kapat

01.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Akraba evliliğine yasak geliyor
DSP'li Esvet Özdoğu, sakat doğumlara neden olan akraba evliliğinin yasaklanması için yasa önergesi verdi

Sakat doğumlarda önemli rolü olan "akraba evliliklerine" yasayla son verilmesi için adım atıldı. Yunanistan'ın 7.5 milyonluk nüfusunun Türkiye'deki özürlü sayısıyla eşit olmasından yola çıkan DSP Ankara Milletvekili Esvet Özdoğu, akraba evliliklerinin yasayla önlenmesine çalışıyor. Özdoğu, Adalet Komisyonu'nda görüşmeleri süren Medeni Kanun'un, evlenmeye engel olan halleri düzenleyen 145. hükmüne "hısımlığın" yanısıra "akrabalığın" eklenmesi için önerge verdi. Önerge, yasada yerini alırsa bundan böyle amca, teyze, hala, dayı çocuklarının birbirleriyle evlenmeleri mümkün olmayacak.

ÖZÜRLÜ SAYISI 7.5 MİLYON
Türkiye'de 7.5 milyon özürlü vatandaş bulunduğunu ve doğumların yüzde 3.7'sinin özürlü doğum olduğunu belirten Özdoğu, özür gruplarında yapılan çalışmalarda akraba evliliğinin önem derecesinin kanıtlandığını belirtti. Özdoğu, "Görme özürlülerin yüzde 24'ünde, işitme özürlülerin yüzde 20'sinde akraba evliliğinin rolü gözlenmiştir. Özürlü çocukların akrabalarının dörtte birinde özürlü bir kimsenin olduğu tespit edilmiştir" dedi. Özdoğu, akraba evliliği yapanların ilk çocuklarının genellikle sakat olduğunu bu nedenle yüzde 87'sinin ikinci çocuğu denediğine de dikkat çekti.

BAŞKAN DESTEKLİYOR
Medeni Kanun tasarısının görüşüldüğü Adalet Komisyonu'nun Başkanı Emin Karaa da akraba evliliklerinin önlenmesinden yana olduğunu belirterek, "Ben, bu önergenin kabul edilmesi için çaba göstereceğim" dedi. Özdoğu'nun akraba evliliklerini yasaklayan önergesinin yasanın ilgili hükmü ele alındığında görüşüleceğini söyledi. DSP'nin bu önergeye karşı çıkmayacağını kaydeden Karaa, "Ortada bir gerçek var. İstatistikler, Türkiye'deki özürlü çocukların yüzde 20'sinin akraba evlililiğinden kaynaklandığını söylüyor. Sayı azaltılacaksa bu önemli değil mi?" dedi.

TIP NE DİYOR?
Bu tür evlilikler mutlaka önlenmeli

PROF. Erdoğan Ertüngealp (Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi): Anne ve babadan taşınan bütün özellikler kromozonlar vasıtasıyla çocuğa geçer. Akraba evliliğinde ana- babadaki sakatlık veya genlerinde bulunan fakat ortaya çıkmamış bozukluklar, çocuğa etkisi katlanarak aktarılır. Hastalık ve sakatlık riski de yükselir. Büyük kafalı çocuklar, cücelik, kalbin sağda veya solda olması, organlarının olmaması gibi yüzlerce tür sakatlık görülebilir. Bu yüzden akraba evliliklerinin mutlaka önüne geçmek gerekir.

HUKUK NE DİYOR?
Kanun tekniğine uygun yapılmalı

Burhan Apaydın (Avukat): Evlenme yasağı Medeni Kanun'un 92. maddesinde "Usul ve füruğ arasında, kardeşler arasında, bir kimsenin dayı, hala, amca ve teyzesi arasında" olarak belirlenmiş. "Akraba" ilavesi çeşitli hatalara neden olabilir. Çünkü "akraba" sözlüklerde "hısımlık" ile aynı anlamda tanımlanıyor. Medeni Kanun'un 92 maddesindeki "Hısımlık" şeklindeki başlık değiştirilmeksizin maddeye "Amca, dayı, hala ve teyze ile bunların çocukları arasında" ifadesi eklenirse sorun çözülür. Bu şekilde kanun tekniğine de uygun olur.

Hülya KARABAĞLI


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır