kapat

01.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
'Savcı yetkisini aştı'
Başbakan Ecevit, DGM Savcısı Şalk'ın uluslararası kuruluşlardan Beyaz Enerji Operasyonu'yla ilgili belge istemesi konusunda "Davranışı devletimizin saygınlığına gölge düşürecek niteliktedir" dedi

Başbakan Bülent Ecevit, Beyaz Enerji Operasyonu soruşturmasını yürüten Ankara DGM Savcısı Talat Şalk'ın IMF, Dünya Bankası ve AB temsilciliklerine yazı göndererek bilgi ve belge istemesine sert tepki gösterdi. Ecevit isim vermeden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun şartlı salıverme yasasından PKK'lıların da yararlandığına ilişkin açıklamasına da cevap verdi ve "PKK'lılar aftan yararlanmadı" dedi. Ecevit, Başbakanlık'ta düzenlediği basın toplantısında güncel konulara değinerek gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ecevit'in açıklamaları ve sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

SAYGINLIĞA GÖLGE DÜŞTÜ
* Ecevit: Demokratik hukuk devleti açısından bir başka üzücü olay da Beyaz Enerji operasyonunu yürüten DGM Savcısı'nın tutumudur. Sayın Savcı, şimdiye kadar eşi görülmemiş bir yöntemle, uluslararası para fonundan, Dünya Bankası'ndan ve AB'ye bilgi ve belge istemiştir. Bu girişimde bulunurken Adalet veya Dışişleri Bakanlığı'na başvurma gereğini bile duymamıştır. Sayın savcının, bu davranışı, devletimizin saygınlığına gölge düşürecek niteliktedir. İlgili uluslararası kuruluşlar da savcıdan gelen bu başvurular karşısında, ne yapacaklarını şaşırmışlardır.

GEREKEN YAPILACAKTIR
Aynı savcı, daha önce de yetkililerini aşan davranışlarda bulunmuştu. Jandarma Genel Komutanlığı'nın, bazı yetkilileri de bildiğim kadar, sayın komutanın bilgisi dışında, yadırganıcı bazı davranışlarda bulunmuşlardır. Sağlam devlet kurallarımızla bağdaşmayan bu tür davranışlara karşı gereken önlemler alınacaktır.

* Soru: Sayın Savcı Talat Şalk ile ilgili olarak, gerekenin yapılacağını söylediniz. Bunu biraz açar mısınız?

* Ecevit: Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'na düşen görevler vardır. Bu konuda gereken önlemler alınacaktır.

PKK'LILAR SALINMADI
* Ecevit: Son olarak da, şartlı salıverme Yasası ile ilgili bir konuya açıklık getirmek isterim. Bu yasa uygulamasıyla, bin 660 PKK'lının serbest bırakıldığı ileri sürülmüştür. Bu rakam TCK'nın 169. maddesi uyarınca, salıverilenlere ilişkindir. Bunlar teröristlere yardım ve yataklık edenlerdir. Bu kimseler genellikle, baskı ve tehdit altında teröristlere yardımcı olmak zorunda kalmış kimselerdir. Bazıları hükümlü değil, sanık durumundadırlar. Kimi de süreleri dolduğu için, serbest kalmış olabilirler. Şartlı salıvermeden PKK'lıların da yararlandıkları yolunda bir resmi bilgi yoktur.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır