kapat

01.02.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Bizi Özal yanılttı
Baba Bush'un iddiası: "Saddam'ı devirecektik. Özal 'Gerek yok, o işi zaten ordusu yapacak' dedi. Vazgeçtik." Ancak dönemin şahitleri Bush'u yalanladı...

KÖRFEZ'İ UNUTAMIYOR
ABD'nin eski başkanlarından Bush, Saddam'ı devirememesinin faturasını Özal'a çıkardı. Bush, "Biz Saddam'ı devirecektik. Bizi Özal yanıttı" dedi. Oğlunun ABD Başkanı seçilmesinin ardından Körfez Savaşı ile ilgili bir TV programına katılan baba Bush, eski defterleri karıştırdı. Bush programda, jBağdat'a girip Saddam'ı devirmemelerini Turgut Özal'ın söylediğini iddia etti. Baba Bush, şöyle konuştu: "O tarihlerde bölge ve Irak konusunda yeterli istihbaratımız yoktu. Özal'a güvendik. Biz Saddam'ı devirecektik. Özal da bize, 'Irak Ordusu'nun müttefiklere yenilmesinden sonra ordu ve halkı zaten Saddam Hüseyin'i devirerecek' dedi. Biz de inandık."

PİŞMANLIK DUYUYOR
Washington , Körfez Savaşı'ndan bu yana üç ABD Başkanı ile mücadele eden Irak lideri Saddam Hüseyin'in neden devrilemediğini tartışmaya açtı. Körfez Savaşı ile ilgili bir dizi programa katılan ABD eski Başkanı Bush, bunun nedenlerini açıklarken, pişmanlıklarını da itiraf etti. Eski başkan, Saddam Hüseyin'i alaşağı edememelerinin faturasını da Turgut Özal'a kesti. Bush iddialarına şöyle devam etti: "Özal bize 'Irak askerleri göründüğü gibi dolu ve güçlü değil. Aksine içleri boş. İlerleyen Amerikan ve müttefik kuvvetlerinin karşısında direnemezler. Çok kısa sürede çözülürler' dedi. Biz her konuda bölgeyi çok iyi tanıyan Özal'a danışıyorduk. Ama yanıldık."

Özal'ın Özel Kalem Müdürü ve Başdanışmanı Engin Güner:

Aslında Bush Özal'ı yanılttı
Camp David'de 1991 Martı... Limuzinde 4 kişi vardı; Özal, Bush, ben ve bir Amerikalı general. Özal, Bush'a sordu, "Neden Bağdat'a girmediniz, Saddam'ı devirmediniz?" Bush sudan bahaneler gösterdi, Vietnam'dan dolayı Amerikan kamuoyunun çok hassas olduğunu, bir asker kaybının bile kendilerini sıkıntıya sokacağını, Bağdat'a girilirse zaiyatın fazla olacağını, bunu halka anlatamayacaklarını anlattı. Özal ise ısrarla devam edilseydi Saddam'ın devrileceğini ve operasyonun yarıda bırakılmasının yanlış olduğunu söyledi. Özal hiçbir zaman ABD'nin gerçek niyetini anlayamadı. Aklında hep o soru vardı: ABD neden Saddam'ı devirmedi? Özal her zaman Bush'u cesaretlendirmeye çalıştı, Saddam'ın blöf yaptığını, daha aktif davranılması gerektiğini söyledi ama, asla operasyonun durdurulmasını, Saddam'ın korunmasını istemedi, "Nasıl olsa Iraklı askerler devirir" demedi.

Dönemin Başbakanı Yıldırım Akbulut:

Onun modelinde Saddam yoktu
Turgut Özal, Bush'un iddiasının aksine Saddam'ın devrilmesinden yana politika izledi. Çünkü Özal Irak'ta Saddam'sız bir modeli istiyordu. Ama yıllar sonra da böyle bir açıklama yapmasına anlam veremedim. Turgut Özal'ın fikri Bush'un iddiasının tam aksi istikametindeydi. Bush ile özel görüşmelerinde böyle bir şey söylemiş midir, bilemem ama bizimle yaptığı hiçbir sohbette Bush'un iddia ettiği gibi bir konuşma olmadı. Özal Irak'ta Saddam'sız bir yönetim modeli düşlüyordu.

Savaş SÜZAL


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır