kapat

01.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Ermeni belgeleri sahte
İngiltere'nin Birinci Dünya Savaşı'nda özel bir birim kurduğu, bu birimin Osmanlılar'ı karalamak için tüm dünyaya yalan haber yaydığı ortaya çıktı

Amerika'nın önde gelen Osmanlı İmparatorluğu tarihçisi Justin McCarthy'nin iddiaları ortalığı karıştıracak. McCarthy, Ermeniler'in "Soykırım yapıldığının kanıtıdır" dediği iki kitaptan biri olan Blue Book'un (Mavi Kitap) nasıl yazıldığı hakkında çarpıcı kanıtlar buldu. Ve kanıtlarını 19 Ocak 2001 tarihinde Londra'daki Şark ve Afrika İncelemeleri Okulu'nda (SOAS) düzenlenen Türk Toplumu İncelemeleri Toplantısı'nda anlattı. Mc Carthy'nin Blue Book'la ilgili ulaştığı sonuç oldukça ilginç: İngiliz Savunma Bakanlığı bünyesinde gizli bir daire oluşturuldu ve bu daire Osmanlılar'a karşı yürüttüğü psikolojik savaş nedeniyle yalan haberler üretti... İşte McCarthy'nin konuşmasından alıntılar:

YALAN HABER ÜRETTİLER
Birinci Dünya Savaşı çıkınca dönemin İngiliz Başbakanı Lloyd George, Wellington House (Savunma Bakanlığı'na bağlı Savaş Senaryoları Bölümü) bünyesinde Savaş Propaganda Dairesi'nin kurulmasını emretti. 2 Eylül 1914'de kurulan dairenin amacı yalan haberlerle Almanlar ve Osmanlılar'ı köşeye sıkıştırmaktı. Almanlar'ın Belçika'da, Osmanlılar'ın da Doğu Anadolu'da Ermeniler'e soykırım yaptığına dair sahte belgeler hazırlandı. Belgeler tüm dünyaya geçildi. Soykırım imajı yaratıldı.

HER ŞEYİ YOK ETTİLER!
McCarthy'nin İngilizler'in tarihini karalayacak bu bilgilere ulaşması çok kolay olmadı... Çünkü Başbakan George, 1916'da Savaş Propaganda Dairesi'nin kapatılmasını istedi. Ancak daire kapatıldıktan sonra, Wellington House'da çalışan Viscount Bryce ve Arnold Toynbee belgeleri bir kitapta topladı. Kitabın adı Blue Book konuldu. Kapatılan dairenin çalışmaları yok edilmişti. Ancak Wellington House yetkilileri, bir not defterini yok etmeyi unutmuştu. Bu defterde, soykırımla ilgili sahte belgelerin nasıl hazırlandığı yazıyordu. Defter, 1936'da bulundu. Defterdeki bilgileri izleyen McCarthy, Blue Book'un nasıl yazıldığına ulaştı. McCarthy, Londra'daki konuşmasını şöyle noktaladı: Anadolu'da bir savaş vardı. Her milletten milyonlarca insan öldü. Kitapta geçen soykırım öykülerinin yalan olduğunu söyleyebilirim...

İşte yalan dolanla dolu kitap

BLUE BOOK
1916 yılında dönemin İngiliz Başbakanı Lloyd George'un emriyle Viscount Bryce ve Arnold Toynbee tarafından yazıldı. Amaç Türkiye'yi karalayamaktı. Kulaktan dolma bilgilerle dolu. Çoğu önemli iddia, isimsiz yayınlanmış. 3 kez basıldı. Son baskıyı üstlenen Ara Sarafyan, Wellington House'la ilgili bilgileri kitaptan çıkardı. Kitap www.gomidas.org sitesinde satılıyor.

KİTAP NEYİ SAVUNUYOR?
1-Kitap, dönemin Suriye Meclisi'nde görevli olan Faruk Kuiz isimli milletvekilinin Osmanlı'nın Ermeniler'e yaptığı 'soykırıma' tanık olduğunu yazıyor.

2-Kitapta, Amerikalı misyonlerden bahsediliyor. Misyoner, Doğu Anadolu'daki topraklarda gezerek gördüklerini rapormuş gibi anlatıyor.

3-Kitapta, uluslararası misyonerlerin "bölgede yapılan soykırıma" nasıl tanık olduklarına onların ağzından yer veriliyor.

4-Kitapta, sürekli olarak "Bu bilgiler dökümanlarla kanıtlanmıştır", "Belgelerle onaylanmıştır" gibi ifadeler kullanılıyor.

İşte Türk dostu profesör
J. McCarthy

Justin McCarthy, Türkiye'nin yakından tanıdığı bir isim. Louisville Üniversitesi'nde Tarih profesörlüğü yapıyor. 2 kitabı Türkçe'ye çevrildi.
O dönemde bölgede savaş olduğunu, Ermeniler'in Türkler'i katlettiğini savunuyor. Sözde soykırım tasarısı, ABD Temsilciler Meclisi gündemine geldiğinde 14 Eylül 2000 tarihli bir yazılı Meclis'e Türkiye'yi savunan uzun bir rapor sundu.

PROFESÖR NE DİYOR?
Yalan "Çünkü... dönemin Suriye Meclisi Faruk Kuiz isminde adında bir milletvekili yoktu. Böyle bir adam hiç yaşamadı. Yaşasa bile Suriye'den yüzlerce km. uzaklıktaki olaylara tanık olması ilginç!

Yalan "Çünkü... ABD'li misyonerlerin ağzından verilen bilgiler kendi içeriğinde çelişiyor. Kitabın çoğu bölümünde Amerikalı misyoner bir anda Ermeni oluyor ve 'kardeşleri'nin nasıl katledildiğini anlatıyor."

Yalan "Çünkü... Amerikalı bir misyoner, Ermeniler'in Van'da bir köyü basıp köydekileri öldürdüğünü açıklamıştı. Bu belge Amerikan büyükelçiliği arşivinde varken, kitapta neden yok?"

Yalan "Çünkü... Önemli iddiaları ortaya atanların isimleri yok! Benzer soykırım iddiaları Almanlar'ın Belçika'da Yahudi katliamı yaptığına dair yazılan raporda geçiyor. Savaş sonrası Belçika, raporu inceletti ve 'dayanaksız' buldu.

JAN DEVLETOĞLU


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır