kapat

01.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Ben özgürüm
IMF, AB ve Dünya Bankası Türkiye Temsilcilikleri'nden Beyaz Enerji operasyonuyla ilgili bilgi-belge isteyen ve Başbakan Ecevit tarafından sert ifadelerle eleştirilen DGM Savcısı Talat Şalk, SABAH'a önemli açıklamalarda bulundu.

Şalk, "Ben özgürüm, bana kimse bir şey yapamaz. Yetkilerimi kullanmada aciz değilim" dedi.

Şalk'ın SABAH'a yaptığı açıklama şöyle:

* Onurumla görev yaptım: 32 yıllık meslek hayatımda hep onurumla görev yaptım. Savcı olarak bundan sonra da onurumdan en küçük taviz vermeden görev yapmaya devam edeceğim. Yasaların bana tanıdığı yetkileri tereddüt etmeden kullanacağımdan kimsenin şüphesi olmasın.

* Gereği yapılacak: Soruşturmada deliller kimi gösterirse göstersin gereği yapılacaktır. Bugüne kadar üstlendiğim soruşturmalarda cesaretli davrandım, bundan sonra da aynı cesareti göstereceğim.

* Bilir kişilerden talep geldi: IMF, AB ve Dünya Bankası'na yazı gönderme kararını, bilirkişilerin talebi üzerine verdim.

* Temsilcilikler Türkiye'de: IMF, AB ve Dünya Bankası Türkiye Temsilcilikleri'nin kordiplomatik özellikleri bulunmuyor. 3 kuruluşun temsilciliği de Türkiye'de. Soruşturmanın ivediliğini de dikkate alarak bakanlıklarla temasa geçmedim. Yaptığım bu davranışın yetki aşımıyla alakası olmadığına inanıyorum.

* Devletin saygınlığı: Gönderdiğim yazılarla devletin saygınlığına gölge düşürdüğüm suçlamalarına katılmıyorum. Vatanımı ve devletimi uğrunda canımı verecek kadar çok seviyorum. Gelişmelerle ilgili en doğru değerlendirmeyi kamuoyu yapacaktır. Ersin BAL

Ankara DGM Başsavcısı Cevdet Volkan: Teamüllere uygun olmasa cevap gelmezdi

Ankara DGM Başsavcısı Cevdet Volkan, gazetemizde dün yer alan "Ankara'yı karıştıran belge" haberiyle ilgili aşağıdaki açıklamayı yollamıştır: Kamuoyuna "Beyaz enerji operasyonu" olarak tüm basın ve televizyon kuruluşlarınca da ısrarla duyurulmak istenen ve Cumhuriyet Başsavcılığımızca TEAŞ'daki yolsuzluk iddiaları ile ilgili olarak sürdürülen soruşturma sırasında, IMF, AB ve Dünya Bankası'ndan özelleştirme ile ilgili uygulamalar hakkında bilgi ve belge edinme ihtiyacı duyulmuş, sözü edilen uluslararası kuruluşların Ankara'da aynı bina içinde faaliyet gösteren Temsilcilerine, Türkçe olarak kaleme alınıp soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısınca imzalanan 20.01.2000 gün ve Hz.2001/13 sayılı üç ayrı yazı elden ve imza karşılığı teslim edilmiştir. Uygulanan usul 2845 Sayılı DGM'lerin Kuruluş ve Yargılama Usülleri Hakkında Kanun'un 14 ve CMUK'nun Ek Madde 4 hükümlerine göre yerine getirilmiştir. Yapılan bu işlemin usule aykırı olması ya da uluslararası teamüle göre uygun görülmemesi durumu cevaplandırma zorunluluğunu doğurmayacaktır. O takdirde yapılması gereken işlem yazıların geri çevrilmesi olmalıdır. Teslim edilen her üç yazı da Temsilciliklerce cevaplandırılmış, gönderilen yazı, bilgi ve belgeler soruşturma kapsamında değerlendirilmek üzere evrak arasına konulmuştur. Olay bu iken; Gazetenizin 1 ve 20'nci sayfalarını kaplayacak şekilde haber konusu yapılmasına ve diplomatik skandal olarak yansıtılmak istenmesine, İngilizce olarak tercüme edilip basılan yazı metninin yer verilişine bir anlam verilememiş, baştan beri savunulan hazırlık soruşturmasının gizliliği ve habercilik ilkeleri ile de bağdaştırılamamış, sergilenmek istenen davranış sorumsuzluk örneği olarak kabul edilmiştir.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır