kapat

30.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
FP Davası'na yarın devam edilecek
Anayasa Mahkemesi FP'nin kapatılması davasıyla ilgili sonuca varamadı. Mahkeme konuya ilişkin görüşmelere yarın devam etme kararı aldı.

Büyükelçi Garcia: "Başka seçenek yoktu"
Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Bernard Garcia, "Ermeni soykırımı" yasasının Fransa Başbakanı ve Cumhurbaşkanı'nın onayı dışında kabul edildiğini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın yasayı imzalamasının ardından bir basın toplantısı düzenleyen Garcia, yasanın 1998 yılından beri gündemde olduğunu hatırlattı. Fransa'da yasaların kabulü için genelde 1-2 ayın yeterli olmasına karşın söz konusu yasanın kabul edilmesinin 3 yılı aldığına dikkat çeken Büyükelçi Garcia, buna neden olarak "yürütme erkinin yasaya karşı çıkmasını" gösterdi.
Chirac`ın yasayı imzalamama gibi bir seçeneğinin olmadığını belirten Garcia, Fransa`da teorik olarak cumhurbaşkanı ve başbakanın yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi`ne başvurma yetkisinin olduğunu, ancak pratikte 60 parlamenterin imzasıyla Anayasa Mahkemesi`ne başvuru yolunun izlendiğini belirtti. Garcia, Türk halkının duygularını anladığını ve kendisinin de bir tarihçi geçmişi olduğunu söyleyerek, "Bu konuda Ermeni Patriğinin aldığı tutumla eşdeğer konumdayım" dedi.

Jardel Kupa maçında oynayacak
Sinüzit ağrıları ve yükselen ateşi nedeniyle yarın oynanacak Türkiye Kupası maçında forma giymesi tehlikeye giren Jardel'in, bu maçta oynayabileceği açıklandı. Türkiye Kupası çeyrek finalinde Trabzonspor ile karşılaşacak olan Galatasaray akşam saatlerinde Trabzon'a gidecek.
Takımda Sturm Graz'la yapılan hazırlık maçında sakatlanan Capone'nin dışında, şu isimlerin yeralması bekleniyor:
Taffarel, Fatih, Popescu, Bülent Korkmaz, Hakan, Okan, Hagi, Emre Belözoğlu, Ergün, Hasan, Jardel. Hüseyin Avni Aker Stadı`nda yarın saat 19.00`da başlayacak maçı Serdar Tatlı yönetecek.

Borsa'da gün sonu
İMKB Bileşik Endeksi, ikinci seansta da düşüşünü sürdürdü. İkinci seansta 62.54 puan azalan endeks, günün tamamında 186.59 puan geriledi. Endeksin kapanış değeri 10.421.07 puan oldu. Hisse senetlerinin ortalama değer kaybı ise yüzde 1.76 olarak gerçekleşti.

Yaşarbank kalan borçları için anlaştı
Fon Bankaları Ortak Yönetim Kurulu, gecikmiş kredi borçlarının önemli bir bölümünü 2000 yılı içerisinde nakden ödemiş olan Yaşar Grubu ile Yaşarbank tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, grubun kalan kredi borçlarını bir plan çerçevesinde ödemesini öngören protokol imzalandığını yazılı olarak açıkladı.

İsmail Cem'den sert açıklama
Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac`ın imzalamasıyla ortaya çıkan belgenin, ``hukuken muallel, yani boşlukta bir belge`` olduğunu söyledi.
Fransa`nın kendi yaratmak istediği imaja, kültürel kimliğine tümüyle ters düşen bir davranışta bulunduğunu vurgulayan Cem, ``Kararın, hukuk, adalet ve vicdanla ilgisi yoktur`` dedi. Batı Avrupa`da bazı siyaset ve kamuoyu çevrelerinin de hala geçerliliğini koruyan düşmanlıklarının Fransa`da da kendini hissettirdiğini kaydeden Cem, ``Bu yabancı düşmanlığıdır. Bunun içinde Türk düşmanlığı, Müslüman düşmanlığı vardır`` dedi.

Akın Birdal'a af
Adana DGM`de yargılanan, İnsan Hakları Derneği (İHD) eski Genel Başkanı Akın Birdal ve 7 sanık, Şartla Salıverilme ve Cezaların Ertelenmesi Yasası'ndan yararlandı. Akın Birdal ve 7 sanık için, 1995 yılında, Tarsus'taki bir mitingte yaptıkları konuşmadan dolayı, 1 ile 3 yıl arası hapis istemiyle açılan dava böylece sona erdi. Aynı suçun 3 yıl içinde tekrarlanması durumunda dava yeniden açılacak.

Anayasa Mahkemesi af yasasını inceliyor
Anayasa Mahkemesi, Şartla Salıverilme ve Cezaların Ertelenmesi'ne ilişkin yasasının bazı madde ve hükümlerinin iptali istemiyle, yerel mahkemelerden gelen 9 başvurudan 3`ünü esastan incelemeye karar verdi. Mahkeme, 6 dosyayı ise eksiklik nedeniyle ilgili mahkemelere iade etti.

Buffalocular DGM'de
"Buffalo Operasyonu" kapsamında gözaltına alınan kişilerden 16'sı Ankara DGM`ye sevk edildi.
Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şubesi Mali Büro ekiplerince emniyetteki sorguları tamamlanan 16 kişi, Ankara Adliye Sarayı`na getirilerek, adli tabiplikte sağlık kontrolünden geçirildi.

Kızılay olağanüstü toplanacak
Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, Türkiye Kızılay Derneği`nin 66 delegesi adına dernek üyesi Günay Aksoy`un Olağanüstü Kongre istemiyle açtığı davayı kabul etti. Mahkeme, Genel Kurulu Olağanüstü toplantıya çağırmak üzere 3 kişiyi görevlendirdi.

Çankaya'dan kınama mesajı
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac`ın, Fransa Ulusal Meclisi`nin sözde Ermeni soykırımı konusunda kabul ettiği yasayı onaylamasını, esefle karşılayarak, kınadı.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi`nden, konuya ilişkin olarak yapılan açıklama şöyle:
``Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac`ın, Fransa Ulusal Meclisi`nin sözde Ermeni soykırımı konusunda kabul ettiği yasayı onaylamasını, esefle karşılamaktadır.
Cumhurbaşkanı Sezer, Fransa Ulusal Meclisi`nin, Fransa`nın kendi tarihine ilişkin bir yasama çalışması yapmaktan kaçınırken, bir başka ülkeye ilişkin olarak, salt iç politika kaygısıyla kendisini tarihçilerin yerine koyup rahatlıkla yargıya varabilmiş olmasını, ibret verici bir çelişki olarak değerlendirmektedir.
Cumhurbaşkanı Sezer, Fransız Anayasası`na uygunluğu tartışmalı bir yasanın imzalanarak yürürlüğe konulmuş ve Anayasa Konseyi`nin incelemesinden yoksun bırakılmış olmasını, kabul edilmez nitelikte bulmaktadır. Cumhurbaşkanı Sezer, Türk-Fransız ilişkileri üzerinde olumsuz etkiler yaratması kaçınılmaz bu gelişmeyi kınamaktadır.``

Borsa birinci seans
İMKB güne düşüşle başladı. Bileşik endeks, dünkü kapanışının 124.05 puan gerileyerek, seansı 10.483.61 puandan tamamladı. Hisse senetlerinin ortalama değer kaybıysa yüzde 1.17 oranında gerçekleşti. Satışlarda, Anayasa Mahkemesi'nde bugün görüşülen FP kapatılma davasına yönelik belirsizliklerin etkili olduğu gözlendi. İşlem gören 296 hisseden 46`sı değer kazanırken, 182 hisse değer kaybetti. 68 hissenin fiyatındaysa bir değişiklik olmadı. 98 trilyon 699 milyar 705 milyon liralık işlem hacminin oluştuğu seansta, Yapı Kredi Bankası, Akbank, Garanti Bankası, Tüpraş ve Ereğli Demir Çelik flaş hisseler olarak belirdi.

De Soto İstanbul'da
BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro de Soto, temaslarda bulunmak üzere İstanbul`a geldi. THY`ye ait uçakla Atina`dan gelen Alvaro de Soto, bugün İstanbul`da Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile görüşecek. De Soto, yarın Türkiye`den ayrılacak.

Bankalar dosyası iade edildi
Anayasa Mahkemesi, Ziraat Bankası, Halkbank ve Emlak Bankası`nın özerkleştirilmesi ve özelleştirilmesini öngören yasanın iptali ve yürürlüğün durdurulması istemi ile açılan davayı dosyadaki eksiklik nedeniyle iade etti.

Kararın yankıları sürüyor
Başbakan Bülent Ecevit, Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu ve 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın "Ermeni soykırımına" ilişkin yasayı imzalamasını değerlendirdi.
Başbakan Bülent Ecevit, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın yasayı imzalamasının şaşırtıcı olmadığını söyledi. Ecevit, "Farklı bir davranış beklemiyorduk. Daha doğrusu Sayın Chirac`ın bu konuda daha anlayışlı davranmasını umuyorduk. Umutlarımızı zaten yitirmiştik. Şaşırmadık. Tabii Fransa ile ilişkilerimizde önemli bir hayal kırıklığıyla karşı karşıyayız" diye konuştu. Fransa'yla olan ekonomik ve siyasi ilişkilerin yeniden gözden geçirildiğini söyleyen Ecevit, durumun Türkiye Ğ AB ilişkilerinde önemli bir olumsuzluğa yol açacağını sanmadığını söyledi.
Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu ise yaptığı değerlendirmede, Türkiye`nin tavrının, "Fransa`nın yaptığının yanına kar kalmayacağı" yönünde sürdürüleceğini söyledi.
Bu arada konuyla ilgili olarak, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de açıklamalarda bulundu. Demirel, Fransa Cumhurbaşkanı'nın sözde Ermeni soykırımı yasasını imzalamakla ülkesinin çıkarlarını korumadığını belirtti. Chirac`ın kendisine bu yasanın Ermeni cemaatinin ``tahrik ve teşviki" ile kabul edildiğini söylediğini anlatan Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Chirac bana (Ben bunu halkıma söylersem, halkım bana acaba Fransa`yı kim idare ediyor diye sorar) dedi. Şimdi ben Sayın Chirac`a soruyorum: Fransa`yı milli menfaatlerini düşünen kurumlar mı idare ediyor, yoksa Ermeniler mi? Ben bunu kendi halkım adına soruyorum."

Microsoft IE-6'yı çaldırdı
Microsoft'un sır gibi sakladığı en yeni internet tarayıcısı İnternet Explorer-6 (IE6) yazılımının beta sürümü çalındı. İnternette, "the-ctrl-alt-del.com"' adlı site, sürümü yayınlayarak, isteyenlerin bilgisayarlarına yüklemelerine olanak verdi. Sitede, IE-6'nın sadece Windows-2000 ile çalıştığı uyarısı da yapıldı.
Yeni yazılımını çaldıran Microsoft'ta ise bu sızmanın nasıl gerçekleştiği yönünde araştırmalar sürüyor. IE-6'nın beta sürümü, kısa süre önce Microsoft'la gizlilik anlaşması yapmış çok az sayıda kişiye, denemeleri için ulaştırılmıştı.
Microsoft, yazılımı internette yayınlayan site yetkililerinden derhal kaldırmalarını isteyeceklerini açıkladı.

Cumhurbaşkanı da onayladı
Fransa Cumhurbaşkanı Jackgues Chirac, Meclis'te kabul edilen Ermeni soykırım yasasını imzaladı.

FP Davası başladı
Anayasa Mahkemesi, FP davası ile gündemindeki diğer konuları görüşmek üzere toplandı. Saat 10.00'da başlayan toplantıda, FP'nin kapatılması istemiyle açılan dava görüşülecek. Yüksek Mahkeme bugün ayrıca "Şartla Salıverilme ve Cezaların Ertelenmesi" yasasının bazı madde ve düzenlemelerinin iptali için yerel mahkemelerce yapılan başvuruları değerlendirecek. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlakbank'ın özerkleştirilmesi ve özelleştirilmesini öngören Yasa'nın iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açılan davadaki ilk inceleme de bu toplantıda yapılacak.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır