kapat

30.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yazarlar
Mehmet Gül Moskova'ya gidiyor
MHP'li Gül, yazar Refik Erduran'ın teklifi üzerine Nazım Hikmet'in yaşadığı yerleri incelemeye gidecek

NazIm Hikmet'in Türk vatandaşlığına kabul edilmesi ve mezarının Türkiye'ye getirilmesi tartışması, yazar Refik Erduran'ın "yeni teklifi" üzerine MHP'li Mehmet Gül ile Moskova'da da sürecek.

Kanal 6'daki Dr.Stress programında başlayan tartışma gecenin geç saatlerine kadar sürmesine rağmen bir noktada anlaşma sağlanamayınca Nazım Hikmet'in yaşam biçimi, komünistliği, eşi ve Polonya vatandaşlığına geçişi ile ilgili araştırmayı yerinde yapmak amacıyla yazar Refik Erduran'ın "Moskova'ya gidelim" önerisi MHP'li Mehmet Gül tarafından kabul gördü.

"ŞAİRLİĞİ TARTIŞILMAZ"
Mayıs ayı içinde MHP'li Gül ile yazar Refik Erduran birlikte Moskova'ya gidecek ve geniş çapta bir araştırma yapılacak. Gül, kendisinin de şair olduğunu, bu nedenle şiirden çok iyi anladığını, Nazım Hikmet'in de önemli bir şair olduğunu belirterek şunları söyledi: "Nazım Hikmet'in şairliğini tartışacak halimiz yok. Elbette önemli bir şair ve edebiyatçı. Ancak hangi ölçüler içinde Nazım'ı en önemli ve en büyük şair ilan edebiliriz? Bir ön yargı var.

Nazım'ın komünist oluşunu tartışıyorsak ve anti-komünist bir kimse olarak başka şeyler söylerim. Şairliğini tartışırsak ona göre konuşurum. Bırakalım Mehmet Akif'i, Fazıl Hüsnü'nü Namık Kemal'i bir yana. Behçet Necatigil'e, Cahit Sıtkı Tarancı'ya, Ahmet Arif'e, Atila İlhan'a, Cemal Süreyya'ya haksızlık olmuyor mu? Şiir bir duygu işidir. Bir sanattır. Ama Nazım'ın komünistliği ön plana çıkarsa, biz bu konuda çok farklı şeyler söyleriz. Refik Erduran ile birlikte Rusya'ya da giderim. Nazım'ı burada da inceleriz..."

Mayıs ayında Moskova'ya gidişte Nazım'ın mezarına şiirindeki çınar ağacının altından bir avuç vatan toprağı götürme teklifine ise Mehmet Gül tepki gösterdi.Gidip yerinde araştıracağız

Yazar Refik Erduran da televizyondaki tartışmanın Rusya boyutu ile ilgili olarak SABAH'a şöyle konuştu:"Mehmet Gül ile seve seve Moskova'ya gideriz. Yerinde inceler ve araştırırız. Elimizdeki belgeleri ortaya koyarız. İnsanlar kafa kafaya vermeleri ile birlikte çok daha somut bilgilere ulaşabilir. Aslında Moskova teklifine sayın Gül'ün sıcak bakmasına sevindim. Gidelim yerinde araştıralım."

Televizyondaki tartışmaya telefon ile katılan 68 kuşağı gençlerinden Mustafa Alabora ise MHP'li Mehmet Gül ile yapılan dialoğun Nazım Hikmet tartışmasından çok daha önemli olduğunu belirterek, "30 yıl öncenin iki karşı gurup insanı olarak fikirlerini beğenmesem de Mehmet Gül'ün yaklaşımına çok sevindim." dedi.

Taki DOĞAN


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır