kapat

30.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
TRT'ye elektrik şoku
Devlet televizyonu TRT'nin elektrik faturalarından aldığı yüzde 3.5'luk pay 145 trilyon lira ediyor. Elektrik Piyasası Tasarısı geçerse TRT 145 trilyon lira kaybedecek ancak vatandaşın elektrik tüketimi faturası düşecek.

Logosunu değiştiren ve yarından itibaren yeni bir kimlikle izleyicinin karşısına çıkmaya hazırlanan TRT, Meclis Plan Bütçe Komisyonu'ndan geçen Elektrik Piyasası Yasa Tasarısı ile şoka uğradı. Tasarı ile TRT'nin elektrik faturalarından kesilen yüzde 3,5'luk payı kaldırılıyor.

Önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu'nda ele alınacak olan Elektrik Piyasası Yasa Tasarısı, elektrik enerjisi piyasasını serbest şartlarda yeniden yapılandırmayı, kamu payını daraltmayı ve özel sektör payını arttırmayı hedefliyor. Tasarının geçici birinci maddesi "Elektrik satış tarifeleri üzerindeki fonlar ve paylar kaldırılır" hükmünü getiriyor ve bu konularda Bakanlar Kurulu'nca yeni düzenleme yapılacağını bildiriyor. Ancak yeni düzenleme gerçekleşse de TRT'nin büyük kaybı karşılanamayacak.

TRT, bu düzenlemeden 145 trilyon liralık bir kaynağı kaybedecek. Yıllık 168 trilyon lira geliri olan TRT'nin geliri 23 trilyon liraya düşecek ve bu durumda TRT 8 bin 200 kişilik kadrosunun maaşını ödemekte bile zorlanacak. TRT yetkilileri Meclis'e "Bu yasa çıkarsa batarız, personel maaşlarını bile ödemekte zorlanırız" sözleriyle baskı yaparak, tasarı Genel Kurul'da yeniden düzenlenmesini istiyor. TRT yetkililerinin savunması şöyle: "GAP yayını ile Güneydoğu bölgemize, Avrasya ve İNT ile yurt dışına yayın yapıyoruz. Açık öğretim kanalı ile öğrencilerimizi eğitiyoruz. Bu tür faaliyetler özel TV kanalları ile yapılabilir mi? Anayasa ile kuruma verilen görevlerin yerine getirilmesi, destek sağlanmadan mümkün değil. Elektrik faturalarından kesilen yüzde 3,5'luk oranın sona ermesi, TRT'ye büyük köstek olur. Gelirin yüzde 60'ı elektrik faturalarından, yüzde 5'i reklamdan, yüzde 15'i bandrolden sağlanıyor. Telecom'dan 2 bine yakın personel bize devredildi. 2001 yılı için bu personelle ilgili 64 trilyon talep ettik, Ancak 5 trilyon geldi."

VATANDAŞA YÜK
Elektrik faturalarındaki yüzde 3.5 oranındaki TRT payının kaldırılması, TRT'nin gelirini azaltırken, vatandaşın yükünün hafiflemesini gündeme getirecek. Ancak Enerji Bakanlığı'nın kaldırılacak bu kesintiyi enerji fiyatına dahil edebileceğine işaret ediliyor.

7 KANALI 13 RADYOSU VAR
TELEKOM'DAN Telecom'dan vericilerin devri ile 2 bine yakın yeni personeli eklenen TRT'nin toplam 8 bin 200 personeli var. 7 kanalı 13 radyosu olan TRT'nin İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Trabzon, Erzurum, Antalya, Çukurova, Adana'da haber müdürlükleri bulunuyor. Avrasya ve Avrupa'ya iki ayrı kanalla yayın yapılırken, TBMM TV'de TRT bünyesinde bulunuyor. TRT gelirlerinin toplamı yaklaşık 240 milyon dolar. Tasarının Plan Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerine katılan ANAP'lı Nesrin Nas ise, "TRT'nin bu konudaki görüşü alınmadan payın kaldırılması doğru değil" görüşünü savunuyor.

Fatih ATİK


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır