kapat

01.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
banner
KISA KISA KISA

Benzinde kredi kartına komisyon yasaya aykırı
Rekabet Kurulu, Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası ile Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşverenler Sendikası'nın, akaryakıt istasyonlarında kredi kartlı satışlara ilişkin karar ve eylemlerinin, rekabeti sınırlamaya yönelik olduğu yönündeki kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Kurul, söz konusu sendikaların, akaryakıt istasyonlarında kredi kartlı satışlarda komisyon uygulanması ve promosyonların kaldırılmasına ilişkin karar ve eylemlerinin, Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanunun ilgili maddesi kapsamında bir ihlal olduğunu kararlaştırdı. Kurul, her iki sendikanın da kredi kartlı satış yapmasına son vermelerini istedi.

Sabena şirketi iflasın eşiğinde
Belçika Havayolları Sabena, özelleştirme ve yabancı sermayeye açılma girişimlerinin ardından tarihinin en büyük krizini yaşıyor. Sabena'da 700 kişinin işten çıkarılacağının açıklanması üzerine de personel grev tehditlerine başladı. 12 bin kişinin çalıştığı Sabena'nın hisselerinin yüzde 49.5'i, 1997'de yaşanan büyük krizden sonra, Swissair'e satılmıştı. Devlet, hisselerin yüzde 50.5'ini bir süre daha elinde tutmayı kararlaştırmıştı. Sendikalar, Sabena'ya ilişkin kurtarma planını görüşmeye başlarken, Yönetim Kurulu 8 Şubat'ta toplanacak olan Sabena'nın iflasının açıklanabileceği ifade ediliyor.

İş-Tim'in son taksiti 13 Şubat'ta
İŞ Bankası-Telecom Italia konsorsiyumuna 2 milyar 525 milyon dolar bedelle devredilen GSM 1800 mobil telefon şebekesi işletme lisansının ikinci taksiti olan 2 milyar 25 milyon dolar ile 344 milyon dolarlık KDV'si en geç 13 Şubat'ta ödenecek. GSM 1800 bedelinin anaparası Hazine'ye KDV'si ise Maliye'nin hesaplarına geçecek. GSM 180'ün ilk taksidi olan 500 milyon dolar 13 Kasım 2000'de ödenmişti.

Yapı Kredi Sigorta'da görev değişimi
Yapı Kredi'nin sigorta kuruluşları arasında görev değişimi oldu. Yapı Kredi Yaşam Sigorta'nın bireysel emeklilik branşında faaliyet gösterebilmesi için bünyesindeki sağlık branşı üretiminin 1 Ocak 2001 tarihinden itibaren kendi bünyelerinde gerçekleştirilmeye başlandığı ifade edildi. Yapı Kredi Sigorta bünyesindeki hayat portföyü ise aynı tarihi itibariyle Yapı Kredi Yaşam Sigorta'ya devredildi.

Türkbank fon sayısını dörtlüyor
Türk Ticaret Bankası 1990'da kurulan A Tipi Değişken Fon'u ve 1995'de kurulan B Tipi Değişken Yatırım Fonu'una yenilerini ilave ediyor. 5 Şubat'ta halka arz edilecek olan A Tipi Karma Yatırım Fon'u ve B Tipi Likit Yatırım Fon'u ile fon sayısını da dörtlemeye hazırlanıyor. Her biri 1 trilyon sermayeli A Tipi Karma Yatırım Fon'u ve B Tipi Likit Yatırım Fon'u 5 Şubat'ta tüm şubelerde satışa sunulacak.

Petrol Ofisin'den 72.5 trilyon kâr
2000 yılı içerisinde özelleştirilerek İş Bankası ve Doğan Grubu ortaklığına geçen Petrol Ofisi'nin 2000 yılı net karı 72.5 trilyon lira olarak gerçekleşti. İMKB'ye gönderilen açıklamada şirketin bağımsız denetimden geçmiş, 1999 yılı karşılaştırmalı net dönem kâr rakamları yer aldı. 1999 yılında 12 aylık dönem için 70.1 trilyon lira açıklayan şirket 2000 yılında yüzde 3.4'lük artışla bu rakamı 72.5 trilyona yükseltti.

Sezginler 550 trilyon ciroda ısrarlı
Sezginler Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Elmas, 2001'de tüketimde beklenen daralmanın şirketin hedeflerinde bir değişikliğe yol açmadığını söyledi. Reuters'in haberine göre Elmas, 2000'in son aylarında yaşanan kriz öncesi 2001 yılı ciro hedefi olarak belirledikleri 550 milyon doların değişmediğini ifade ederek "Hatta bu hedefin yüzde 5 üzerine bile çıkabiliriz" diye konuştu.

Tüpraş'tan 10 milyar dolarlık satış hedefi
TÜPRAŞ Türkiye Petrol Rafineleri AŞ, 2001 yılı çalışma programı ve bütçe hedeflerini açıkladı. Tüpraş Genel Müdürü Hüsamettin Danış, Türkiye'nin 2001 yılında petrol ürünleri talebinin bir önceki yıla göre yüzde 6.6 oranında artarak, 31.3 milyon tona yükseleceğini ifade ederek, "Tüpraş 2001 yılında 3.7 milyar dolar tutarında 21.5 milyon ton hampetrol ithal edecek. Yurtiçinden ise 344 milyon dolar tutarında 2.2 milyon ton hampetrol temin edecek" dedi.

Tüpraş'tan Hüsamettin Danış adına yapılan ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na (İMKB) da gönderilen açıklamada kuruma bağlı rafinerilerin bir önceki yıla göre yüzde 11.5 oranından daha fazla hampetrol işleyeceği ve böylece 22.3 milyon ton satılabilir ürün elde edileceğinin altı çizildi.

Danış'ın açıklamasında rafinerilerin üretim ve ithalat dahil 10 milyar dolar değerinde yani 26.3 milyon ton ürün pazarlayacağı vurgulanarak, "Bu miktarın 25.1 milyon tonu yurtiçi piyasada pazarlanacak. 1.1 milyon tonu ise ihraç edilecek. 2000 yılında 77 trilyon ile kur farklı hariç yüzde 85 oranında gerçekleştirdiğimiz yatırımlarımıza karşın 2001 yılında 113 trilyon TL tutarında yatırım harcaması yapmayı planlıyoruz" denildi.

4. ek niyet mektubu gitti
Hazine üç yıllık enflasyonla mücadele programı kapsamında Uluslararası Para Fonu'na (IMF) Dördüncü Ek Niyet Mektubu'nu önceki gece gönderdi. Retures'in haberine göre IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli Başkanlığı'ndaki fon heyetinin 12-19 ocak arasında yaptığı beşinci gözden geçirmenin ardından hazırlanan ek niyek mektubu şubat ayının ilk haftasında IMF Yönetim Kurulu'nda görüşülecek. Ek niyet mektubunun IMF yönetiminde kabul edilmesiyle 1.1 milyar dolarlık ek rezerv kolaylığı (SRF) ile 300 milyon dolarlık stand-by kredisi diliminin serbest bırakılması bekleniyor. Böylece Türkiye'ye şubat ayında IMF'den toplam 1.4 milyar dolarlık bir kaynak aktarılacağı tahmin ediliyor.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır