiklikleri ve yapmanız gerekenleri sizin için derledik:

SİVİLCELER VE SAÇLAR
Regl döneminin yaklaştığının habercisi olarak çenemizde, alnımızda ya da yüzümüzün herhangi bir bölgesinde sivilceler belirir. Ancak bu döneme has sivilceleri engellemek için maalesef bir şey yapılamıyor. Burada tek önemli nokta sivilceleri kesinlikle sıkmamak. Çünkü onlara dokunmanız halinde daha da büyümeleri ve iyileşme sürelerinin uzaması çok mümkün. Yapmanız gereken en güzel şey ise bu küçük sorunu fazla büyütmemek. Regl dönemi öncesinde ve regl sırasında, sabah-akşam cildinizi antiseptik solüsyonla temizleyerek bu sorunu hafifletebilirsiniz. Görüntüleri sizi çok rahatsız ediyorsa kapatıcı stickler ile onları görünmez hale getirmeniz de mümkün. Ne de olsa göz görmeyince gönül katlanır.

Regl dönemi saçları da olumsuz etkiler. Bu dönemde saçlarımız hem şekil almaz hem de çabuk kirlenerek bizi çileden çıkarır. Bu durumda en iyi çözüm saçlarımızı her gün yıkamak. Bu işlem için saç tipinize uygun bir şampuan seçmeniz gerekiyor. Eğer bu dönemde saçlarınız tepenize yapışıyor ve hacimsiz görünüyorsa, saçlarınızı öne atarak kurutmanız bu sorunu çözebilir. Ayrıca saçlarınızı bigudiyle sararak olduğundan daha da hacimli gösterebilirsiniz. Ve regl döneminde saçlarınızla ilgili bir uyarı daha: Boya işlemini regl döneminden sonraya bırakmanız, istediğiniz rengi elde etmenizde daha başarılı sonuç almanızı sağlayacaktır.

TER KOKUSU
Bazı insanlar normal zamanlarda terleme ve ter kokusuyla ilgili problem yaşamazken, regl döneminde bu konuda sıkıntıya düşerler. Bunun nedeni olarak hormonsal dengenin değişmesi ve bu durumun ter bezleri üzerindeki etkili olması gösteriliyor. Bu durumda en iyi çözüm günde birkaç kez duş almak. Tabii mevsim müsaitse... Eğer günde birkaç kez duş alamıyorsanız, duştan sonra vücudunuza hoş kokulu bir nemlendirici sürüp, terlemeyi önleyici koltuk altı sticklerden kullanabilirsiniz.

PARLAYAN CİLT
Regl döneminde gereğinden fazla yağlanan ve parlayan cilt, halsizlik ve ağırlarla birleşince ortaya yorgun bir görüntü çıkar. Bunu engellemenin en iyi yolu regl dönemi öncesinde yağlı, baharatlı ve çok tuzlu yiyeceklerden uzak durmak. Ayrıca bu süre boyunca kompakt pudralar yerine cildin nefes almasını sağlayan toz pudraları tercih etmelisiniz. Yağ dengeleyici solüsyonlar kullanarak cildinizin yağ salgılamasını düzenlemek de mümkün.

ARTAN YEME İSTEĞİ
Regl dönemindeki en önemli şikayetlerden biri de artan yeme istediğidir. Tatlıya karşı artan aşırı hassasiyet ise dayanılır gibi değildir. İnsanın canı sürekli tatlı isterken, tatlı yedikten sonra da tuzlu yeme isteği ortaya çıkar. Daha sonra da tekrar tatlı. Bu tam bir kısır döngü yaratır. Her ay yaşanan bu dönemde kilo almamak için tatlı isteğinizi köreltecek düşük kalorili gıdaları tercih etmenizde fayda var. Uzmanlar, bu dönemde sütlü tatlılardan uzak durulmasını söylüyorlar.

YASEMİN K. ŞAHİNKAYA


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır