kapat

30.01.2001
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Superkupon
Magazin
Sabah Künye
Cumartesi Eki
Pazar Eki
Melodi
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

1 N U M A R A
Sabah Kitap
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2001
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Superkupon
Hollywood'da grev var
Enerji krizine giren ve tarihinde ilk defa elektrik kesintilerine uğrayan Califonia eyaletini şimdi bir de Hollywood'da senaryo yazarları ve sinema ile televizyon oyuncularının grev tehditi korkutuyor.

Senaryo yazarlarının Mayıs ayında bitecek toplu sözleşme anlaşmasının yenilenmesi için stüdyo temsilcileri ile pazarlık yapılırken, Temmuz ayında sözleşmeleri bitecek sinema ve televizyon oyuncularının ne isteyecekleri herkesi düşündürüyor.

Los Angeles ili içinde 300 bin kişi sinema ve televizyon endüstrisinde çalışıyor. Bunların yapacakları bir grev yılda 30 milyar dolar getiren iş kolunu tamamen durduracak. Bir grev ihtimalini göze alan stüdyolar, Temmuz ayına kadar hiçbir yeni projeye başlamak istemezken eldeki çekimleri de önümüzdeki aylarda tamamlamak için büyük gayret sarfediyorlar.

1938'den beri senaryo yazarlarını "Writers Guild of Amerika" isimli sendika temsil ediyor. Ondan önce stüdyolarda birer memur gibi çalışan senaryo yazarlarının hiçbir hakkı yoktu.

Kısa adı WGA olan sendika ilk olarak 1941'de senaryo yazarlarının adının filmlerinin taktiminde yazılmasını stüdyolara kabul ettirdi. Bunu 1953'de yazanların filmlerden isim hakkı almasını sağlayan üç aylık grev takip etti. 1960'da ise sekiz aylık bir grevden sonra sendika senaryo yazarlarnın televizyonda oynayan eski filmlerden de "residual" denen isim hakkı paylarını almalarını stüdyolara kabul ettirdi. Ancak bu anlaşmada 1960 öncesi filmler istisna kabul edildi.

Video ve kablolu televizyonun ortaya çıkmasından sonra "WGA" üyeleri için yeni haklar kazandı. Her üç yılda bir yenilenen toplu sözleşmeleri geçen hafta başlayan son pazarlığında ise sendika üyeleri için internet ve yabancı ülkelerdeki gösterimlerden de pay almak istiyor.

Yazarlar sendikasının Hollywood'da çalışan üyelirinin sayısı 8.616 kişi. Bunun sadece yarısı çalışıyor durumda. Diğerleri ise bazen bir yılı boş geçiriyorlar. Ortalama kazanç yılda 84 bin dolar. Sendika üyesi sadece 220 yazarın geliri geçen yıl 500 bin doları geçmiş durumda. Bunlar arasında film başına 3-4 milyon dolar ile gişeden pay alan ünlü yazarlar da var. Ancak "WGA" üyelerinin çoğunluğu ay başını zor geçiriyor ve yaptığı eski işlerden gelecek "residual" denen isim hakkı çekleri ile yaşıyor.

Ünlü "Fame" televizyon dizisi yazarı Adam Rodman'ın kablolu bir kanalda bu dizinin tekrar gösterilmesi üzerine aldığı "redusel" çeki 2 dolar 34 sent olunca, o bunu çerçeveleterek duvara asmış durumda. Ancak bundan daha ufak çekler alanlar da var.

Fakat halen televizyonda yayınlanan dizilerin senaryo yazanlarına kanalların yolladıkları çekler ise daha yüklüce. NBC kanalı "Frasier" komedi dizisi yazarına ilk yayında 18 bin dolar. İkinci defa aynı bölümün yayınında ise 9.600 dolar ödedi. Fox kanalı "Malcolm" dizinin ilk yayını için 4.600 dolar öderken, UPN kanalı ise "The Parkers" dizisi için yazarına bölüm başına ilk yayında 3.800 dolar verdi. Görüldüğü gibi her televizyon kanalı değişik ödemeler yapıyor ve bunları da artırmak niyetinde değil. Ancak senaryo yazarlarının greve gitmeleri halinde bunun üç ayda 4.4 milyar dolara mal olacağını herkes biliyor. WGA sendikası şubat ortasına kadar anlaşma olmazsa pazarlığı keseceğini şimdiden belirtmiş durumda. Bir grev içinde 9 milyon dolarlık bir fon ayrılmış bulunuyor.

Senaryo yazarları sendikasının elini, Temmuz ayında bitecek sinema ve televizyon oyuncularının toplu sözleşmesinin de görüşülecek oluşu güçlendiriyor. Kısa adı SAG olan 98 bin üyeli Oyuncular Sendikası da yazarlara destek olacağını belirtmiş durumda.

İki sendikanın karşısına Hollywood'da çıkan iş veren 350 yapım şirketinin temsilcisi "Alliance of Motion Picture and TV Producers" ise bir grevi önlemek için her şeyi yapacaklarını söylüyor.

AMERİKA'DA BU HAFTA EN ÇOK GİŞE YAPAN 10 FİLM:
1-Save the Last Dance (Paramount) 2 hafta 46.2 milyon dolar

2-Cast Away (Fox) 182 milyon dolar

3-Traffic (USA) 4 hafta 46.7 milyon dolar

4-Snatch (Screen Gema) 1 hafta 8.1 milyon dolar

5-What Women Want (paramount) 6 hafta 162.2 milyon dolar

6-Finding Forrester (Columbia) 5 hafta 29.2 milyon dolar

7-Miss Congeniality 'Warner Bros) 5 hafta 87.8 milyon dolar

8-Crouching Tiger (Sony) 7 hafta 37.5 milyon dolar

9-Thirteen Days (New Line) 5 hafta 19.7 milyor dolar

10-The Pledo (Warner Bros) 1 hafta 5.8 milyon dolar


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır