kapat

06.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Bakkal amca 7 milyar dolar kaybedecek
Hipermarketlere karşı verdiği varolma savaşını kaybeden 60 bine yakın bakkalın yarısı, 5 yılda kapanacak. Bakkalın zararı ise 7 milyar doları bulacak

Yıllık 50 milyar dolarlık ciroya ulaşan perakende sektöründe hiper ve süpermarketlerin ağırlığı giderek artıyor. 1999 yılında pazarın yüzde 28.4'ünü elinde bulunduran süper ve hipermarket zincirleri, geçen yıl büyük bir atılım göstererek paylarını yüzde 33.7'ye yükseltti.

Bakkalların payı ise yüzde 47.5'ten yüzde 44'e indi. İki yıl önce 14.2 milyar dolar olan süper ve hipermarket zincirlerinin payı geçen yıl 16.8 milyar dolara çıktı.

Önümüzdeki 5 yıl içinde pazarın yüzde 54'ünü ele geçireceği tahmin edilen büyük market zincirleri bakkalın pazarından yiyecek. Zira bakkalların pazar payının aynı dönem içinde yüzde 33'lere düşmesi bekleniyor. Bakkalın 4 yıllık zararının ise 7 milyar doları bulacağı vurgulanıyor.

Önceleri sadece gıda ve perakende satan, bugünlerde ise yataktan televizyona, aradığımız her şeyi bulabileceğimiz dev mağazalar haline gelen süper ve hipermarketler, her yıl bakkalın cebinden 5 milyar dolar götürüyor.

PAZAR BÜYÜYECEK
Pazarın her yıl yüzde 10 artacağı öngörülen sektörde 2005 yılı için hedeflenen ciro 65-70 milyar dolar. Şu anda 152 bin 974 olarak tespit edilen perakendeci sayısının da 2005'te 116 bin 451'e inmesi bekleniyor. Burada da büyük kıyımın pazar payları gittikçe azalan bakkallarda olacağı öngörülüyor.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır