kapat

01.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Yine o çocuk!
Kime ait olduğu bilinmese de bugüne dek, kamyon camlarından reklam filmlerine bir çok yerde karşımıza çıkan "ağlayan çocuk" yeniden gözde...

Yıllarca, karayollarında kilometre dolduran kamyonların yan, otobüslerin arka camlarından baktı. Kimi Anadolu evlerinde baş köşede ailenin "çok sevilen ve özlenen, kayıp çocuğu" gibi fotoğrafları asıldı. Anadolu kadını kendi çocuğuymuşcasına özen gösterdi fotoğraftaki ağlayan çocuğa.

Fazilet Partisi Şişli İlçe Teşkilatı geçtiğimiz günlerde "Yolsuzluk ve Yoksulluk" konulu bir panel düzenledi. Meydanlarda duvarlar, otobüslerin camları tanıtım posteriyle donatıldı. Posterdeki bir fotoğraf, yıllar içinde bir görünüp bir kaybolan ama neredeyse hepimizin aşina olduğu bir çocuğa aitti. Mavi gözlerinden sicim gibi gözyaşları süzülen, dudakları sarkmış, tombik yanaklı, 4-5 yaşlarında bir erkek çocuktu bu.

EVRENSEL FİGÜR
Türkiye, ilk kez 1979'da Sızıntı Dergisi'nin ilk sayısının kapak fotoğrafında görmüştü bu çocuğu. Resim ustalarının, " iyi bir illüstrasyon" olarak tanımladığı ve "Ağlayan Çocuk" ismini verdikleri resim yıllar içinde her yerde karşımıza çıktı.

Ağlayan çocuk 1999'da bu kez televizyon ekranlarında karşımıza çıktı. Garanti Bankası'na 12'nci Kristal Elma, Türkiye Reklam Ödülleri Yarışması'nda Başarı Belgesi kazandıran reklamın yaratıcı Young and Rubicam'dı. Yönetmen Levent Semerci, "Ağlayan Çocuk"u evlerimize getirmişti yeniden. Ağlayan Çocuk kimin eseri? Kim çizmiş bu resmi? Nerede, ne zaman? Neden imza kullanmamış? Bu sorular sadece Türkiye'de değil, bir çok Avrupa ülkesinde de soruluyor.

Garanti Bankası'nın reklamında da kullanılan "figür"için Reklamevi'nden Necmiye İşgören, "O dünyanın çocuğu. Almanya ve İspanya'da da çok bilinen bir illüstrasyon. Evrensel bir figür. Kimin eseri olduğu belli değil" dedi.

Fazilet Partisi Şişli İlçe Teşkilatı Tanıtım Başkanı Ali Katar, "O hepimizin çocuğu. "Ağlayan Çocuk" bizim panelimizin konusunu çok güzel anlatıyordu. O sanki Türkiye. Panelimizde geleceğimizin çalındığını dile getirmeyi amaçladık." dedi.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır