kapat

06.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
Perde kapanmasın
Türk Tiyatrosu yokolma tehlikesiyle karşı karşıya. Perdelerini kapatmak istemeyen tiyatro sanatçıları ev ve arabaları satarak ayakta kalmaya çalışıyor

Özel tiyatrolar, son elli yılın en kötü günlerini yaşıyor. Oyuncularına aylardır maaş veremeyen, vergi ve SSK borçları altında ezilen özel tiyatrolar, şimdi de haciz pençesinde. 'Perde mutlaka açılmalı' diyen tiyatro sanatçıları, evlerini ve arabalarını satmaya başladı. Haldun Dormen 'imdat' çağrısı yapıyor. Müşfik Kenter ise 6 aydır maaş almadan sahneye çıktığını söylüyor.

KADROLAR DAĞILDI
Hadi Çaman, oyuncularının parasını ancak iki-üç aylık vadeli çeklerle ödeyebiliyor. Tevfik Gelenbe, tiyatrosunu yaşatabilmek için evini sattı. Nedim Saban oyunculara para veremeyince kadrosunu dağıttı; şimdi tek kişilik oyun sahneleyecek. Tüm bu sorunlara çözüm bulması gereken Kültür Bakanlığı'ndan ise hiçbir ses çıkmıyor. Tiyatrolar, sezon başında, asgari yüzde otuzluk bir doluluk oranı üzerinden hesap yapıyorlar. Ancak şu an salonunun yüzde otuzunu doldurabilen tiyatro yok denecek kadar az.

KİM CEVAP VERECEK?
Devletin ve belediyenin desteklediği Şehir Tiyatroları ve Devlet Tiyatrosu'nun düşük bilet fiyatlarıyla rekabet edemeyen özel tiyatrolar uzun zamandır oyuncularına maaş ödeyemiyor. Salon kiraları, vergiler ve SSK ödemeleri de eklenince Türkiye'de tiyatro yapmak gittikçe imkansız hale geliyor. Yılların sanatçısı Müşfik Kenter, bu feryadı şu sözlerle dile getiriyor: "Devlet ve özel sektör destek olmayacak. Seyirci gelmeyecek. Peki biz nasıl perde açacağız?.. Birileri çıkıp bunlara cevap versin!"

Üç yıl sonra tiyatro biter
"Senede 3 ayrı prodüksiyon yapıyoruz, pahalı salonlarda starlarla oynuyoruz" diyerek masraflı bir grup olduklarını söyleyen Tiyatro İstanbul'un Sanat Yönetmeni Gen- cay Gürün, ilgisizliğin devam etmesi halinde 3 yıl sonra İstanbul'da tiyatro kalmayacağını söylüyor. "Popçulara gösterilen ilginin onda biri bize gösterilse sorunlar çözülecek. Tiyatrosuz bir ülke, herkese sorun yaratır. Devletin verdiği yardım, bu yıl yarı yarıya düştü. 9 milyar aldık. İngiltere, tiyatrolarına yılda 12 milyon pound yardım yapıyor" diyen Gürün, kurtuluş reçetesini de şöyle açıklıyor. Eğitim, medya desteği, devlet yardımı ve sponsorluk desteği...

GENCO ERKAL
Özel tiyatro denilen şey artık yavaş yavaş bitiyor. Bu bayrağı bizden sonra devralacak hiç kimse kalmadı.

HALDUN DORMEN
Meşrutiyet'ten beri İstanbul ilk kez tiyatrosuz kalacak. Paraları cebimden ödüyorum.

HADİ ÇAMAN
Oyuncularıma iki-üç ay sonrasına çek veriyorum. Salonun beşte birini bile zar zor dolduruyoruz.

MÜŞFİK KENTER
Türk Tiyatrosu'nun geldiği durum çok vahim. Altı aydır maaş almadan sahneye çıkıyorum.

Bülent İPEK


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır