kapat

06.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Nakşibendi dergâhı öğrencisiyiz
Özal Ailesi'nin en yaşlı üyesi Korkut Özal, "Esad Coşan bizim şeyhimizdi, biz de onun talebeleri... Talebelik ömürboyu sürebiliyor tabii" diye konuştu

Nakşibendi dergahı lideri Prof.Dr. Esad Coşan'ın önceki gün trafik kazasında yaşamını yitirmesiyle birlikte gözler, bu tarikatın üzerine çevrildi. Nakşibendi tarikatı, Türkiye'de çok sayıda ünlü ismi, ünlü siyasetçiyi bünyesinde barındırmasıyla tanınıyor. Eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın da Nakşibendi olduğu konuşulur, annesini bu nedenle Nakşi şeyhi Mehmet Zahit Kotku'nun mezarının bulunduğu Süleymaniye Camii avlusuna defnettiği söylenirdi.

Özal ailesinin en yaşlısı ve lideri durumundaki Korkut Özal, Nakşibendi dergahı ile ilişkilerini SABAH'a anlattı:

'ESAD COŞAN ÖĞRETİCİDİR'
"Bu bir manevi sisteme dahil olmak işidir. O manevi sistemin kuralları içinde sen orada manevi gelişmeni ve beslenmeni sağlarsın. Buna feyz diyorlar. Bu da manevi bir silsile ile oluyor. Burada yetkilenme keyfi değil. Bu sistem 1400 senedir çalışıyor. Erciyes dağı gibi Ağrı dağı gibi, dağlar oluşuyor. Mevlana, Yunus bu sistemin ürünüdür. Bu sistemlerle yetişmiştir. Biz oradan feyz alanlardanız. Onun üretici kısmı var bir de. İnsanlara yön veren. Onlara güzel değerler taşıyan sistem vardır. Bir de kendini güzel ahlaklı yapmak isteyen vardır. Öğreticiler yol göstericidir, öğreniciler de doğru yolda ilerlemek isteyenlerdir. Biz hep öğrenci kaldık. Öğrenciyiz. Peygamber efendimiz; 'öğretici, öğrenici, dinleyici ve bunları sevenlerden ol' diyor. Esad Coşan öğreticidir. İrşat makamındadır. Mürşit diyorlar ona. Yol gösterici."

40 SENELİK MÜNASEBET
Korkut Özal, ağabeyi 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile Nakşibendi tarikatı arasındaki bağlantıyı da şöyle açıkladı:

"Turgut Bey, Zahit Korkut Efendi'nin sağlığında onun talebesi oldu. Onun Zahit Efendi'yle hoca- talebe münasebeti 60'lara gider. Zahit Bey 80'de öldü. Dolayısıyla Turgut Bey'in Zahit Efendi'yle münasebeti çok uzundur. Turgut Bey'in, Mehmet Zahit Efendi'den önce irşat makamında olan Abdülaziz Bektine ile de tanışıklığı vardı. Öğrenciliği döneminde. Ama bir hoca talebe münasebetinden öte bir tanıma olmuş. Fakat Mehmet Zahit Efendi'yle hoca talebe münasebeti vardı. Bunlar gönül bağlarıdır. Bu gönül bağı Esad Coşan döneminde de devam etti. Turgut Bey vefatından bir ay önce Orta Asya gezisinde Nakşibendi hazretlerinin kabrini de ziyaret etti, iki rekat namaz kıldıktan sonra ağladığını duydum."

Korkut Özal, Esad Coşan'la yakınlığını da şöyle anlattı:

"Aramızda karşılıklı saygıya, sevgiye dayanan güzel bir münasebet vardı. Benim ona çok saygım ve sevgim vardı. Bizden 10 yaş küçüktü. Yeni evlendiği günleri hatırlıyorum. Ondan sonra uzun komşuluklarımız oldu. Çocuklarının, torunlarının doğuşunu beraber yaşadık. 40 seneyi aşkın süredir çok şeyi paylaştık. Aramızda her yönüyle güzel bir dayanışma vardı. Sorumluluğu üstlendikten sonra, hakkıyla yapabilmek için elinden gelen tüm gayreti gösterdi. Ben onun talebesiydim. Talebelik ömür boyu sürebiliyor tabi. Peygamber efendimiz bunu söylüyor. 'Beşikten mezara kadar ilmi öğreniniz' diyor. Öğrenmenin sonu yok."

Oğlu Nurettin de yeni lider olabilir
Korkut Özal, Nakşibendi dergahında lider olmak için illa akrabalık bağı gerekmediğini söyledi. Esat Coşan'ın, Zahit Kotku ile akraba olduğu için değil, vasıflarından ötürü lider olduğuna dikkat çeken Korkut Özal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Oğlu Nurettin Coşan da çok değerli bir insandır. Gene dergahın hizmetleriyle uğraşıyor. Babası Türkiye'deyken bir takım işleri yönetiyordu. Yani dünya işleri. Mesela okullar, iktisadi kuruluşlar var. Radyo var. Akra radyosu. Esat Bey, her Cuma günü Avusturalya'dan bu radyo aracılığıyla Türkiye'ye konuşuyordu. İmam hatip kökenli. Suudi Arabistan ve Amerika'da tahsilini tamamladı."

Süleymaniye dilekçesi
Nurettin Coşan, babasının Süleymaniye Camii kabristanına gömülmesi için dilekçe verdi

Avustralya'da geçirdiği trafik kazasında ölen Nakşibendi Tarikatı Şeyhi Mahmut Esad Coşan'ın oğlu Nurettin Coşan, babasının Süleymaniye Camii kabristanına defni için Başbakanlık'tan izin istedi. Coşan izin talebine ilişkin dilekçeyi Başbakan yardımcıları Hüsamettin Özkan, Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz'a da gönderdi.

Nurettin Coşan'ın, Başbakanlık'a dün gönderdiği yazıda, Nakşibendi tarikatından söz edilmezken, Mehmet Esad Coşan, "Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi emekli öğretim üyesi" sıfatıyla anıldı. Süleymaniye'ye defni için gerekçe olarak da babası Hacı Necati Coşan'a yakın olması ve Bakanlar Kurulu kararıyla aynı yere defnedilen Nakşibendi Tarikatı'nın önceki şeyhi Mehmet Zahit Kotku'yla akrabalık ilişkisi gösterildi. Başvuru sabah saatlerinde gönderilmesine rağmen, Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelmedi.

'ADAYA GÖMÜLSÜN' İSTEĞİ
Hükümetin işlem yapmaması "başvuru kabul edilmedi" şeklinde yorumlara yol açarken, bazı bürokratlar böyle bir yorum yapmak için henüz erken olduğunu savunuyor. Hükümetin Coşan'ın yakınlarının defin yeri konusunda alacağı karara göre bir tavır belirleyebileceği belirtiliyor.

Fazilet Partisi içindeki Yenilikçiler'in lideri Abdullah Gül de kendi tabanlarında önemli bir yere sahip olan Coşan için İsmail Cem'i arayarak cenaze işlemleri için yardım istedi.

İskenderpaşa Cemaati içinde de cenazenin Türkiye'ye getirilip getirilmemesi tartışma konusu oldu. Avustralya'da "Kotku Federasyonu" olarak örgütlenen ve bir ada satın alarak bu adaya yerleşen cemaat müritleri, Coşan'ın adada bulunan caminin bahçesine gömülmesini istediler. Coşan'ın mezarının Avustralya'da bulunmasının, "misyon" açısından önemine değinen müridlerin görüşlerine ailesinin de sıcak baktığı belirtiliyor.

ZİYARETÇİ AKINI YAŞANDI
Nakşibendi Tarikatı Lideri Mahmut Esad Coşan'ın Çamlıca'da bulunan evi taziye ziyaretinde bulunmak için gelenlerle dolup taştı. Ziyaretçilerden Nazlı Ilıcak camiaya başsağlığı dilemek için geldiğini belirterek, "Aslında onun neden gurbet ellere düştüğünü biliyoruz. Zannediyorum 28 Şubat uygulamaları dolayısıyla" dedi. Öğle ve ikindi namazlarını Esad Çoşan'ın evinin yanında bulunan Aziz Mahmud Hüdai Vakfı Çilehane Camii'nde kılan Coşan'ın yakınları cami çıkışı taziyeleri kabul ettiler. Baba Ali Necati Coşan ise herhangi bir açıklama yapmadı.

Polis 'Suikast olamaz' diyor
Kaza haberinin, Sidney'deki Kotku dergahına ulaşması üzerine cemaatin ileri gelenleri konvoy halinde Dubbo'ya hareket ettiler. Avustralya'nın hemen hemen her köşesinde dergahları olan tarikat üyeleri Dubbo kentine akın ederken, burada bulunan ve tarikatın camii olarak da kullandığı dergah ziyaretçi akınını uğradı.

Cemaatin ileri gelenleri taziyeleri kabul ettikten sonra motellere yerleştirdiği cemaat üyelerinden erkekler, gece boyunca Yasin-i Şerif okudular. Bu arada, otopsi yapmak isteyen savcıya otopsi izni vermek istemeyen cemaat üyeleri, cenazelerini almak istediklerini belirttiler.

OĞLU YOLA ÇIKTI
"Coşan suikasta kurban gitti" söylentilerine kaza raporlarını göstererek tepki gösteren Dubbo polisi, kazaya adı karışanların ilk kez birarada olduklarını ve kazanın oluşu itibarıyla bunun imkansız olduğunu belirtti.

Bu arada, T.C. Canberra Büyükelçiliği'ne olayla ilgili bilgi verdiklerini söyleyen polis kazaya karışan minibüsün gizli bir hangara çekildiğini söyledi.

Dün öğle saatlerinde kazanın soruşturmasını tamamlayan savcı cenazeleri yakınlarına teslim etti. Dubbo havaalanından bir uçakla yola çıkan naaşlar TSİ 09:30'da Sidney havaalanında kalabalık bir grup tarafından karşılandı. Cenaze arabalarına konan cenazeler Lakemba semtindeki caminin morguna kaldırıldı. Esad Coşan'ın oğlu Nurettin Coşan ise, önceki gün Mısır Havayolları uçağı ile İstanbul'dan ayrıldı.

Uçağın arıza nedeniyle ancak Çarşamba günü Sidney'e ulaşması bekleniyor.

Mehmet ÇETİNGÜLEÇ - İsmail ERBEN - Nuri Sefa ERDEM-Sedat BOZKURT/ANKARA


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır