kapat

01.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Ani harabelerine 'sahip çıktılar'
Fransa, Meclisi'nde soykırım tasarısını onaylamak, bu kararı Resmi Gazete'de yayınlamak, Paris'te soykırım anıtı dikmekle kalmadı, şimdi de Türkiye toprakları içindeki Ani Harabeleri konusunda yeni bir "kazık atıyor".

Fransa'daki Ermeni diasporası, şimdi de Paris'te 6 Şubat günü Ani Harabeleri Sergisi açılmasında başrol oynuyor.

İşin ilginç tarafı Paris Belediye Başkanı Jean Tiberi'nin yapacağı açılışa Fransız yetkililer, hiçbir Türk yetkiliyi çağırmadı. Bu da yetmezmiş gibi, Fransız yetkililere başvuran Türk Büyükelçiliği'ne "Türkiye'den ya da buradaki Türk Büyükelçiliği'nden kimseyi çağırmayı düşünmüyoruz. Çok isterseniz, açılıştan sonra bir gün onurunuza bir gezi düzenleriz" gibi ilginç bir açıklama yapıldı.

'İLK ADIMI ATTILAR'
"Pavillon des Arts" müzesinde açılacak ve 3 ay boyunca sürecek olan sergi Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile Kültür Bakanı Jacques Toubon girişimleriyle yapılıyor.

Doğu Beyazıt'taki Ani Harabeleri'yle ilgili açtıkları sergide neler olacağı merak konusu. Diplomat çevreler, açılışa Türk basını, diplomatları ve yetkililerinin çağrılmamasını "Ermeniler'in, Türkiye'den toprak isteme aşaması öncesindeki ilk adımı" olarak yorumlanıyor. İşte Türkiye, tarihi mirası Antik Harabeleri'ni korumak için UNESCO'ya başvurup, maddi manevi çalışırken, Fransa sergiye Türkiye'yi davet etmeyerek bir diplomatik ayıp daha işliyor.

Türkiye'nin tepki vermesi saçma
Liberation Gazetesi Dış Haberler Müdürü Marc Semo:

Bu yasa sadece sembolik. Hukuksal hiçbir yaptırımı yok. Fransa'da tarihi yeniden irdeleme gibi bir hareket var. Tabii ki saçma olan bunu başka bir ülke yerine Fransa'nın yapması. Beni en şaşırtan, bu saçma olaya karşı, Türkiye'nin tepki vermesi. Türk parlamentosu "Cezayir'de soykırım oldu" diye yasa çıkartsa, Fransız aydınlar destek verir, memnun olur.

Her iki tarafı da suçlu buluyorum
Le Monde Gazetesi Dış Politika Yazarı Marie Jego:

Tepkiler oy avcılığı ve ekonomik şantaj gibi bir düzeyde ele alınıyor. Oysa konu çok daha derin ve önemli. Dünyada bu kadar sorun varken, iki tarafın da yeni sorunlar yaratmasını üzüntüyle karşılıyorum. İki taraf da suçlu.

Le Pen, milletvekili koltuğuna kavuştu
Fransız aşırı sağcı milletvekili Jean-Marie Le Pen, Avrupa Parlamentosu'ndaki koltuğuna yeniden "kavuştu". 1 yıl sonra AP'nin Brüksel'deki oturumuna katılan Le Pen "Tüm demokratları mutlu edecek bir karar" dedi. Le Pen, 1997'de bir kadın siyasetçiye yumruk attığı gerekçesiyle geçtiğimiz Ekim ayında 2 yıl siyasi yasak alıp, AP'deki koltuğundan olmuştu. Kapatılan Refah Partisi lideri Necmettin Erbakan gibi AİHM'e başvuran Le Pen'in başvurusu geçtiğimiz hafta kabul edildi.

NURDAN BERNARD


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır